Медия без
политическа реклама

След 6 г. Варна се зарадва на 43-милионната Дупка

Бившето консулство на Русия ще се превърне в детска градина или общинска служба

29 Февр. 2024Обновена
Георги Гергов
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Георги Гергов

6 години след като бе задвижена процедурата за откупуване на т.нар. Дупка от бизнесмена Георги Гергов за 43.2 млн. лв., Варна най-после се похвали с придобиване  на терена. Освен това градът официално поиска собствеността върху бившето Руско консулство. Тези две важни решения бяха гласувани днес от общинския съвет.

 

НЕЯСНОТИ ДО ДУПКА

По казуса с Дупката съветниците приеха крайния ликвидационен баланс на дружеството, което стопанисваше парцела - „ЦУМ – Варна“. 2 915 кв. м. се предават на управление на града. 900 кв. м. остават частна собственост - общината ще преговаря да вземе и тях, за да може да направи нещо с парцела.

"Община Варна придоби терена на т.нар. Дупка в центъра на града", похвали се председателят на общинския съвет Христо Димитров в социалните мрежи. Авансово в същия дух изказване направи и кметът Благомир Коцев. От случилото се на самата сесия обаче остана усещането, че не всичко е по мед и масло. Точката за ликвидацията бе вкарана извънредно от Коцев, без съветниците да са запознати с материалите по нея. ГЕРБ възнегодува от пришпорването (партията е опозицията на кмета от ПП-ДБ). Но зам.-кметът Диан Иванов каза, че ако днес не се гласува, съществува риск въобще Варна да не вземе имота. Замълча на настояванията да разясни. Някой подхвърли, че подобни казуси следва да се решават на закрити заседания. Бе дадена почивка за консултации, след която вече съветниците от ГЕРБ бяха единомишленици със зам.-кмета. Тодор Балабанов (ГЕРБ) даде да се разбере, че има (или ще има) искове към общината по казуса. В крайна сметка ликвидацията бе гласувана единодушно. Но не стана съвсем ясно сагата наистина ли е финализирана, или варненското управление се хвали прибързано.

Тия дни сагата с т. нар. Дупка във Варна окончателно се превърна в жанр от изкуството. Всичко случващо се е и реалност, и фарсов спектакъл, за който след десетилетия поколенията ще се чудят: "Ама истина ли е било?  Ами… истина е.

През всичките тези 6 години, откакто държавата (вторият кабинет на ГЕРБ) реши да даде милионите на община Варна, а тя на Гергов, като причина градът да не си вземе имота бе сочен бавният ликвидационен процес на "ЦУМ – Варна“. И парцелът все така зееше празен.

 

ДЕТСКА ГРАДИНА ИЛИ ОБЩИНСКА СЛУЖБА

Голямата сграда на бившето руско консулство ще бъде превърната в детска градина, или пък ще се ползва от общинската администрация - двете алтернативи бяха записани в решението, с което съветниците поиска зданието да бъде прехвърлено безвъзмездно от Външно министерство на града.

Консулството затваряше постепенно след лятото на 2022 г., когато България изгони руски дипломати. А наемът за ползване окончателно изтече миналата есен. Неофициални информации сочат, че Външно е склонно да даде сградата.

Първоначално предложението на кмета Коцев до съвета не предвиждаше конкретизация на вариантите за ползване. Но ГЕРБ контрира, че държавата дава обекти само при ясно дефиниране на целта на предоставяне. Така бяха записани двете алтернативи, като по-вероятно е детска градина. Централният район "Одесос", където се намира сградата, се задъхва от недостиг на места за малчугани. Но бе счетено, че по някаква причина сградата може и да не отговаря на условията за детска градина. При такова развитие на нещата в помещенията ще се настанят общински чиновници.

Парадоксално е, че 15-етажната сегашна сграда на кметството (бившият Партиен дом) е недостатъчна на общинарите - но явно е така, щом търсят нови помещения. Другото любопитно е, че с днешното решение отпада възможността бившето консулство да се ползва за фонд на градската библиотека. Казусът с нея все още е в неизвестност.

 

Както "Сега" писа, Русия се е насочила към друга сграда за откриване на консулство. Та е доста по-малка - намира се на улица "Братя Шкорпил". 

 

МОРСКАТА ГРАДИНА

Общинският съвет поиска от държавата и още един имот - към 47 дка в местността Салтанат, под Пикадили парк. Целта е да се разшири Морската градина. Имотът е бившо военно поделение, за него отговаря Министерството на отбраната.

 

БЕЗ БЮДЖЕТ И КМЕТ

В дневния ред на сесията бе и приемане на бюджета на града за 2024 г. Но точката се отложи за нататък през март. Причината се оказаха внесени корекции от кмета Коцев при проекта за програма за управлението на имоти - изисква се да минат 14 дни преди да бъде гласувана (тя е в пряка връзка с бюджета). Друго решение - избор на временен кмет на "Одесос", след като избраният през есента Цветнен Цветков бе отстранен, също удари на камък. Кандидати бяха зам.-кметовете на района Емилия Христова и Атанас Христов, но тайният вот не излъчи победител.

 

ПОЗДРАВЛЕНИЯ

Финално кметът Коцев демонстрира огромна радост от приетите решения на сесията: "Чудесни новини от заседанието на Общинския съвет днес! С тези решения на общинските съветници се задействаха процедури, бавени с десетилетия. Всички те са изключително важни за Варна и се надявам държавата, в лицето на министерствата на отбраната и външните работи, да подкрепи желанията на варненци да тръгнат напред. Благодаря на всички общински съветници, че подкрепиха предложенията! Сега очакваме държавата също да застане зад интереса на варненци!". Поздравленията са любопитни в контекст на факта, че преди десет дни, когато бе бламиран по неприетия и до днес бюджет, Коцев обвини съветници (без да ги назовава), че го шантажират и му пробутват калинки.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата