Медия без
политическа реклама

Абсурдите валят: Още 199 машини се намират в транспортно училище

"Това е откровено фалшива новина", отвърнаха рязко от доставчика "Сиела Норма"

11 Ноем. 2021Обновена
БГНЕС

Положението с машините за гласуване започва да изглежда абсурдно. На заседанието на Централната избирателна комисия (ЦИК) от 10 ноември вечерта стана ясно, че в страната се намират още 199 устройства, извън поръчаните от българската държава за изборите. "Това е откровено фалшива новина", отвърна рязко вносителят на машините "Сиела Норма" по-късно.

Шефът на "Сиела Норма" Веселин Тодоров беше повикан в МВР при служебния министър Бойко Рашков. Той е поискал информация за това какво е състоянието на резервните машини за изборите, съобщи БНТ. Рашков разпореди спешна проверка, която да изясни в детайли въпроса с новопоявилите се машини на „Сиела Норма“ АД. Срокът на проверката е краят на днешния ден. След приключването й обществото ще бъде уведомено за резултатите, съобщиха от МВР.

Това е третият случай, в който се случва нещо подобно в последните дни. Най-напред миналата седмица се разбра, че 228 подобни машини са държани пред склад в София. Те бяха обяснени като необходими на вносителя "Сиела Норма" за техни операции "в Албания и Грузия и за вътрешни нужди". Няколко дни по-късно прокуратурата откри, че други 150 бройки са затворени в митнически склад на столичното летище.

Седмица преди парламентарните и президенските избори ГЕРБ заподозря нова версия на констинбродската афера от преди няколко години.

Поредният неприятен сюрприз дойде отново от доставчика на машините „Сиела Норма”. На 10 ноември ЦИК е получила писмо, в което от фирмата съобщават, че са оставили 199 устройства на съхранение на територията на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков”. Търговците твърдят, че тяхното предназначение е да се „осигури 36-месечна поддръжка по договор №1 от 6 февруари”. Това е първият и най-голям договор за доставка на машини, който ЦИК сключи с дружеството в началото на тази година.

Поредна изненада изникна около машините за гласуване. такива устройства се намират в митнически склад на територията на летище София, научи на следобедното си заседание днес Централната избирателна комисия (ЦИК). Информацията дойде от Софийска градска прокуратура.

В същото писмо от „Сиела Норма” молят комисарите, също така, да освободят 228-те машини, които стоят запечатани в контейнер на паркинга на склада на „Карго Партнер”. В противен случай ще считат, че възложителят (тоест, ЦИК) не оказва дължимото съдействие на изпълнителя (това е „Сиела Норма”) да осигури 100-процентова работоспособност на машините по договора. Иначе казано, търговците твърдят, че тези устройства ще се използват за сервизна поддръжка на останалите машини, които ще се използват за изборите.

Като доказателство от дружеството са приложили и списък със 139 серийни номера на използвани на избори машини, които се нуждаят от замяна на различни части. Тези части са описани по следния начин - 50 броя щипки за панели, 70 броя принтери и 19 броя картови четци. За ремонта ще се използват 228-те машини от „Карго Партнер” и 199-те от „Тодор Каблешков” – общо 427 бройки.

В ЦИК бяха потресени

Комисарите останаха изумени от новата информация, тъй като тя напълно противоречи на първото писмо, което получиха от „Сиела Норма” по темата на 3 ноември. В него се твърдеше, че 228-те машини ще бъдат използвани за демонстрации в Грузия и Албания – иначе казано, за дейности, които не са свързани с изборите у нас. А в писмото от 10 ноември се твърди, че ще се ползват за подмяна на части на използвани на изборите устройства.

„Не става ясно към момента какви и къде машини има извън предмета на поръчките. Веднъж има 228 машини, които, по отговора от 3 ноември, бяха предназначени за демонстрационна дейност в Грузия и Албания. Сега излиза, че тези 228 машини са резервни машини. Отделно има 150 машини на летище София. Сега има 199 машини на територията на ВТУ "Тодор Каблешков". В момента ние, като орган, който следи за законосъобразното протичане на изборите, не знаем какви машини има, колко са и за какво ще се използват”, констатира членът на ЦИК Георги Баханов, избран от квотата на ГЕРБ.

Разтревожена, шефът на комисията Камелия Нейкова (ИТН) настоя, че трябва да се установи коя е вярната информация. "Вероятно г-н Тодоров (изпълнителният директор на "Сиела Норма" - бел.ред.) се е объркал, защото не допускам да е друга причината, или по-скоро, не искам да допусна", заяви тя. И напомни, че досега от дружеството твърдяха, че машините са собственост на производителя "Смартматик". "Ако тези машини са предназначени във връзка с поддръжката по договора от 6 февруари, как така се поддържат машините с машини, които са чужда собственост? Или може би за пореден път г-н Тодоров ще твърди в медийното пространство, че ЦИК нещо не е наясно с цялата ситуация", попита реторично Нейкова.

Колегите й не пестяха епитетите за твърденията на "Сиела Норма" - "абсолютно несериозни", "абсолютни безумия". Ерхан Чаушев (ДПС) призова за намесата на вътрешния министър Бойко Рашков. Той е ресорният вицепремиер, отговарящ за организацията на изборите, но към онзи момент изобщо не беше засегнал казуса.

По предложение на Нейкова беше решено, че администрацията на комисията ще провери дали серийните номера, изпратени от дружеството, съвпадат с номерата на машини, притежавани от държавата. Също така, ще се прегледа и договорът с фирмата - дали има клауза за гаранционна поддръжка чрез закупуване на допълнителни машини и за чия сметка. Цялата налична информация по случая ще бъде пратена до служебното правителство, от което комисарите очевидно очакват най-накрая да се раздвижи. А "Сиела Норма" за пореден път ще бъде питана - какво точно е предназначението на новооткритите машини.

"Сиела Норма": Това е фалшива новина

На сутринта на 11 ноември Веселин Тодоров определи пред bTV информацията за 199-те машини като фалшива новина. По думите му, това са същите устройства, за които компанита е говорила през последните дни - 150 от тях идват от митническия склад на летището, 36 са пристигнали по-рано на аерогарата, "преди да започне шумотевицата", а 13 са останали от пролетта. "Нито една нова машина за разочарование на злобните хора, които пишат по темата", добави той. И повтори написаното в писмото до ЦИК - че тези 199 машини и 228-те от склада на ЦИК (общо 427 бройки), са тези, за които фирмата иска позволение от комисарите да ги използва за резервни части.

"Ако не ни бъде разрешено в някои секции машините ще се повредят и няма да работят не по наша вина", отсече той. Тодоров заяви, че машините са собственост на производителя, който поема гаранциите при дефектирали уреди. "Аз съм гарант, колегите от "Сиела Норма" са гарант, ЦИК е гарант, "Смартматик" са гарант, "Информационно обслужване" са гарант, че тези машини няма да бъдат използвани на вота на 14 ноември. Има много нива на контрол. Само хора с ментални отклонения могат да си помислят такова нещо", декларира шефът на компанията.

ГЕРБ в среднощна атака

Представители на ГЕРБ се включиха на живо във Фейсбук след полунощ заради случая. Бившите управляващи настояха за намесата на Бойко Рашков. „Г-н Рашков е човекът, който трябва да излезе и да даде обяснения за всичко, което се случва, защото сме на път да се окажем с провалени избори и отговорността за това ще се носи от него”, обяви кандидат-депутатът Тома Биков.

Желанието им беше удовлетворено - призори на 11 ноември от МВР обявиха, че вътрешният министър е разпоредил спешна проверка, която да "изясни в детайли въпроса с новопоявилите се машини на „Сиела Норма“ АД". Срокът на проверката е до края на деня.

Ежедневните атаки на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов срещу машинното гласуване вече изглеждат като системна кампания за сриване на доверието в предстоящите избори.

Герберите повториха тезата на водача си Бойко Борисов, че тези машини може да генерират няколкостотин хиляди гласа, които да преобърнат изборните резултати в неделя. „Едни 600 000 гласа променят изцяло хода на изборите отвсякъде. Радев може наистина да си бие с тази преднина, която дават социологическите агенции – повече от двойна”, заяви партиецът Георг Георгиев. Като гаранция за честността на вота, бившите управляващи поискаха от ЦИК да преразгледа решението си да се броят 30 процента от контролните разписки, като се върне на първоначалния вариант за 100-процентово броене.

Битката за броенете на контролните разписки, отпечатвани от машините за гласуване, може да се смята за приключила.  Проверка на бележките все пак ще се проведе.

Сутрина на 11 ноември герберите мобилизираха и представителите си в ЦИК, които биха тревога, че машините с неясно предназначение са достигнали близо 600 броя. Те изтъкнаха противоречията в обясненията на "Сиела Норма" и направо определиха като "безумно" твърдението, че машините ще се изолзват за подмяна на щипки например. И бяха категорични, че договорът не регламентира употреба на резервни устройства за ремонт на тези, използвани за изборите. "Поддръжката се извършва между изборите, не 3 дни преди изборите!", издигна глас членът на ЦИК Димитър Димитров.

Колегата му Красимир Ципов, който е бивш зам.-министър в МВР при Бойко Борисов, призова избирателите да гласуват масово, за да "предотвратим възможен сценарий на тези лица, които не желаят в България да се проведат честни и демократични избори". Не се разбра кои са зложелателите. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата