Медия без
политическа реклама

За фермата на бай Иван има строги екоправила, за магистрала - не

29 Апр. 2024

Корупция лъха от промените в Закона за насърчаване на инвестициите, приети преди 10 дни с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ИТН. Поправките, които уж трябва да ускорят големи и важни инфраструктурни проекти -  магистрали, енергийни мощности и т.н., всъщност целят да осигурят "бърза писта" фирми от партийните обръчи да усвояват средства от българския бюджет и от ЕС. Това коментира природозащитникът Александър Дунчев, бивш депутат от "Продължаваме промяната", в предаването (О)позиция. 

Строителството на горски пътища струва 1 млн. лева, държавата обаче изписва 3 млн. лева - защото поръчката е за "наша" фирма, така става краденето и при големите проекти,  даде пример Дунчев. 

Според него е добре, че президентът наложи вето върху скандалните текстове, но има риск вносителите да се опитат отново да ги прокарат на извънредно заседание на парламента преди изборите.  

Бившият депутат се опасява, че авторите на промените ще засенчат скандала с горските заменки, заради който ЕК даде България на съд. ГЕРБ и ДПС искат частни инвеститори да могат да купуват активи на държавни предприятия без конкурс и на цени под пазарните, което е непозволена държавна помощ. 
"Много опасна промяна е отпадането на възможността да се обжалват решения за инвестиционни проекти на втора инстанция. По-лесно е един съдебен състав  да бъде притиснат. В битките за Пирин, за Странджа, за Черноморието имаме десетки случаи, в които видяхме как "първата инстанция" се купува - докато спасявахме Странджа от застрояване, се оказа, че съдии по делата имат имоти на Черноморието. Показателно е, че често първият съд се произнася по един начин, а по-високата инстанция отсъжда обратното", посочи зеленият активист.

"Парадоксът е, че ако става дума за фермичката на бай Иван, може да се пускат жалби на две инстанции, а за атомна централа, ветропарк или фотоволатици - не. И още - за бай Иван екологичната оценка е задъжителна, но за големи инвестиции може и да не е. Сега имаше протести срещу завода за боклук край Павликени. Хората имат сериозни възражения срещу инвестицията на Вълка  (Румен Гайтански), а депутатите искат да им  отнемат правото да обжалват във Върховния съд", посочи още природозащитникът.

Защо Александър Дунчев е разочарован от лидерите на "Продължаваме промяната" и какво мисли за новия "гейт" около раздялата на Кирил Петков със сдружението "Да запазим Корал" - ще научите от видеото. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата