Медия без
политическа реклама

Георги Гергов направи крачка към пълен контрол над Пловдивския панаир

Общинският съвет обаче задължи кмета Здравко Димитров да обжалва

24 Ноем. 2022Обновена
FB/Веселина Александрова

Ще успее ли Георги Гергов да придобие още по-голям контрол върху Пловдивския панаир - този казус се решаваше днес в града. Общинският съвет (ОбС) се противопостави, но малко по-късно на акционерно събрание бизнесменът направи крачка към постигане на целта си. Казусът не е окончателно решен, тъй като промените не са вписани, а и ОбС натовари кмета Здравко Димитров да обжалва. 

Гергов планира да увеличи дела си в панаирното дружеството от 50.3% на 79.3% чрез промяна на капитала на друга контролирана от него компания - "Пълдин Туринвест". Затова екшънът днес бе паралелен: успоредно с ОбС - Пловдив, заседаваха и акционерите на "Пълдин Туринвест", свикани от Гергов.

Сагата "Пловдивски панаир се превръща в Герговски" има дълга предистория, в която широко са замесени партия ГЕРБ, община Варна и много други фактори. Затова е нужно разяснение:

 

МНОГО ДЕБЕЛА СХЕМА

И трите правителства на ГЕРБ в годините назад приоритетно се занимаваха с т. нар. Дупка в морския град - празен терен в идеалния център, придобит в средата на по-миналото десетилетие от Гергов; с разкопки на него, заради които той не може да строи. През втория мандат на ГЕРБ бе задействана сложна комбинация, при която Варна да получи безвъзмездно част от държавния дял в Пловдивския панаир, за да го замени срещу Дупката. Пловдив трябваше да вземе другата част от държавните акции. Общината по тепетата обаче не се съгласи. След серия гръмки скандали намеренията пропаднаха и централното ръководство на ГЕРБ нареди Варна да върне подарения дял от панаира. През май 2017 г. варненският съвет гласува такова решение. Четири години по-късно обаче изненадващо се оказа, че кметът Иван Портних (ГЕРБ) не е изпълнил волята на местния парламент. Съответно Портних опита варненските акции от панаира да се преместят в "Пълдин Туринвест" чрез апорт. Мотивът: заради пандемията собствеността в панаира не носела доходи, по-целесъобразно било да е в другото дружество. 

Схема, която ще позволи на пловдивския бизнесмен Георги Гергов да придобие напълно контрола над Пловдивския панаир, задейства община Варна. Казусът е в дневния ред на местния парламент утре.

Именно промяната на капитала на "Пълдин Туринвест" би увеличил дела на Гергов в панаирното дружество, защото той държи собствеността си в него чрез "Пълдин Туринвест" (виж схемата на снимката).

Намерението на Портних за преместването на акциите обаче не се осъществи веднага. Срещу схемата отпор даде първо служебният министър на икономиката Даниела Везиева, после енергично се възпротиви и вицепремиерът Корнелия Нинова (приблизително по същото време Гергов бе изключен от БСП). Съответно против бе и областният управител на Варна Марио Смърков. Все пак акциите на Варна бяха прехвърлени в "Пълдин Туринвест", но решението бе обжалвано.

 

ВАС - В ПОЛЗА НА ГЕРГОВ

Съдебният казус приключи сега в средата на ноември, след като ВАС остави в сила решението на Варна да апортира акциите си от панаира в „Пълдин Туринвест“ АД. Преди това решението на Административен съд - Варна бе противоположно, но върховният съд сметна, че първоинстанционният не е имал право да се произнася по жалбата на областния управител.

Веднага след произнасянето на ВАС Гергов свика за 24 ноември извънредно събрание на "Пълдин Туринвест", за да бъде увеличен капиталът на компанията с акциите на Варна. Така се стигна до днешната ситуация около казуса. А конкретно: от 10 часа започна сесията на съвета, от 13 - събранието на фирмата. Евентуално решение на първата сбирка предполагаше и действие на общинския представител във втората. 

 

ГОРЕЩАТА СЕСИЯ ДНЕС

Основната тема около казуса в заседанието на ОбС днес бе да се упълномощи ли представителят на общината в "Пълдин Туринвест" да опита да блокира промяната на капитала на дружеството. А също и да се натовари ли кметът Димитров да обжалва, ако все пак капиталът бъде променен. И двете предложения бяха подкрепени - с 39 гласа "за" и 9 "въздържали се". Това стана повод Веселина Александрова от ДБ, която със съпартийците си проведоха активна кампания срещу мераците на Гергов, да възкликне: "Решението се прие с впечатляващо мнозинство!"

 

А ето и част от протеклите дебатите в съвета:

Владимир Славенски от ДБ предложи да се стартира процедура панаира да бъде обявен за паметник на културата. Съображенията: Гергов може да го застрои. "За огромно съжаление се намираме в точката на развитието на приватизацията на панаира и няма значение как ще мине събранието. Загубили сме контрола", каза независимият съветник Слави Георгиев.  Николай Радев от „Автентична лява БСП“ Николай Радев пък заяви, че ако не апортира акциите си в "Пълдин Туринвест", Варна ще ги продаде на друг инвеститор, затова вариантът на Гергов бил „най-малкото зло“.

Позиция дойде и от София. "Международният панаир в Пловдив ще бъде даден в ръцете на един олигарх", предупреди авансово парламентарната група на БСП.

 

ЗНАКОВ ОТСЪСТВАЩ

Кметът Здравко Димитров отсъства от ключовата сесия. В залата бе споменато, че е болен. Реално управлението на града е на своеобразен автопилот, след като преди три седмици Бойко Борисов обяви, че кметът няма да бъде издигнат на местния вот догодина.

 

ПРЕДСТОЯТ ТЕЖКИ БАТАЛИИ

Малко след края на дискусиите в ОбС се състоя общото събрание на „Пълдин туринвест“. На него присъстваха само представител на Гергов и на пловдивската община. Вторият гласува "против", което според тежестта на дяловете е недостатъчно. Така след събранието варненските акции бяха приети в „Пълдин туринвест“, респективно делът на Гергов в панаирното дружество се увеличи.

Сега обаче Здравко Димитров следва да обжалва. Веселина Александрова коментира пред "Сега", че действията на ОбС днес са важни първи стъпки с оглед на тежката съдебна битка, която предстои на община Пловдив.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата