Медия без
политическа реклама

Бизнесът плаща подкупи дори когато не му ги искат

19 Апр. 2024

Политическата нестабилност от честите смени на правителства през последните три години е една от причините за възхода на корупцията в България. В този период се наблюдава и тотално неработещи регулаторни и контролни органи на фона на пазарлъците, които водят политическите партии за назначаване на удобни за тях ръководства.

Това коментира в предаването на (О)позиция Тодор Галев от Центъра за изследване на демокрацията по повод на последното проучване за нивата на корупция в страната.

Според проучването през 2023 г. 35% от гражданите са се оплакали, че им е искан подкуп, а 30% са участвали в корупционни сделки, т.е. давали са подкупи във взаимоотношенията си с администрацията - държавна или общинска. Тези стойности надвишават предишните пикове на корупция, регистрирани от ЦИД през 1999 г. и 2014 г.  Увеличава се и делът на хората, които смятат за нормално приемането или даването на подкуп, за да получат по-добра или по-бърза услуга - 53%. А 67% от българите са обезверени, че корупцията може да бъде намалена.

Бизнесът до такава степен намира за нормално да си плаща, че го прави дори, когато не му е поискан подкуп - нещо, което за първи път установяваме при нашите проучвания, каза Галев.

Той смята, че вложените през последните 15 години огромни финансови ресурси - както български, така и европейски, в антикорупционни мерки и политики са се оказали недостатъчни, неефективни и без никакъв възпиращ ефект. Правителствата само привидно се борят срещу корупцията, при това само срещу т.нар. административна, малка корупция, но не правят нищо за ограничаване на политическата корупция. 

За неефективната контролна и съдебна система говори и фактът, че досега няма нито един осъден за корупция по високите етажи на властта. "Най-високата длъжност на осъдено лице е кмет. Няма дори заместник-областен управител, да не говорим за заместник-министри, министри, камо ли премиер. За разлика от съседна Румъния, коята сега се мъчим да догонваме - там ефективни присъди има за над 20 министри. Докато това не се случи и в България, не може да очакваме възпиращ ефект за корупцията", каза Галев.

Още във видеото:

- за деморализиращата липса на санкции

- примерите за корупция по високите етажи на властта

- какво представлява стратегическата корукция.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Тодор Галев, (О)позиция

Още по темата