Медия без
политическа реклама

Гражданска кампания осигури за 5 дни 112 генератора за Украйна

Само за няколко часа днес даренията до организатора Манол Пейков скочиха от 250 000 на 350 000 лева

02 Дек. 2022Обновена
Фейсбук
Манол Пейков

С изумително високи темпове се разви дарителската кампания за електрически генератори за Украйна, организирана във "Фейсбук" от пловдивския издател и бивш депутат Манол Пейков. Днес по обяд той докладва, че за седмица са събрани над 250 000 лв., дарени от 1500 граждани и фирми. С тези пари вече са платени 104 генератори, което е също чудо, защото и в България са вече дефицит. Но в 18 часа Манол Пейков съобщи, че събраната сума е вече 350 000 лева. 

Отделно граждани са дарили директно 8 агрегата.  Инициативата продължава с опит да се купят още три големи генератора от по 100 киловата, необхидими например за болници. Болница в Херсон вече се е свързала с Пейков. Те са доста по-скъпи, но издателят съобщава, че негов съратник е открил в Турция три устройства на изгодна цена за около 60 000 лева, а обичайно биха стрували около 90 000 лв. В 18 часа Пейков докладва, че са се отказали от турските агрегати като не достатъчно надеждни, намерили са по-добри и малко по-скъпи, но ще бъдат доставени в България само за 2 седмици. 

"Ако бяхте ме попитали миналата седмица щях да ви кажа, че събирането на подобна сума ще отнеме най-малко месец. Благодарение на вас и вашите неспирни и вдъхновяващи усилия вече вярвам, че можем да го сторим и за един-единствен ден. В случай, че желаете да се включите – припомням номера на дарителската ми сметка:

с/ка Манол Костадинов Пейков BG39DEMI92405000305527

Търговска банка Д

BIC: DEMIBGSF

Основание – Генератори за Украйна

или PayPal: [email protected]", съобщава Пейков.

 

 

 

 

Историята на украинската българка от Болград, която организира кинофестивал в родината си - насред бомбардировки и липса на ток, трогна хиляди във "Фейсбук".

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?