Медия без
политическа реклама

Кметът на ГЕРБ в Пловдив изхвърля на улицата украински бежанци

Впоследствие даде съмнителни обещания, че хората остават в обновената от тях сграда

16 Дек. 2022Обновена
Манол Пейков
Така изглежда мястото днес - с приготвени от доброволци коледни подаръци за украинските деца...

Кметът на Пловдив Здравко Димитров (ГЕРБ) е отправил официално предложение към Общинския съвет на града от 1 януари сграда, стопанисвана и ремонтирана от украинските бежанци, да бъде отнета и предоставена за изграждането на частна многопрофилна болница. Това съобщи издателят, активист и депутат от ДБ в 45-ото и 46-ото Народно събрание Манол Пейков във Фейсбук. Става дума за "Втори дом" - изоставена белодробна болница в града, която бе предоставена през пролетта на украинските бежанци, намерили у нас спасение от войната. Сградата бе възстановена от тотална разруха с помощта на самите бежанци и доброволци и в момента се стопанисва от фондация "Юкрейн съпорт енд реновейшън" на Наталия Елис. В проекторешението на общината пише, че многопрофилната болница "Св. Каридад" ще получи сградата и прилежащия терен за 30 г. за безвъзмездно ползване с учредено безвъзмездно право на строеж. (Документът най-долу в илюстрациите)

 

 

Преди да бъде предоставена за подслоняване на украинските бежанци през март тази година, сградата (четири етажа, 5000 кв.м) беше напълно изоставена в продължение на седем години, припомня Пейков и подкрепя твърдението си със снимки от окаяното състояние на постройката. С помощта на десетки дарители и стотици часове труд, за няколко месеца украинските бежанци и техните приятели я превръщат в място, годно за живот - ремонтират покрива и канализацията, снабдяват помещенията с нови мебели и електроуреди (легла, дивани, столове, печки, перални, сушилни и прочее), баните – с нови мивки, тоалетни и душове. Всички стаи са измазани и боядисани, а дограмата – сменена с нов стъклопакет.

В настоящия момент "Втори дом" е едно от малкото места в България, където украинските бежанци се чувстват закриляни и приютени. В момента там живеят 148 души, от които 52-ма са деца. Продължават да пристигат и нови. "Втори дом" не е предвиден за постоянно заселване на бежанци, а е място, където намират временен подслон и подкрепа. Хората обичайно остават там от три до шест седмици – докато се адаптират и си намерят (не без помощта на екипа на "Втори дом") работа и жилище. В резултат на всичко това Пловдив и околността са се превърнали в своеобразен оазис за бежанците от Украйна – към момента в града живеят над 6000 украинци, от които над 2400 са деца, споделя още Манол Пейков.

Предложението на кмета, което заплашва да остави на улицата 148 души в разгара на зимата, трябва да се гледа на сесията на общинския съвет в понеделник,19 декември. "Всички с отношение към града ни, елате на 19.12. в 9.00 часа в Общински съвет. Нека видят, че има граждани в Пловдив, че те решиха, че са на полето сред тикви", призовава Тони Стойчева в коментар под статуса на Пейков.

Общинският съветник Веселка Христамян от "Демократична България" обеща, че Комисията по здравеопазване и социални дейности към Общински съвет - Пловдив ще се възпротиви на предложението, и то със сериозни мотиви. Тя твърди, че в комисията предложението е получено едва в сряда на обяд, като прокарването му до този етап е станало непрозрачно.

Манол Пейков е сред най-ревностните поддръжници на Украйна и украинските бежанци у нас. Особена популярност доби последната му акция - събиране на средства и закупуване на генератори, които биват изпращани към оставената на тъмно и студено от руските саботажи страна. Благодарение на отзивчивостта на гражданите след призивите на Манол, за малко повече от седмица бяха събрани 550 000 лева, които се превърнаха в стотици генератори и отпътуваха за Украйна.

Здравко Димитров се оформя като един от най-вредните кметове, излъчени от ГЕРБ. Неговото управление породи едни от най-големите граждански протести в Пловдив за последните години. Партията му и нейният лидер Бойко Борисов до този момент не реагират на този пореден скандал, който заплашва да остави насред зима украинците на улицата.

 

ГАРАНЦИЯ - ФРАНЦИЯ 

Случаят предизвика огромно обществено възмущение. Което пък принуди няколко часа по-късно Димитров да даде заден, а заместникът му Георги Тютюков да се оправдае с чиновниците надолу по веригата. "Бежанците от Украйна остават в Белодробна болница. Изрично ще напишем в предложението до общинските съветници, че „Втори дом“ ще остане за украинците до края на войната", заяви кметът.  "Допуснали са грешка колегите от общинска собственост, които са готвили предложението. Категорично ще отбележим, че там ще останат украинските бежанци", допълни Титюков. Димитров обясни още, че предложението до съветниците не било прибързано, защото инвестицията касае европроект.

Дадените обещания обаче са доста съмнителни. Както е видно от думите на кмета, решението цели бързо да задвижи нещата, тоест да не се бави "европроектът". Но това означава, че дори да бъдат оставени украинците, успоредно ще настане и друго - багери ще влязат в двора за ремонт, ще бъдат правени опити сградата да бъде адаптирана за новите цели  - и хората ще бъдат принудени да напуснат доброзорно. В крайна сметка не е ясно защо му е на Пловдив още едно здравно заведение, най-вече - защо общинската управа не остави прекрасно работещия център дългосрочно в услуга на бежанците. В социалните мрежи пловдивчани пишат, че сградата и теренът около нея са дарени на общината от Димитър Кудоглу за обществени нужди - точно както се ползва в момента.

 

ВРЕМЕННО ВЪРНАТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ

На бурно заседание в петък по обед правната комисия към съвета единодушно върна предложението. Това стана в присъствието на част от украинците, настанени в сградата. Те протестираха символично. Съветниците поискаха становище от заместник-кметовете по здравеопазване Анести Тимчев и по общинска собственост Пламен Райчев, чрез което да мотивират нуждата от ново здравно заведение чрез публично-частно партньорство. Чуха се и обвинения, че целият процес се е реализирал на тъмно. Видео от заседанието:
 

 

(САМО)РАЗГРАНИЧАВАНЕ

Общественият отзвук доведе и до комични реакции от общинската управа. Следобед Титюков и неговите съветници от "Кауза за Пловдив" обявиха гръмко, че няма да подкрепят предложението. Така Титюков се разграничи от действията на собствения си началник Димитров. Успоредно становището съдържа и доза хитрост, защото пледира все пак то да се приеме изменено - с уточнението, че украинците ще бъдат оставени в сградата до края на военните действия. А самият Димитров, за да дозамаже конфуза, тържествено обяви: "Със средствата, предвидени за новогодишната заря, ще осигурим коледни пакети за Дома за възрастни хора „Св. Василий Велики“ и бежанците от „Втори дом“". Съобщението му би следвало да значи, че Пловдив няма да проведе заря на 1 януари.

 

БЕЗВРЕМИЕ

Бойко Борисов обяви преди месец, че ГЕРБ няма да издигне на следващия местен вот Димитров. После кметът потвърди, че сам е поискал мандатът му да е последен. Това поставя града в уникална ситуация в 11-те месеца до местния вот - риск от своеобразно безвремие, а и многоуправство.  

   

лв.  успя да събере дарителската кампания, организирана от издателя Манол Пейков. Това е най- вълнуващият момент в моя живот. Изчислихме, че българите са давали по 43 лв. на минута. Включиха се над 2000 души и фирми. С тези пари ще бъдат купени генератори за Украйна.

 

Още по темата