Медия без
политическа реклама

АЕЦ срещу Наталия Станчева - историята на една саморазправа

Вместо да вкара лечебницата на "Козлодуй" в законовите норми, цялата държава се опитва да заглуши една медицинска сестра

Въпреки огромния натиск Наталия Станчева не се отказва
Стопкадър България он еър
Въпреки огромния натиск Наталия Станчева не се отказва

Колко страшна може да бъде една медсестра?! Оказва се, много. Толкова много, че сериозен държавен ресурс е впрегнат да я заглуши. А тя настоява единствено АЕЦ "Козлодуй" да спазва закона със здравното си заведение. 

Всяко усилие си струва, колкото и да е трудно. Дори когато не се усеща пулс, борбата за пациента продължава. С тези разбирания Наталия Станчева, една обикновена медицинска сестра, се изправя срещу мастодонта АЕЦ "Козлодуй" и доказва, че в централата работи незаконно лечебно заведение. Ако някой си мисли, че след това лечебното заведение е затворено, а виновните - санкционирани, жестоко се лъже.

Всъщност това, което следва, е атака срещу медсестрата по всички фронтове. Истинска саморазправа. Първо тя е уволнена от АЕЦ. После съдът я възстановява на работа. Но след това срещу нея и майка ѝ е заведено дело за 500 000 лв. заради заявленията им за достъп до обществена информация. Това е дело-шамар в чист вид. То не цели нищо друго освен да запуши устата на жената и да стресне всички, на които би им минало през ума да противодействат на някаква нередност. Вярно, че това не е първото дело-шамар, което сме виждали. Случвало се е и да бъдат заведени още по-големи искове срещу медии и граждански активисти. Тук обаче

 

най-страшното е, че делото е заведено от държавна компания,

 

на практика от държавата. И всички ние сме платили за това. Да сметнем само какви пари е платила АЕЦ, за да води това дело - 20 000 лв. След медийния шум искът беше оттеглен. Което коства на данъкоплатците още 25 000 лв. разноски. При това не знаем дали исковата молба е била плод само на творчеството на юристите, които АЕЦ има на щат, или за нея са впрегнати външни сили срещу съответния хонорар.

Така или иначе дело вече няма. Но незаконната лечебница на територията на АЕЦ все така развива дейност.

Това обаче далеч не е всичко. Държавната машина е впрегната максимално. Стига до ниво парламент, т.е. най-високото стъпало в парламентарната демокрация. Тихомълком, между две четения на законопроект, миналата есен ГЕРБ прокарва промени в два закона, с които, изглежда, единствено целят да спрат Станчева. За скандалните промени в Закона за безопасно използване на ядрената енергия и Закона за здравето се разбра, след като Районният съд в Козлодуй сезира Конституционния съд с искане двете разпоредби да бъдат обявени за противоконституционни. Това се случва в рамките на гражданско дело, което Станчева води срещу АЕЦ срещу заповедта на ръководството на централата от миналия юли, с която е преместена от служба "Трудова медицина" в група "Физиотерапия СОК". 

Двете законови промени са

 

прокарани по познатия ни порочен начин

 

- само на едно четене, през преходни и заключителни разпоредби в Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ). Прави ги Делян Добрев от ГЕРБ, който е шеф на ресорната комисия в парламента, докато се гледа ЗЕВИ. Тези промени нямат нищо общо със ЗЕВИ. Но с тях се дава право на АЕЦ "Козлодуй" да има здравен център и да наема лекари. 

Районният съдия Адриана Добрева от Козлодуй определя като крещящо нарушение приемането на разпоредби по този начин. Тя критикува поведението на Делян Добрев, на цялата енергийна комисия, както и на всички депутати, които в зала са гласували въпросните изменения. Всъщност този начин на приемане на закона засяга всички основни принципи на правовата държава.

В промените обаче не само процедурата е проблемът. "А и че за частен проблем на АЕЦ се изменя закон", констатира съдът. И подчертава, че до законовите промени се стига, след като надлежни медицински органи са установили, че като работодател в нарушение на Закона за лечебните заведения АЕЦ извършва медицински дейности.

 

Няма друг работодател в държавата освен АЕЦ,

 

който да има правото чрез наети от него лекари, в негово собствено звено да извършва медицински дейности и да издава заключение за медицинската пригодност на работниците. Така на практика върху работниците може да се упражнява влияние, което излиза извън контрола на държавните органи. Освен всичко с промените в закона се дава и право на АЕЦ да има здравно заведение, което не може да бъде контролирано и за което не се прилагат медицинските стандарти за качество на оказваната медицинска помощ, нито се осигурява защита на правата на пациента, както изисква Законът за лечебните заведения.

Всички хора, които работят в АЕЦ, са засегнати от това. Нормално е да се запитаме защо всички освен Наталия Станчева си траят? Най-логичният отговор е - защото ги е страх. Основно да не загубят работата си. Знаем, че в АЕЦ заплатите са добри. Неслучайно област Враца винаги е в челните места, когато става дума за средна заплата. Точно АЕЦ "дърпа" нагоре статистиката. Понякога цели семейства работят там. Такъв е и случаят със Станчева. Нейният съпруг също работи в АЕЦ. Сега и двамата очакват да бъдат уволнени по някакъв начин, а тя разказва, че никой от колегите им не иска да общува с тях.

"Притеснителното е, че цялата държава е срещу мен. Контролните органи, министерства, прокуратурата. Останах съвсем сама срещу всички. Много е трудно", каза Станчева през януари пред "Сега".  Медицинската сестра даде за пример как се е оказало, че прокурорът, който е проверявал сигнала ѝ за лечебното заведение на АЕЦ, е съпруг на юрисконсултка в компанията и семейството живее във ведомствен апартамент.

И това съвсем не е изключение. Видяхме как действат русенските еко власти, които уж трябва да следят за чистотата на въздуха, който хората дишат. Вместо да се занимава със сигналите им, еко инспекцията даде хората на МВР, защото я безпокоят.

Тези тенденции са твърде опасни за крехката ни демокрация. И трябва да са огромна червена лампа. Просто не трябва да се правим, че не я забелязваме само защото не ни засяга пряко. Напротив, засяга ни. И то много.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата