Медия без
политическа реклама

Колко пари искаш, за да напуснеш АЕЦ?

25 Апр. 2024

"Колко пари искаш, за да напуснеш АЕЦ?" Този въпрос е бил зададен по време на странна среща на безлюдно място на медицинската сестра Наталия Станчева, която разкри, че в АЕЦ "Козлодуй" действа незаконно лечебно заведение.

За случката разказа самата Станчева, която гостува в предаването (О)позиция на "Сега".

"На 20 февруари използвах служебния автомобил да пътувам от града (където е работното ми място) до АЕЦ. Имах среща с Калин Стануков, зам. изпълнителен директор. Срещата мина напрегнато. Опитвайки да се прибера, шофьорът ми съобщи, че му е заповядано да не ме вози в служебния автомобил. Автомобилът си тръгна и аз потеглих пеша", разказва Станчева. По пътя, на безлюдно място да нея спрял служебен автомобил на централата, от него слязъл мъж, когото тя познава като работник в АЕЦ. "Пристъпи към мен и ми каза: Няма да ме питаш кой ме праща, изпратен съм да ти задам един въпрос. Попитах кой го праща, той отговори, - ще ти кажа - ръководството, но нищо повече. Въпросът му беше - колко пари искаш, за да напуснеш АЕЦ. Казах, че не го правя за пари", разказа Станчева. За случката тя е пратила уведомително писмо до изпълнителния директор Валентин Николов, както и до енергийното министерство. Отговор и до момента няма.

"Не сезирах МВР и прокуратурата, защото нямам доказателства. Това се случи на безлюдно място, извън населено място, там има само камери за видеонаблюдение, собственост на АЕЦ", посочи Станчева. 

На въпрос защо никой от колегите ѝ в АЕЦ не реагира и сякаш не се впечатлява от разкритията ѝ, медицинската сестра отговори, че "работещите в АЕЦ искат да чуват, че са здрави, за да могат да ходят на работа и да получават заплата. Те не искат да знаят действителното си здравословно състояние. Ако на работодателя работниците са му удобни, ще бъдат здрави. Ако обаче са неудобни, това е лост за влияние". "Работещите не искат да научават какво е здравословното им състояние. Искат да платят със здравето и живота си получаването на една заплата", обобщи тя. И припомни, че е недопустимо работодател сам да преглежда своите работници.

Станчева смята също, че в АЕЦ "всички се страхуват да говорят", а ръководството опитна да настрои всички работници срещу нея.

"В момента съм сама срещу държавата и сама срещу всички, които се намират в района на Козлодуй", каза още Станчева. И разказа как притесняват и съпруга ѝ, който също работи в АЕЦ. "Част от ръководството го беше повикала миналата есен и го предупреди, че ако не престана да се занимавам с незаконното лечебно заведение, той ще пострада, което означава, че ще бъде уволнен", каза тя.

Във видеото вижте още - какво установяват контролните органи по сигналите на Станчева, каква е реакцията на държавата, какво говори пред работници по случая изпълнителният директор на АЕЦ.

Подробности за историята на Наталия Станчева си припомнете и тук.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата