Quantcast

Медия без
политическа реклама

Застрояването набеляза още жертви - парк в Пловдив и баня във Варна

25 Ноем. 2022
FB/Българска Асоциация за Термално Наследство
Красива и функционална някога, баня Гъбата отдавна има доста лош вид.

Градското презастрояване превзема нови територии. В Пловдив с гласуването на новия Общ устройствен план (ОУП) част от парк бе отреден за градежи. Във Варна - на мястото на стара сграда в центъра ще се появи 11-етажен хотел.

Пловдивският ОУП бе подготвян от 4 години, а миналата .- върнат за преработка. В крайна сметка на сесия на общинския съвет вчера бе приет с 39 гласа "за" и по 6 "против" и "въздържали се". Но това стана насред дълги бурни дискусии, основно по повод 81 декара от парк "Отдих и култура". Теренът край Гребната база е частен. На него преди десетилетия общинската управа искаше чрез частно партньорство да прави своеобразен Дисниленд. Проектът пропадна, а през 2013 г. апортираната земя бе продадена. Това са около три четвърти от парка, останалата част наскоро общината придоби обратно чрез замени, с мотив да не се застрояват. С новия ОУП обаче възможностите за градежи върху 81-те декара нараснаха от 1% на 30% - зоната от "за озеленяване" премина в рекреационна.

Тъй като казусът дълго време будеше страсти в Пловдив, сесията, която по съвпадение обсъди и горещия картоф "Герговски панаир", премина в присъствието на граждани. Те протестираха преди заседанието, на него се изказаха, после освиркаха мнозинството в съвета - желанието им бе паркът да се запази. Не се приеха предложенията на част от съветниците (основно от ДБ), гласуването на плана да се отложи (поради късно предоставяне в комисиите, а и с цел осъвременяване). Имаше идеи 81-те декара да се откупят, или просто да получат зелен статут. Но с патетична едночасова реч в защита на целия ОУП и с разяснения конкретно за парка се включи лично главният архитект Димитър Ахрянов. Аргументите му бяха, че всичко край Гребната база максимално е прецизирано. Собствениците имали ПУП от 2001 г. Затова законовите опции били две - да се оставят старите показатели, които могат да позволят изграждане на жилищни сгради, или пък да се предложи нов вариант за тази територия - със застрояване до 30%, кинт 0.8 и 9 метра височина. Предприет е вторият вариант, който според Ахрянов спасявал имотите от още по-голямо строителство.

Варненският казус е малко по-различен. Касае вдигането на хотел на мястото на строената през 60-те години на миналия век баня, известна като Гъбата. Тя се намира в идеалния център на града - в уличките под  хотел "Черно море". След края на социализма банята е продадена, сменя собствениците, успоредно постепенно западаше. По едно време в нея се помещаваха фризьорски салон и ателиета. Но видът й бе доста лош, покривът течеше, не предлагаше добри условия... През последните години бе тотално занемарена, неизползваема, реално - руина. Големият въпрос обаче е как новата сграда ще се впише насред презастроения център. Най-вероятно хотелът допълнително ще утежни и без това големия проблем в центъра с автомобили, паркиране и т.н.

Освен това хората отдавна са чувствителни към ликвидирането на стари сгради, вдигането на високи нови насред район с атмосфера, какъвто е около "Черно море". Има данни, че Гъбата навремето е строена с доброволни пожертвования на варненци. Затова бе организирана протестна петиция, а за събота се подготвя протест:  

 

Още по темата