Медия без
политическа реклама

Чудото на гражданите: 550 000 лв. за Украйна, събрани за 204 часа

06 Дек. 2022

550 000 лв. успя да събере дарителската кампания, организирана от издателя Манол Пейков. "Това е най- вълнуващият момент в моя живот. Изчислихме, че българите са давали по 43 лв. на минута. Включиха се над 2000 души и фирми. С тези пари ще бъдат купени генератори за Украйна. Те ще осигурят топлина и светлина на болници и училища в Киев, Чернивци, Нетишин, Херсон и Болград", каза Пейков в предаването (О)позиция на "Сега". Той организира кампанията за генераторите във "Фейсбук", на практика без медийна и властова подкрепа, но спечели подкрепата на свободните граждани. Постижението му е забележително на фона на все още разделените българи в отношението им към войната и Русия. "Това е голям комплимент за България и българите. Ражда се гражданско общество", отбеляза Пейков.

"Тъжно е, че българското Министерство на отбраната не действа адекватно на ситуацията. То предпочете да продава генератори вместо да ги дарява в този тежък за Украйна момент", отбеляза Пейков и описа как преди 2 дни големият футболист Андрий Шевченко, сниман на празния и тъмен стадион "Олимпийски" в Киев, отправи призив към света за генератори за неговите сънародници. 

"Урокът след всичко това е, че трябва да се мобилизираме, да не се налага да бъдем държава в държавата, за да решим проблемите на държавата", заключи издателят Манол Пейков. 

С изумително високи темпове се разви дарителската кампания за електрически генератори за Украйна, организирана във "Фейсбук" от пловдивския издател и бивш депутат Манол Пейков. Днес по обяд той докладва, че за седмица са събрани над 250 000 лв. дарени от 1500 граждани и фирми.
Историята на украинската българка от Болград, която организира кинофестивал в родината си - насред бомбардировки и липса на ток, трогна хиляди във "Фейсбук".
След повече от 6 часа умуване Министерство на отбраната обясни частично защо не дарява, а продава генератори на фона на молбите от Украйна. Отговорът до  "Сега" е в 6 реда - по ред на час.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Манол Пейков, (О)позиция

Още по темата