Медия без
политическа реклама

Варна задейства дебела схема в полза на Георги Гергов

Таен акционерен дял на общината е лост за овладяване на Пловдивския панаир от бизнесмена

26 Окт. 2021ОбновенаНИКОЛАЙ ИВАНОВ
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Централното ръководство на БСП бе доста недоволно от взаимоотношенията на пловдивския социалист Гергов с ГЕРБ, включително заради случките във Варна. Той бе изключен от партията в началото на 2021 г.

Схема, която ще позволи на пловдивския бизнесмен Георги Гергов да придобие напълно контрола над Пловдивския панаир, задейства община Варна. Казусът е в дневния ред на местния парламент утре. Успоредни действия първоначално бяха предприети и в комисиите на пловдивския Общински съвет, а после - спрени. Но те реално са без значение, ключът е във Варна.

Сагата има богата предистория. И трите правителства на ГЕРБ приоритетно се занимаваха с т. нар. Дупка във Варна - празен терен в идеалния център, придобит в средата на по-миналото десетилетие от Гергов; с разкопки на него, заради които той не може да строи. През втория мандат на ГЕРБ бе задействана сложна комбинация, при която Варна да получи безвъзмездно част от държавния дял в Пловдивския панаир,

за да го замени срещу Дупката.

Идеята (уж) бе градът да облагороди терена, след като го придобие. Пловдив трябваше да вземе другата част от държавните акции. След серия гръмки скандали намеренията пропаднаха и централното ръководство на ГЕРБ нареди Варна да върне подарения дял от Панаира. През май 2017 г. съветът гласува такова решение. Пловдив пък се бе отказал сам по-рано.

Тия дни обаче изненадващо се оказа, че подарените от държавата 29% в Панаира все още са притежание на община Варна. По неясни причини цели четири години

кметът Иван Портних (ГЕРБ) не е изпълнил волята на общинския съвет.

Обществеността не е известена за запазените акции. А в момента кметът предлага на съветниците тези акции да се прехвърлят в "Пълдин Туринвест" - контролирано от Гергов дружество, което притежава 51% от Панаира. С прехвърлянето капиталът на "Пълдин Туринвест" ще бъде увеличен, с което пък ще нарасне делът на това дружество в Панаира. Така Гергов ще контролира в Панаира вече около 80%.

Портних мотивира прехвърлянето на акциите с трудностите на Панаира през пандемията - не се организирали изложения, липсвали други дейности и т.н. А "Пълдин Туринвест" била доста по-сигурна фирма, предлагала много повече възможности за развитие. Предложението на Портних до съветниците е предшествано от заявление на Гергов за прехвърляне на дела със същите обяснения.    

Община Пловдив е замесена дотолкова, доколкото притежава 25% от "Пълдин Туринвест". При увеличението на капитала на това дружеството делът й ще намалее. Но и да се възпротиви община Пловдив, гласът й не е решаващ. Казусът се придвижи из комисиите на Общинския съвет, но по последна информация няма да бъде внесен на сесията, която, също като варненската, е планирана за утре. Любопитно е, че по сходен начин -

чрез увеличение на капитала - община Пловдив загуби контрола над "Пълдин Туринвест"

в годините назад. В крайна сметка сега, ако варненската схема се реализира, Гергов ще придобие контрола в Панаира, който не успя да получи през 2017 г. след провала на сделката с Дупката.

Всичките текущи ходове станаха известни благодарение на пловдивския съветник от "Демократична България" Веселина Александрова. А съветниците от двата града на формацията излязоха с обща декларация: "Призоваваме Общински съвет - Варна да не приема предложението на кмета за апортиране акциите на община Варна от „Международен панаир Пловдив“ АД в „Пълдин Туринвест“ АД! Ако бъде прието, крайният резултат ще е, че Георги Гергов ще овладее окончателно Панаира и

нито община Пловдив, нито община Варна ще могат да влияят на вземаните решения.

(...) Сега се внася за гласуване съгласие тези акции да бъдат прехвърлени в собственост на „Пълдин Туринвест“ АД, с което действие „Пълдин Туринвест“ АД ще стане собственик на 79.3 % от „Международен панаир Пловдив“ АД, даващи му квалифицирано мнозинство при вземането на решения. (...) Наложително е кметът на гр. Варна публично да даде обяснения защо не е изпълнил решение на общинския съвет".

Междувременно варненската Дупка си стои все така празна - макар че през 2018 г., при третото правителство на ГЕРБ, общината я откупи от Гергов. Парите, естествено, бяха осигурени от държавния бюджет:

Тия дни сагата с т. нар. Дупка във Варна окончателно се превърна в жанр от изкуството. Всичко случващо се е и реалност, и фарсов спектакъл, за който след десетилетия поколенията ще се чудят: "Ама истина ли е било?  Ами… истина е.

ПРИВАТИЗАЦИЯ!

Междувременно днес стана ясно, че Министерството на икономиката е пратило становище в община Варна. В него се казва, че замисленото прехвърляне на акциите е приватизация по смисъла на закона и съответните процедури не бива да бъдат пренебрегвани. "При гласуване на текста на съответната точка от дневния ред на съвета  се създават предпоставки за заобикаляне на Закона за приватизацията и следприватизационния контрол и се допуска нарушение на установения ред за извършване на приватизационната сделка", заявява министерството. То твърди още, че нито някога е уведомявано, нито му е бил предлаган договор община Варна да му даде акциите от Панаира.   

 

Още по темата