Quantcast

Медия без
политическа реклама

Българка от Болград благодари на българите с трогателно писмо

Как Тетяна Станиева с помощта на издателя Манол Пейков успя да осигури за отрицателно време за екипа си безценен генератор

01 Дек. 2022
ФБ
Тетяна Станиева на преден план. Колегите й товарят генератора в буса

Историята на украинската българка от Болград, която организира кинофестивал в родината си - насред бомбардировки и липса на ток, трогна хиляди във "Фейсбук". Тетяна Станиева е в София, когато малко преди да потегли с екипа си за Болград разбира, че трябва спешно да намери генератор от България, иначе няма как да прожектират филмите. Но и в България генератори трудно се намират. След куп перипетии успява да се свърже с издателя от Пловдив и бивш депутат Манол Пейков, който организира кампания за събиране на пари за генератори за Украйна. Пейков успя да събере само за 4 дни над 100 000 лева - доброволни дарения от граждани и фирми, и осигури по магически начин 73 генератора. Точно в този момент му звъни Станиева, която вече е потеглила с екипа си към Украйна и се намира край Златна Панега. Пейков спешно започва да звъни на фирмите, откъдето е намерил генераторите, но удря на камък. В крайна сметка, по чудо един от платените вече генератори е в Русе - откъдето ще мине бусът на украинците на път за Румъния. Намира се на улица "Русофили" 13. Срещата между доставчика на генератора и украинската група става на бензиностанция в Русе. 

Публикуваме поста на Тетяна за премеждията, за благодарността й. Написан е на трогателен български език. 

Докато Манол Пейков и приятелите му само за 4 дни успяха да съберат пари и да платят генераторите, "Сега" се опитваше да разбере дали българското Министерство на отбраната ще прати ел.устройства в Украйна. Въпреки настояването ни отговор не получихме. А до министерството е пратена молба от кмета на украинския град Нетешин за помощ. Станиева описва как се е обърнала и към парламентарната комисия за българите в чужбина, оглавявава от лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, но не е била поканена за среща. В отделен пост, в който Пейков разказа как е успял да намери генератор за екипа на Тетяна, той я представя така: "Тетяна е от българското село Чушмелий в близост до Болград; завършила е филология в Киевския университет, а перфектният си литературен български е развивала съвсем сама (в селото се говори древен и звучен български диалект). Тетяна също така е основател на Международен фестивал за етнографско кино, който се провежда всяка година в Болград. По обясними причини, тази година целият екип – шест души, петима от които етнически българи – заедно с авторите на 28-те участващи филма от цял свят, са били поканени да проведат фестивала в Полша – което и са направили. След това осем от филмите са излъчени в България, а сега екипът пътува за Болград – родното място както на фестивала, така и на хората от самия екип – за да представи филмите победители (пълнометражен от Белгия/Конго и късометражен за жените на Иран)."

 

След повече от 6 часа умуване Министерство на отбраната обясни частично защо не дарява, а продава генератори на фона на молбите от Украйна. Отговорът до  "Сега" е в 6 реда - по ред на час.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?