Quantcast

Медия без
политическа реклама

Пловдивските ГЕРБ и БСП се коалираха в полза на Георги Гергов

С противоречиво решение общинският съвет насърчи интересите на бизнесмена в Панаира

20 Дек. 2022Обновена
FB/БНР - Пловдив
Сградата на община Пловдив се напълни с хора днес.

Бурно заседание под своеобразна гражданска обсада проведе в понеделник пловдивският общински съвет. Струпалите се хора бяха настроени срещу по-голяма част от съветниците, напрежение течеше и между самите групи в органа. Дневният ред включваше все възлови теми за града - ситуацията около Панаира, съдбата на украинците от "Втори дом", пробивът при Водната палата и др. Това привлече още преди началото на сесията различни граждански групи. А в крайна сметка, след много скандали, съветниците направиха важни гласувания. Едното от тях бе в полза на интересите на Георги Гергов в Пловдивския панаир, като това стана след общ вот на ГЕРБ и БСП (доверието в местните съветници на партията отдавна е свалено от Корнелия Нинова заради връзките с бизнесмена).

 

ГРАЖДАНИ В АТАКА

Общото между присъстващите на сесията граждани бе, че са недоволни от управлението на града. Част от тях настояха за оставката на съветниците и кмета Здравко Димитров. Самият кмет, както и на ноемврийската сесия, която също протече бурно, отсъстваше - бил в болнични.

Синтезирано, исканията и напреженията изглеждаха така: 

 

В първите часове от сесията липсваше конструктивност. Разпри между съветниците настанаха още при определяне на дневния ред - имаше опит точката за Пловдивския панаир да се измести по-напред - не стана, което бе посрещнато с бурни освирквания от гражданите, обявена бе почивка. След подновяването думата бе дадена на тях. Чуха се речи срещу опитите на Георги Гергов да овладее Панаира, против предоставянето на стария белодробен диспансер (жилището на украинците от "Втори дом") в полза на частна болница. Летяха обвинения или поне намеци за корупция. Граждани се изказаха и срещу ликвидирането на парка край Гребната база. Димитров бе критикуван заради проекта при Водната палата. А и бе иронизиран заради отсъствията. Почти през целия ден гласуванията по същество бяха накъсвани с остри тиради на граждани или съветници. Различните точки от дневния ред се обсъждаха едновременно. В края, основно поради решението за Панаира, оценката на хората бе еднозначна: "Срам!", "Предателство!"

 

С ДЪХ НА МЕСТЕН ВОТ

Както стана ясно, с подобно напрежение премина и сесията миналия месец. Всичко това показва, че Пловдив е първият град, в който практически е стартирала предизборната кампания за местния вот. В средата на есента ГЕРБ и Димитров обявиха, че догодина партията ще има друг кандидат-кмет - което прави кметския пост вакантен в перспектива и обяснява бликналите страсти 11 месеца по-рано.

 

РЕШЕНИЯТА

Гласувано бе единодушно украинските бежанци от "Втори дом" да останат в болницата до приключване на военните действия. Но както "Сега" писа, решението, което бе взето на пожар от Димитров след лумването на скандала - в опит да го потуши, следва внимателно да се проследи във времето. И да се види дали наистина украинците ще останат:

Кметът на Пловдив Здравко Димитров (ГЕРБ) е отправил официално предложение към Общинския съвет на града от 1 януари сграда, стопанисвана и ремонтирана от украинските бежанци, да бъде отнета и предоставена за изграждането на частна многопрофилна болница.

Също единодушно окончателно бе спрян пробива до Водната палата. В следващите седмици ще се прецизира неустойката за изпълнителя. Обсъждат се около 750 000 лв. Срещу проекта имаше огромно гражданско недоволство през последните месеци, като днешните събития бяха просто епизод от тях. Но едва ли общественият натиск е повлиял. По-важно в казуса е мнението на Бойко Борисов - обяви преди време, че лично е настоял проекта да спре.

Опитът да се дадат около 7 декара на болница "Пълмед" за паркинг не успя. Макар че по тази точка ГЕРБ и БСП вече се бяха обединили. 

Коалицията сработи с помощта на още няколко съветници по темата за Панаира. Съветът одобри приемането на варненските акции в „Пълдин туринвест“. Представителят на общината ще трябва на 9 януари да подкрепи всички предложения на Георги Гергов в акционерното събрание на дружеството (контролът в него е ключов по отношение на Панаира, защото фирмите са свързани). Любопитното бе, че на ноемврийската сесия единодушният вот на съветниците бе варненските акции да не бъдат приети; сега обаче ДБ, която се противопоставя на схемите, разпространи в аванс информацията, че се готви преобръщане на мнението на съветниците, повлияно вероятно на тайни сбирки. Така и стана - БСП предложи, а ГЕРБ подкрепи "новата линия". Но в крайна сметка решението по отношение Панаира бе противоречиво. Защото освен прием на варненските акции, бе гласувано и да се задейства блокиращата квота в "Пълдин туринвест". Според Веселина Александрова от ДБ, цитирана от "Под тепето", противоречивото произнасяне на съвета може да се счита за незаконосъобразно. Според нея това държи отворена възможността кметът Димитров да оспори решенията на акционерното събрание на "Пълдин туринвест". Задължен от предишната сесия, Димитров вече го направи веднъж:

Комичните случки при опитите на Георги Гергов да увеличи на 79% акциите си в Пловдивския панаир продължават. След като измисли да стартира copy paste процедура с акционерното събрание на дружеството "Пълдин туринвест" (чрез него държи 50.

 

ЕХОТО НЕ ЗАГЛЪХВА

Тълкуването какво точно са гласували съветниците за Пловдивския панаир продължи дълго след заседанието. „Решението няма правен смисъл. На сесията е прието предложението на БСП, с което представителят на общината по всички точки в общото събрание се упълномощава да гласува „за“, включително за увеличение на капитала чрез акциите на община Варна. В решението обаче не се променя т.1. В нея се казва, че общинският съвет не дава съгласие за увеличение на капитала и изменение на устава, задължава представителя в общото събрание да направи изрично изявление, с което да упражни блокиращата квота. Отделно от това не е променена и т. 3, в която се казва, че ако общото събрание приеме увеличение на капитала на „Пълдин туринвест“, кметът се задължава да обжалва в съда това решение. Получава се тотален парадокс", коментира във вторник пред БНР бившият областен управител и депутат от ГЕРБ Дани Каназирева. В момента тя е в разрив с местната структура на партията, а съветниците от нейния "Съюз за Пловдив" гласуваха  срещу приемането на акциите.

На друго мнение обаче е бившият кмет Иван Тотев, който е силният човек в пловдивската ГЕРБ. "Това бе едно съвсем формално решение, с което приехме в "Пълдин туринвест"  още един нов акционер – община Варна. Той е наш нов партньор, така дяловото присъствие на Пловдив всъщност се увеличава", каза той. 

След толкова много страсти едва ли има съмнение, че предстоят много бурни месеци в Пловдив - в политически, а и в чисто управленски план.

Още по темата