Медия без
политическа реклама

В АЕЦ тече вътрешна проверка заради медсестрата Наталия Станчева

След като губи дело за достъп до информация срещу централата, тя ѝ дължи 300 лв.

"Много добре си спомням какво ме попита, но той няма да си признае", коментира пред "Сега" Наталия Станчева.
Стопкадър СЕГА
"Много добре си спомням какво ме попита, но той няма да си признае", коментира пред "Сега" Наталия Станчева.

В АЕЦ "Козлодуй" тече вътрешна проверка по сигнал на медицинската сестра Наталия Станчева, която разкри, че централата действа незаконно лечебно заведение. Това се казва в отговори на централата на въпроси на "Сега". Неотдавна Станчева разказа как е била спряна от служител на АЕЦ на безлюдно място по пътя за централата и питана колко пари иска, за да напусне.

"На 20 февруари използвах служебния автомобил да пътувам от града (където е работното ми място) до АЕЦ. Имах среща с Калин Стануков, зам. изпълнителен директор. Срещата мина напрегнато. Опитвайки да се прибера, шофьорът ми съобщи, че му е заповядано да не ме вози в служебния автомобил. Автомобилът си тръгна и аз потеглих пеша", разказа Станчева пред "Сега". По пътя, на безлюдно място да нея спрял служебен автомобил на централата, от него слязъл мъж, когото тя познава като работник в АЕЦ. "Пристъпи към мен и ми каза: Няма да ме питаш кой ме праща, изпратен съм да ти задам един въпрос. Попитах кой го праща, той отговори, - ще ти кажа - ръководството, но нищо повече. Въпросът му беше - колко пари искаш, за да напуснеш АЕЦ. Казах, че не го правя за пари", разказа Станчева. За случката тя е пратила уведомително писмо до изпълнителния директор Валентин Николов, както и до енергийното министерство. "Сега" прати въпроси и до двете институции и получи отговор единствено от АЕЦ.

Той гласи, че на 20 февруари Станчева е подала сигнал в АЕЦ, че служител на дружеството е проявил спрямо нея самоволно и неетично поведение, като я питал за сумата, която иска, за да напусне централата. От АЕЦ веднага са взели писмени обяснения от служителя, седмица по-късно са сезирали РУ на МВР в Козлодуй, а 2 дни след това преписката е пратена до отдел "Превенция на корупцията" в АЕЦ.

МВР са отнесли случая до прокуратурата, която на 8 април е постановила отказ за образуване на разследване, тъй като липсват данни за извършено престъпление от общ характер. Преписката е пратена на изпълнителния директор на АЕЦ, който пък е възложил вътрешна проверка за спазването на етичните правила и норми.

"Сега" разполага с обясненията на шофьора, за когото Станчева твърди, че я спрял и попитал колко иска, за да напусне. Той твърди, че изпълнил заявка за превоз на трима служители на АЕЦ до административната сграда на централата. Станчева не била в заявката, но въпреки това се качила в колата. Прекият ръководител на шофьора обаче му се обадил да му търси обяснения защо е качил в колата някого, който не е в заявката за превоз. На връщане от града към АЕЦ шофьорът забелязал Наталия на пътя и спрял да я пита защо му създава проблеми. Тя му отговорила, че не е предполагала, че ще стане проблем. Тогава шофьорът приятелски я попитал какво цели с медийните си изяви и каква е крайната ѝ цел - пари, да работи там, дали да бъде уволнена. "Тя ми отговори: Искам да бъда уволнена. Това беше целият ни разговор, който не продължи повече от минута. Тя продължи да върви пеша, аз се качих в колата и се прибрах в предприятието", завършват обясненията на шофьора. 

"Много добре си спомням какво ме попита Я., но той няма да си признае", коментира пред "Сега" Станчева.

 

ВЪПРОС ЗА 300 ЛЕВА

Междувременно Станчева губи дело за достъп до обществена информация, което води срещу АЕЦ, която ѝ отказва отговори за длъжностите и броя на служителите от структурното звено в централата, в което правоспособни лекари с придобита специалност и медицински специалисти извършват медицинско наблюдение на лицата, допускани до работа в АЕЦ "Козлодуй".

Съдия Иван Демиревски от Административния съд в Кюстендил приема, че това не е обществена информация, тъй като от нея гражданите няма как да си съставят мнение за АЕЦ. Магистратът коментира в акта си, че Станчева явно има "друга цел". Тя е работила на длъжност медицинска сестра в това структурно звено и няма как да не ѝ е известно това, за което пита. Магистратът отбелязва също, че Станчева е "подавала многобройни искания за предоставяне на сходна информация". Самата АЕЦ пледира, че заявлението на Станчева за достъп до информация е злоупотреба с права.

Съдия Демиревски освен това подчертава, че АЕЦ е стратегически обект и за него не може да се разпространява информация, "когато е насочено срещу националната сигурност, обществения ред или здравето на гражданите".

След като губи делото, Станчева е осъдена да плати на АЕЦ 300 лв. юрисконсултско възнаграждение.

 

ВСИЧКО Е ТОЧНО

"Сега" също попита АЕЦ какви действия са предприети, за да бъде узаконени лечебното му заведение. Отговорът на АЕЦ гласи, че "в централата е обособено самостоятелно структурно звено, отговарящо на всички изисквания на чл. 16а от Закона за безопасно използване на ядрената енергия /в сила от 13.10.2023 г./".

Никъде в новоприетия закон не е записано, че се узаконява извършването на медицински прегледи и лабораторни изследвания в АЕЦ, коментира обаче Станчева.

За това как ГЕРБ промени закона, за да заглуши медсестрата си припомнете тук:

Тихомълком, между две четения на законопроект, миналата есен ГЕРБ са прокарали промени в два закона, с които, изглежда, единствено целят да затворят устата на медицинската сестра от АЕЦ Наталия Станчева.

 

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Наталия Станчева