Медия без
политическа реклама

АЕЦ крие при колко от служителите ѝ са открити здравословни проблеми

Тази информация е от висок обществен интерес и трябва да бъде дадена, смята адв. Александър Кашъмов

Валентин Николов
БГНЕС
Валентин Николов

АЕЦ "Козлодуй" крие при колко от служителите ѝ са открити здравословни проблеми при медицинските прегледи, които се извършват в централата. Това е изводът от писмо на шефа на държавното предприятие Валентин Николов в отговор на заявление на "Сега" за достъп до обществена информация.

"Сега" попита централата колко нейни работници и служители получили медицинско заключение "негоден" за работа в среда на йонизиращи лъчения от началото на 2019 г. до момента и колко са определени като "годен" за работа в тази среда за същия период. Беше зададен и въпрос кой преглежда самите медици, които извършват медицинското наблюдение на работниците.

Интересът по темата е провокиран от сагата около Наталия Станчева - медицинската сестра от АЕЦ, която чрез Закона за достъп до обществена информация успя да докаже, че в АЕЦ функционира незаконно и безконтролно лечебно заведение, което се произнася за здравословното състояние на работещите в централата. Срещу Станчева беше заведено дело-шамар за 500 000 лв., тъй като АЕЦ прие, че с въпросите си тя го уврежда. След медийния шум и общественото недоволство искът беше оттеглен. Станчева обаче разказа, че е била питана от посредник, представящ се, че задава въпроса от името на ръководството - колко пари иска, за да напусне централата. А междувременно ГЕРБ скандално промени закони, за да заглуши медсестрата. Казусът в момента е висящ пред Конституционния съд. (Припомнете си го тук.)

Валентин Николов пише до "Сега", че в Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) е посочено, че исканата информация трябва да е съществуваща - обективирана върху материален носител, и да дава възможност гражданите да си съставят собствено мнение за институциите. Той допълва, че ЗДОИ не е за задаване на въпроси, а достъпът до личните данни е извън приложното поле на закона. (Не става ясно коя част от питането Николов тълкува като искане на лични данни.) Шефът на АЕЦ продължава, че търсената от "Сега" информация не попада в полето на ЗДОИ. "Исканата информация касае стратегическия обект АЕЦ "Козлодуй" ЕАД. Осъществяването на достъпа до обществена информация не може да бъде насочено срещу правата и доброто име на други лица, както и срещу националната сигурност, обществения ред, здравето на гражданите и морала", завършва Николов, отново без да обоснове какво има предвид.

КОМЕНТАР

Такъв отговор е абсолютно недопустим в светлината на скандалите, които се оформиха в случая с Наталия Станчева, смята обаче директорът на Програма достъп до информация адвокат Александър Кашъмов.

Той каза още, че търсената от "Сега" информация е очевидно от обществен интерес и то висок, и трябва да бъде предоставена. "Не се сещам за по-важен интерес от този за живота и здравето на хората. А тук точно това се пита", посочи Кашъмов. Според него е абсурдно да се бяга от отговорите на поставените въпроси.

"Безспорно е, че гражданите и журналистите не знаят как се казва конкретният документ, върху който е обективирана исканата обществена информация. Това не означава, че сме лишени от право на достъп до такава информация. Демократичният стандарт и законът безспорно говори за достъп до информация, а не за достъп до документи", допълни адвокатът. Той припомни, че още през 2006 г. Върховният административен съд, произнасяйки се по подобен въпрос, изрично казва, че заявлението може да бъде и отправяне на въпрос, когато заявителят не знае в какъв документ се съдържа отговорът. "Само администрацията има пряк достъп до чекмеджетата си", обясни нагледно юристът защо ако всички четяха закона, както шефът на АЕЦ 90% от гражданите щяха да получават откази да им бъде предоставена информация.

Според него, когато вече е обществено известно, че има нередности, АЕЦ дори дължи публикуването на подобна информация, без да бъде питана.

Кашъмов коментира и последния параграф от писмото на Николов. "С горчив привкус си припомняме иска срещу Станчева, защото си е позволила да пита и да получава отговори, които се съдържат в официални документи. Този тон на говорене не е съответен на 21 век и ЕС, където институциите, включително големите държавни фирми дължат, прозрачност и отчетност", каза адвокатът.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата