Медия без
политическа реклама

Служебният кабинет се развихри в спецслужбите

Вървят кадрови промени по върховете на ДАНС, ДАР, ДАНС, ДКСИ

20 Юни 2024Обновена
Служебният кабинет се зае със спецслужбите
Министерски съвет
Служебният кабинет се зае със спецслужбите

Макар и само служебен, кабинетът се развихри кадрово в сектора за сигурност. Това стана ясно от поредица решения на Министерски съвет, с които бяха направени промени в ДАНС, в разузнаването, в агенцията за подслушване и следене, в ДКСИ.

Първо бе обявено, че е прието решение, с което се определя Георги Георгиев за зам.-председател на Държавна агенция „Национална сигурност“ за срок до 28 юли 2028 г. Единственото, което става ясно за Георгиев е, че е "дългогодишен служител на агенцията и отговаря на изискванията от Закона за Държавна агенция „Национална сигурност“ за заемане на длъжността".

Плахо се посочва, че с решение на Министерския съвет от 11 април 2024 г. предсрочно е освободен зам.-председател на ДАНС, от което трябва да се разбира, че Георгиев е на негово място и ще доизкарва неговия мандат. Всъщност това освобождаване през април беше първото решение на служебния кабинет. С него беше махнат от ръководството на ДАНС единственият човек на ПП-ДБ - Петър Петров.  В началото на 49-ия парламент Петров влезе на мястото на Лена Бориславова, която отказа да бъде народен представител. Той беше съветник в кабинета "Петков" и секретар на Съвета по сигурността към Министерски съвет. По онова време лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че Петров е номинацията на ПП-ДБ да оглави ДАНС. 

С друго свое решение Министерският съвет освобождава по негово искане Калин Цеков от длъжността зам-председател на Държавна агенция „Разузнаване“, считано от 1 юли 2024 г. Така ДАР остава само с директор  и един заместник - Асен Футеков. Не става ясно защо Цеков е поискал освобождаване. Той е завършил минно-геоложкия университет, после е бил в ДОТИ, при баретите, включително като зам.шеф.

Чак в четвъртък пък стана ясно, че промени има и в Държавна агенция „Технически операции“ (ДАТО). Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-председател на Държавна агенция „Технически операции“ е назначен Емил Тодоров, който е представен като човек с дългогодишен опит в сферата по защита на националната сигурност. Работил е както в ДАТО, така и в ДАНС. Завършил е счетоводство и контрол в УНСС-гр. София, придобива образователно-квалификационна степен „магистър“ по специалността „Национална сигурност“ в УНИБИТ-гр. София.

Със същата заповед е освободен настоящият заместник-председател на ДАТО Димитър Костов, добавят от МС.

ПП-ДБ определиха случващото се за чистка.

"Чистката в органите за сигурност върви с пълна сила! След МВР и ДАНС вчера служебното правителство е уволнило председателя на ДКСИ Цвятко Георгиев и зам. председателя на ДАТО Димитър Костов. И двамата, назначени от правителството Денков. След като проведе “честни и прозрачни” избори правителството на Главчев овладява изцяло тайните служби! Въпросът е Кой и в чий интерес го прави?!", написа председателят на ДСБ Атанас Атанасов.

Служебният кабинет изненадващо смени и целия състав на Държавната комисия по сигурността на информацията. За председател е определен Петър Грошлев, за зам.-председател - Ивайло Конакчийски и за членове - Богдан Богданов, Динко Лулев и Атанас Райдовски. Със същото правителствено решение Цвятко Георгиев е освободен като председател на комисията. Освободени са и досегашните членове Симеон Николов, Алекси Алексиев и Иво Великов, чийто 5-годишен мандат е изтекъл.

Петър Грошлев е завършил ВНВУ „Васил Левски“, както и Академията на МВР. От 1987 г. до 1992 г. е бил командир на взвод и рота в Българската армия. Работил е в областта на сигурността и вътрешния ред като служител в Министерството на вътрешните работи – като полицейски инспектор, началник сектор, директор на ОДМВР - София.

Ивайло Конакчийски е завършил ВНВАУ „Панайот Волов“. Дългогодишен служител в Министерство на отбраната. Работил е и в Министерство на вътрешните работи, заемайки ръководни длъжности, като към настоящия момент работи в Прокуратурата на Република България.

Богдан Богданов е завършил СУ „Св. Климент Охридски“ и Академията на МВР. Работил е в Министерството на вътрешните работи, ДАНС, Министерство на външните работи и Държавна агенция за бежанците.

Динко Лулев е завършил Икономическия университет - Варна. Той е дългогодишен служител в Държавна агенция „Национална сигурност“.

Атанас Райдовски е завършил Правно-историческия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“ - Благоевград. Работил е в Национална служба за сигурност при МВР - Хасково, към настоящия момент е експерт в ДАНС.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ДАНС, ДКСИ, спецслужби

Още по темата