Медия без
политическа реклама

Ужаси в блока – гъбички и мухъл след безплатно саниране

Безотговорно е да тръгва вторият етап без никакъв анализ на грешките, казва арх. Стефан Цонев

03 Апр. 2024
На 1 саниран кв. м във Варна преброих 7-8 грешки. Масово строителите нарушават елементарни правила, които и децата спазват при лепенето на хартия в блокчетата. В резултат на всичко това санирани сгради се охлаждат, вместо обратното. 
Това разказа в предаването (О)позиция архитект Стефан Цонев, заместник-председател на Управителния съвет на Алианса за висока строителна култура. Алиансът излезе с практически съвети към етажната собственост как да се следи за качеството на саниране и подготвя международна конференция за конкретни добри практики на прага на новата програма за саниране.

При санирането топлоизолацията масово се залепя  с точки, вместо лепилото да се поставя по края на плоскостите, както децата лепят в блокчетата си. Разстоянието между топката, топлоизолацията и стената е голямо и позволява движение на въздуха. Колкото по-висока е сградата, толкова по-силен коминен ефект се създава. Това изстудява сградата, разказа архитект Цонев.  Студените стени водят до кондензация и поява на гъбички и мухъл. За всичко това могат да се посочат конкретни примери със санирани сгради, разказва още специалистът. Движението на въздуха между топлоизолация и стена създава предпоставки и за лесно разгаряне на пожари. 
 „Близо 10 години тече тази програма, в МРРБ няма никакъв анализ. Да се пуска втори етап без анализ е безотговорно“, коментира Цонев. Според него при предстоящото саниране на жилищни сгради по плана за възстановяване и устойчивост ще има много голям риск от връщане на пари, защото сградите няма да могат да докажат минималните 30% спестяване на енергия. 

Вижте във видеото защо има риск от пожари в неправилно санирани сгради, защо е възможно България да връща на ЕС пари по новите проекти и как с мамене част от проектантите са довели сградите до неизпълними проекти уж да имат енергийна ефективност клас А.

 
 
 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата