facebook
twitter

Наблюдател

Дупката във Варна – фарсов спектакъл за 43 млн. лв. наши пари

Или как взаимоотношенията ГЕРБ – Георги Гергов протекоха като в пиеса на абсурда, случила се напълно реално
9466
Снимка: Архив
Лъчезарие струи от лицата на снимката, което дребни смущения не затъмниха при мандатите на ГЕРБ.

Тия дни сагата с т.нар. Дупка във Варна окончателно се превърна в жанр от изкуството. Всичко случващо се е и реалност, и фарсов спектакъл, за който след десетилетия поколенията ще се чудят: "Ама истина ли е било?" Ами… истина е.

Миналата сряда, докато държавата се тресеше от трагедията в Русе, правителството реши да отпусне 43.2 млн. лв на община Варна, за да ги даде тя на пловдивския бизнесмен Георги Гергов. Именно той притежава имота, известен като Дупката. Теренът от 30 години зее празен в центъра на града. Парите бяха поискани пет дни по-рано от местната варненска власт, за да превърне тя пространството най-после в нормална част от града. Гергов е и

 

политик от БСП, в опозиция на лидера Нинова,

 

което пък я накара да реагира: “За тях няма пари (майките на деца с увреждания – б. а.). Но правителството на Борисов не изчака и пет дни от решението на ГЕРБ-Варна и даде 43 млн. лева от парите на всички българи на един - Георги Гергов… Изводите са за вас”.

Написаното от Нинова във “Фейсбук” е една нищожна част от целия фарс. В редовете по-долу ще се опитаме да запълним празнините. Сценарият за пиеса на абсурда е толкова добър, че да се чуди човек как още не е реализиран на театрална сцена.

На заседанието на общинския съвет във Варна миналата седмица, на което се разглежда предложението на кмета Иван Портних парите да бъдат поискани от държавата, се чува глас. Той казва истината, няма съмнение: “43 милиона са нереална цена дори за центъра на Лондон”. Чий е гласът? Ами на Данаил Папазов. Същия, чието семейство само преди месец продаде ТЕЦ-Варна на Ахмед Доган. И 5 години по-рано непартийно влезе като “експерт” в правителството на БСП и ДПС. Сега все така “експертно” е общински съветник, борещ нецелесъобразни и корупционни практики.

“С извършване на подобна сделка общината ще стане собственик на декапитализирано дружество”, се чува

 

втори глас на истината.

 

Той е на Григор Григоров, общински съветник от Реформаторския блок. Кой е този човек, широката публика няма как да знае, обаче за партията майка на тази разпаднала се политическа сила може да се досети. Майката е СДС, а при нейното управление на централно и местно ниво е посят проблемът. Именно тогава – 1999 г. – теренът преминава в частни ръце (чрез приватизация на търговско дружество). Гергов се появява като собственик 6-7 години по-късно. Ако днес има опасност общината да придобие “декапитализирано дружество”, както твърдят Григоров и други десни политици, следва да признаят откъде тръгва целият този ужас. А той тръгва именно оттам, че община Варна навремето продава активи в разрез с обществения интерес. Защо в разрез? Ами защото равносметката е, че ако Дупката бе останала общинска и нищо да не бе построено там, естетически и градоустройствено ситуацията щеше да е същата като сега. Но финансово щеше да е различна –  едни 43 млн. лв. държавни пари нямаше да отидат в частен джоб.

Обажда се и трети глас на истината. Отдалеч, но достатъчно звучно – Нинова. Всъщност воденото от нея Изпълнително бюро на БСП се произнася малко след гласуването във варненския съвет: “Категорично се разграничаваме от сделката, сключена между ГЕРБ и Георги Гергов. Общинските съветници на БСП във Варна не подкрепиха решението. Тази сделка е поредната, която предизвиква съмнение за скритата обвързаност на политиката с бизнеса, съществувала в годините на прехода. Искаме да сложим край на този модел”. Но следва да се направи уточнение.  “Скритата обвързаност на политиката с бизнеса” будеше съмнение и през 2016 г. Тогава правителството на ГЕРБ (второто) гласеше комбинация за Дупката чрез Пловдивския панаир (сагата се точи до пролетта на 2017-а; Гергов контролира изложението). Схемата трябваше да мине през одобрението на общинските съвети в Пловдив и Варна, а представителите на БСП и в двата града гласуваха “за”. В морската столица това стана

 

редом с ГЕРБ и даже им бе подвиквано “горчиво”.

 

И още за “приноса” на БСП – община Варна загуби контрол върху дружеството, собственик на парцела, някъде около 2004 г.; тогава тя “неволно” пропусна да внесе паричен дял при вдигането на капитала. Градът се управляваше от червена управа, но знае се – кметът Кирил Йорданов се записа като “злодей” в аналите, БСП категорично не ще да си спомня имала ли е общо с него.

Сегашният кмет Иван Портних не се обажда на заседанието на общинския съвет миналата седмица. Обаче напоително говори 2 години преди това. Тогава той разправя, без да му мигне окото, че…

 

Варна… ще организира Пловдивския панаир.

 

Всъщност второто правителство на ГЕРБ бе замислило да даде на общините Варна и Пловдив държавния дял в панаира, като Варна изненадващо вземе повече проценти (29 срещу 20), за да ги замени срещу Дупката (Гергов се отървава от неприятния варненски имот, а увеличава собствеността в изложението). Дори децата и котките в държавата знаеха, че именно такава е целта и за никакъв Пловдивски панаир във Варна не иде реч. Това обаче не пречи на Портних най-официално да твърди: “Градът може да използва опита и контактите на панаира за провеждането на големи форуми и изложения както през лятото, така и целогодишно. За целта е помислено с местно и европейско финансиране до няколко години да бъде изграден голям експоцентър на терен до Двореца на културата и спорта. Конкурсът за проектирането му ще бъде международен и ще бъде обявен наесен. Партньорството с Пловдивския панаир ще се отрази положително на туристическия сектор и на бизнеса в града”. Няколко месеца по-късно, след като е гръмнал скандалът “Цумгейт”, Борисов нарежда на общинарите да не се замесват с Гергов. ГЕРБ-Пловдив и ГЕРБ-Варна отказват подарените от държавата акции в панаира.

 

Под тепетата това се случва дваж по-фарсово - 

 

защото един път през 2016 г. кметът Тотев и местната ГЕРБ отказват сделка с бизнесмена съгражданин, втори път през 2017 г. я приемат, след като са “размислили”, и само няколко дни по-късно я отхвърлят по новата повеля на Борисов след “Цумгейт”.

Междувременно през 2017 г., докато пловдивските съветници се колебаят, при тях се появява Вежди Рашидов. И заедно с Гергов и кмета Тотев оферират строителство на нова опера в панаира. “Благодаря на г-н Гергов, че откликна като местен пловдивски патриот”, казва Рашидов. Култура ще развиват тези хора, не друго! Темата за родолюбието на бизнесмена е засегната и четири години по-рано, когато министри идват във Варна и се чудят какво да правят с Дупката – Гергов бил патриот, не може да остави нещата да седят тъй грозни, реди пак Рашидов. Финансовият министър Симеон Дянков обаче е по-прагматичен и с неудовлетворение казва, че собственикът иска над 20 млн. лв. за Дупката. “Няма как да се случи”, категоричен е Дянков.

Днес, пет години по-късно, сделката

 

не само се случва, но и на двойно по-висока цена.

 

Става по волята на същата партия ГЕРБ, на същия Бойко Борисов със същия Гергов. “Да се парират опитите за дискредитиране на ГЕРБ” – това е един от мотивите на партията през пролетта на 2017 г., отказвайки се от схемата с панаира. За дискредитиране днес никой не говори, най-малко пък за култура и патриотизъм. И точно като в истинска пиеса на абсурда добро и зло се смесват, за да не знае нормалният човек кой е правилният избор – за да се облагороди имотът, общината следва да го вземе, защото сегашният собственик го държи празен; ама трябва да му се плати на този собственик, неговата сметка ще излезе, на общината – хич; 43.2 млн. лв. за терен около 3 декара изглеждат много, ама нали са ги определяли оценители?! Нормалният човек просто следва да се примири.

Това със сигурност не е единственият фарс в държавата. Просто е актуален. С което и изкуство, и реалност са тотално победени.

10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Стане ли напечено, Борисов се крие на село, не в Европа
Историята с апартаментите: тъжно, гадно, но и много смешно
Трябва да се носи наказателна отговорност за вписване на фиктивна цена на имот

27.03.2019

Таня Петкова

520

Коментари

скът

А няма ли закони срещу безстопанственост? Съответно, вместо да се платят 43млн., да се изиска глоба от собственика.

hamer

И защо е това вайкане? Не разпродадоха ли и не реституираха ли всеки празен и незстроен метър земя и всички възможни сгради, не направи ли Софиянски същото с терените покрай Околовръстното, та после да ги отчуждават за луди пари пак от нашия джоб? Не става ли същото по цялото Черноморие, планинските курорти и къде ли не? Малко ли бяхя скандалите със "Софиски имоти", съдиха им началниците, съдиха за нереални оценки и....години след това е пак същото. Онзи там Данаил Папазов бил продал ТЕЦ Варна на Доган, а на него кой му я продаде, та сега му държат сметка как се разпорежда със собствеността си? Затова Територията е заприличала на декор за филм на ужасите . навсякъде изоставени, полуразрушени, недовършени обекти, терени, превърнати в сметища, разруха, олющени фасади, разбити пътища, улици, тротоари, примитивизъм и изостаналост....И това ако са политици, ако това са бизнесмени...ние какво сме?

Лерболарио

Поздравления за автора на хубавата статия! Ще следя със сигурност този автор и всичко, което той пише.

Лерболарио

Безсрамните деяния на управниците ни чет нямат, но с мълчание също не става. Трябва да се разнищват безобразията им и за това да се пише и говори напоително.

fisherman

Голяма мърсотия е около тая дупка, много смрад излиза от нея, страхувам се и на Веселина Савова да и не се случи случка.

 

„Вярно ли е, че Пеевски/разбирай Доган/ изкупува бизнеса на Гергов– ЦУМ-София, Пловдивски панаир, Слънчев ден и т.н и го прави с подобни сделки? Вярно ли е, че така с различни сделки Гергов ще получи огромни държавни пари, с които на практика ще смени собственика на различните си бизнеси?”

----------------------------------------------------

Тези въпроси също бяха заглушени, защото Тодор Балабанов изключи микрофоните и на общинския съветник Григор Григоров, който имаше правото на обяснение на отрицателен вот.

Председателят на Общинския съвет не допусна да се зададе определящият въпрос за същността на тази сделка.

И какво от това?

Дали зададени на сесия или не, тези въпроси скоро ще получат своите отговори.
Страшното в случая не е това.

Страшното е, че поне 10 от общинските съветници от различни политически сили, на въпроса „Защо го правите, като знаете кой стои зад това?, отговарят гузно „нали знаеш как е!”.

Не, не знам! Не, не искам да знам! Отказвам да приема това консенсусно бездушие!
Най-тъжното бе след заседанието.

Излизаме от високата сграда, пред която отново има камара от камъни и вървим към Фестивалния комплекс с общинския съветник от НФСБ Ганчо Ганчев.

Питам го, как ще спи тази вечер, след това гласуване.

Как ще застане пред избирателите си на предстоящите избори, след като с техните гласове, с държавни пари се разширява собствеността на обръчите от фирми на Доган? Утре всички българи ще му работят в тези фирми.

А той ми отговаря:

„Така навремето сме паднали под турско робство. Като нашите боляри са ни предали.”

 

http://www.vlastta.com/displaynews/131779

Стефан Велков

Каква интелектуална мощ  се излъчва от снимката!

 

Peaceful Citizen
снимка на Peaceful Citizen

Трябва да си признаем, че демокрацията, еле па в българският и вариант не може да се справи с подобни проблеми. Може да си висим във форума още 850 години и да си пишем подобни неща. 

 

Алчността на рожбите на социализма и техните деца е непобедима. Всеки социолог ще ви каже, че България няма елити, които да я поведът към промяна. Положението е в пъти по-зле от времето след Освобождението, защото тогава поне имаше Строители на съвременна България. Сега имаме нищо.

Penchobre

Става по волята на същата партия ГЕРБ, на същия Бойко Борисов със същия Гергов.

 

Гергов не е същият! Сега е опозиция на Нинова. И Борисов не е същият - сега е "по обран" или пообран... ? Това се нарича партньорство! ✌️

генек

Вече не са наши...

-----

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Devil

Голяма чужда фирма с около 400 души пресонал през първите 3 години бяхме на загуба. В последните четири с огромни усилия постигаме 4-5 милиона печалба на година, а този Гергов я направи с един удар това, което ние евентуално, но не сигурно ще направим за 10 години. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×