Медия без
политическа реклама

„Сиела Норма” намери работа за своите машини на балотажа

Фирмата ги предлага за подмяна на повредени устройства, ЦИК обаче разчита на собствени резерви

15 Ноем. 2021Обновена
БГНЕС
Веселин Тодоров

Вносителят на машините за гласуване „Сиела Норма” намери работа за 427-те устройства, заради които ГЕРБ предизвика огромен предизборен скандал с обвинения за подготвяни манипулации на изборните резултати. Според изпълнителния директор на фирмата Веселин Тодоров машините могат да бъдат използвани за подмяна на повредените при гласуването устройства за целите на предстоящия втори кръг на президентския вот. В ЦИК обаче не се склонни да приемат.

С общо 77 неработещи машини е приключило гласуването на 14 ноември, сочат данните на фирмата. Това е само около половин процент от общия им брой, който възлиза на почти 12 000. Пред Нова ТВ Тодоров заяви, че дружеството може да подмени или ремонтира дефектиралите машини, ако получи такова искане от клиента си – Централната избирателна комисия (ЦИК). От вота на 11 юли също имало около 170-180 повредени устройства, тоест, със сегашните стават общо около 250. „Ето за тези 250 машини са ми необходими тези 427”, обяви Тодоров. Той първо твърдеше, че внесените допълнително устройства са за демонстрации в други страни, а после – за нуждите на българските избори. Тази теза обаче не се споделяше от ЦИК.

Тодоров заяви, че ако ЦИК помоли дружеството, новите машини ще бъдат използвани на втория тур. Ако не, тогава в някои от секциите просто няма да има машинно гласуване. Комисарите обаче мислят да се справят със собствени сили. На брифинг привечер говорителят на ЦИК Росица Матева заяви, че органът разполага с около 900 резервни устройства, които са повече от достатъчни, както за да бъде покрит балотажът, така и за да бъдат подменени всички повредени машини. 

Според шефа на „Сиела Норма” напълно са били разсеяни твърденията за манипулации на изборите. „Който го създаде този скандал, в никакъв случай не говоря за партии, говоря за държавни служители, който го създаде, той си носи своята отговорност пред избирателите, а евентуалните щети към нас сигурно в съда ще бъдат установени”, обяви той. Всъщност скандалът беше раздухан точно от партия – и това беше ГЕРБ.

Положението с машините за гласуване започва да изглежда абсурдно. На заседанието на Централната избирателна комисия (ЦИК) от 10 ноември вечерта стана ясно, че в страната се намират още 199 устройства, извън поръчаните от българската държава за изборите.

По въпроса защо фирмата му не е уведомила навреме държавните органи за допълнително внесените машини Тодоров отвърна, че са уведомявали, когато устройствата са пристигали у нас. „Аз не мога да управлявам трафика между Далечния Изток и Европа”, каза той. И заяви, че през 2019 г. ЦИК му е поръчала допълнително 300 устройства за ползваните на изборите тогава 3000 броя. „Сега говорим, че има 400 за 12 000 и май били много”, възнегодува шефът на „Сиела Норма”.

СЪДЕБНО РЕШЕНИЕ

Административният съд в София-град е отменил тази сутрин разпореждането на ЦИК, с което бяха задържани 228 машини за гласуване, собственост на производителя "Смартматик". Говорителят на комисията Росица Матева заяви, че лично ще предложи решението на магистратите да бъде обжалвано във Върховния административен съд (ВАС).

В случая става въпрос за устройствата, за които ГЕРБ най-напред алармира, че ще се използват за манипулации. От ЦИК реагираха като наредиха на жандармеристите, охраняващи машините, да ги държат запечатани в контейнера им, който беше разположен на паркинга на склада на фирмата „Карго Партнер”. Мярката трябваше да продължи до края на изборите, включително и втория тур на 21 ноември.

Седмица преди парламентарните и президенските избори ГЕРБ заподозря нова версия на констинбродската афера от преди няколко години.

От „Сиела Норма” обаче поискаха от съда освобождаването на машините със следните мотиви: устройствата са собственост на производителя; те не са част от договора с ЦИК за доставка на допълнителни 1600 устройства, поръчани за изборите на 14 ноември; предназначени са за демонстрации в Албания и Грузия, както и за други несвързани с българските избори дейности

В решението си магистратите посочват, че 228-те машини на се наети или закупени от ЦИК, и комисарите не могат да се разпореждат с тях. Съдиите отхвърлят и довода на ЦИК, че тези устройства трябва да бъдат държани под ключ заради изборите. Аргументът им е, че контейнерът е запечатан, и поради това остава неясно дали машините са от същия вид като тези, с които се гласува, както и дали са снабдени със същия софтуер.

„Дори да са от същия вид и със същия софтуер, като тези по договора, процесните машини няма как да бъдат използвани от съответните избирателни комисии, доколкото не са им предоставени по номера, и отпечатаните от тях разписки не съдържат номерата на приетите от комисиите машини, с които ще се гласува”, допълват от АССГ.

Още по темата