Медия без
политическа реклама

Един път лъжа, втори път лъжа, трети път - изборна загуба

Ердоган се мислеше за по-висок, защото гледаше сянката си по залез

01 Апр. 2024

След 20 години непрекъсната доминация на Реджеп Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието последните местни избори показаха силна нагласа у турското общество за политически завой. Кемалистката Народнорепубликанска партия спечели кметските места не само в най-големите градове, но и събра в национален мащаб най-много гласове, което показва, че Турция е  узряла за промени.

Експертът от Института за балканистика Мариян Карагьозов видя главната причина в икономическите трудности, които притискат гражданите в резултат на продължителното поскъпване на живота и обезценяването на турската лира. Спестяванията се топят, а цените хвърчат. "Хората наказаха управляващите", обобщи той. Усилията на Ердоган да овладее положението чрез помпане на доходите доведоха до такава ситуация, че вече е неизгодно дори за гражданите от съседните държави да ходят на пазар в Турция, въпреки че би трябвало да се възползват от по-благоприятния курс на своите валути. "Първо спряха да пазаруват турците, а след тях и гостите от чужбина", каза анализаторът, който се готви за 6-месечна специализация в Анкара и си дава сметка какво го очаква.

Местните избори означават, че централната власт стеснява контрола си над икономиката, защото 65% от населението и 80% от брутния вътрешен продукт ще бъдат в обсега на районите под управлението на опозицията.

Спомените за старото имперско величие на Османската империя, върху които се основава партията на Ердоган, доведоха до пренапрежение на държавата. Карагьозов цитира британски експерт, според когото имперските амбиции са като да гледаш сянката си по залез слънце - струва ти се, че си станал висок 3 метра. След като загуби шансове да се присъедини скоро към Европейския съюз, Турция се насочи към други райони на света, например Африка. Но да замениш Европа, за да се озовеш в Африка, не е най-добър атестат за успешна външна политика.

Що се отнася до поведението на българските изселници по време на изборите, Карагьозов отбеляза, че от десетилетия те симпатизират повече на кемалистката Народнорепубликанска партия, каквито са предпочитанията и на други изселници - например, от Босна и РС Македония.

Още по темата