Quantcast

Медия без
политическа реклама

Борисов поднови кампанията си срещу машинния вот

Този път водачът на ГЕРБ заговори за хиляди флашки, съхранявани в склад на столичното летище

10 Ноем. 2021ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

Ние сме за машинно гласуване, разчитайки да е честно, почтено и да няма репресии. ЦИК трябва да отговорят защо има повече машини за гласуване, магнитни карти и флашки, отколкото са определени по закон? Вярно ли е, че на територията на България са пристигнали 28 кашона с близо 16 хиляди флашки? Тези флашки ще бъдат ли използвани на изборите на 14 ноември? Вярно ли е, че са разтоварени в митнически склад на аерогарата и са оформени като цесия, за да не се виждат документално? Радев и Рашков знаят ли за тях? Отговорникът за изборите е Бойко Рашков и ние му нямаме доверие! Възмущението ми достига връхна точка, като твърдят, че тези допълнителни нелегални машини са докарани, за да бъдат използвани за резервни части на легалните машини. Кой нормален човек си купува два телефона, за да използва части от единия, да подменя на другия? Това е чудовищна фалшификация, която се подготвят да направят! С цялото си нахалство хората на Радев са обявили ново теглене на дълг са седмицата след изборите. С това ще задължат децата ни с над 2 милиарда лева само за месец. Кой ще връща после тези чудовищни дългове? Това, което Радев и компания ще изпукат сега, не се знае за какво ще се харчи? Нали събираха повече пари? Нали уж Спецов и компания бяха много по-добри и събираха повече приходи? В такъв случай защо теглят нови дългове при тези високи лихви? Кога Христо Иванов и останалите ни опоненти ще вземат отношение по новите дългове, по COVID-кризата, по чудовищната инфлация?!? Не ги ли интересуват тези въпроси? Дойдох в Тетевен, за да окажа подкрепа на кмета на града д-р Мадлена Бояджиева, след като и тя беше ударена от юмрука на Радев и Рашков. Пазете се от репресиите на властта! Няма да им се плашите! Не съм виждал толкова полиция да има по трасето, по което се движа, дори когато бях премиер. Нека ме пазят. Демокрация по Радевски се казва това. С основен солист, диригент и изпълнител - Бойко Рашков. Голяма беля ни правят социологическите агенции. Виждайки такава преднина, управляващите се озлобяват и ходят да мачкат хората. ДАНС влизат по общини, МВР викат наши хора на разпити. Нанков и Аврамова можеха да ги викнат и в понеделник за обяснения, но всичко се прави предизборно с цел пропаганда. Опонентите ни искат само да изчегъртват, но ние ще работим с всички българи. Искаме само да са честни изборите, за да се отчете правилно волята на хората. #ПоСилниОтХаоса 3️⃣2️⃣

Posted by Boyko Borissov on Wednesday, November 10, 2021

Ежедневните атаки на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов срещу машинното гласуване вече изглеждат като системна кампания за сриване на доверието в предстоящите избори. Макар да твърди, че партията му подкрепя употребата на устройствата, Борисов публично продължава да твърди, че те са манипулирани и това ще се отрази на изборните резултати.

Днес бившият премиер демонстрира това отношение при посещението си в Тетевен. Този път Борисов заговори за флашките, които се използват за прехвърляне на данните от машините. Първо представи информация – на изборите ще се използват 11 932 устройства, към които трябва да има 59 660 карти и 23 864 флашки. „Да си го представим: машина, карта, флашка – все едно пушка с патрони. Приемаме, че машината е пушката, а флашките са патроните”, обясни той авторитетно пред група поддръжници.

Атаката на ГЕРБ срещу машинното гласуване продължи и днес – отново с личното участие на лидера на партията Бойко Борисов.

След това обяви, че в митнически склад на летището в София се съхраняват 28 кашона с близо 16 000 флашки. Те били разтоварени заедно с машините и оформени документално като митническа цесия. „Защо цесия? Защото цесията не излиза и не можете да я видите”, поясни неясно водачът на ГЕРБ на слушащите. Намекът на Борисов беше, че отново изникват неизвестни и подозрителни детайли по машинния вот – като 228-те устройства в склада на „Карго Партнер”, за които алармира миналата събота, и другите 150 бройки, открити впоследствие от прокуратурата на летище София.

От тук експремиерът се прехвърли към доставчика на машините „Сиела Норма”, но без да назовава фирмата поименно. „Може ли ние да си доверим изборите за президент и парламент на една частна компания? И нито ЦИК да знае колко са им флашките, къде са, колко са им картите, къде са, колко са машините, къде са?”, гневно говореше Борисов. Той с насмешка коментира версията на „Сиела Норма”, че част от новооткритите устройства са предназначени за резервни части. „Вие чули ли сте някой нормален, почтен, да си купи два телефона, за да може на втория да му ползва батерията или кабела? Такъв идиот не сте чували. Само че те ни правят на идиоти от много време. Що не купихте нови батерии, нови кабели? Това е чудовищна далавера, която се готвят да направят”, палеше се водачът на ГЕРБ.

Накрая, както обикновено, се прехвърли на съпредседателя на „Демократична България” Христо Иванов. „Ице, двамата харварда те издухаха, на картата няма да те има пак. Тамън се нагласиш да дойдеш, че от теб зависи нещо, дойде някой – дойде Слави, дойдоха сега Киро и Асен, все не можеш да хванеш ръка”, подигравателно обяви Борисов.

 

Стефан Янев завоалирано упрекна ГЕРБ за предизборните скандали

По-рано днес непрестанните скандали около изборната подготовка през последните дни предизвикаха служебния премиер Стефан Янев да реагира. В началото на днешното заседание на правителството той призова политиците да спрат с внушенията, че има нередности в организацията на изборите. Подразбра се, че се обръща към експремиера Бойко Борисов и партията му ГЕРБ, противници на назначения от Румен Радев кабинет, които непрекъснато излизат с твърдения, че се готвят манипулации с машинното гласуване. В същото време обаче, служебният премиер не адресира по никакъв начин тези обвинения.

Седмица преди парламентарните и президенските избори ГЕРБ заподозря нова версия на констинбродската афера от преди няколко години.

Янев започна с това, че изборите са „основата на демократичния процес, механизмът, който реално ни дава възможност да влияем върху процеса на вземане на решения по отношение на това кой да управлява, как да управлява и какви политики да бъдат прилагани”. След което заяви, че твърденията за нередности в подготовката на изборите са „спекулации, чиято цел е да дискредитира изборите в предварителен порядък и да постави под съмнение автентичността и легитимността на изборния резултат”.

„Основната цел на тези внушения е да бъдат демотивирани българските граждани да излязат и да гласуват в изборния ден. Това е изключително тревожно. Недопустимо и осъдително е фундаменталното право на избор да се превръща в залог и, в крайна сметка, в жертва на тяснопартийни и конюнктурни интереси”, подчерта служебният премиер. И увери, че правителството му ще вземе всички мерки, за да могат българските граждани да гласуват свободно и спокойно. Не каза какво конкретно включват тези мерки.

Наскоро имаше повод Централната избирателна комисия (ЦИК) да бъде похвалена. Говоря за случая, когато членовете й бяха поканени на среща в президентството с редица други институции, ангажирани в организацията на предстоящите избори.

Вместо това Янев се задоволи със следния призив: „Позволявам си да обърна внимание, че очакванията към политическите партии са да генерират идеи, да бъдат ангажирани с подготовката и разработването на управленски политики, а не с активни мероприятия, които целят да дискредитират основни демократични процеси и процедури. Последното не е от полза за никого, уверявам ви.”

В заключение премиерът изтъкна, че „българската политика се нуждае от смислена промяна и почтени хора, които да работят за родината си”. И апелира към българите да допринесат за тази промяна, като излязат да гласуват в неделя. Такъв е пътят към устойчив парламент и редовно правителство, подкрепено от стабилно парламентарно мнозинство, което да започне необходимите за страната ни реформи, допълни Янев. А накрая открои и приоритетната реформа – в правосъдието.

Къде да се съхраняват машините

Служебният кабинет одобри решение, с което се постановява, че до осигуряването на подходящи помещения - държавна собственост, за съхранение на устройствата следва да се използват частни помещения, наети от ЦИК. Те трябва да отговарят на редица изисквания, определени от комисията. Външната охрана на помещенията се поверява на МВР. А контролът върху съхранението на устройствата трябва да се упражнява от ЦИК. Достъпът до помещенията ще става само с позволението на комисарите.

С приемането на решението се позволява на изборните чиновници да получат необходимите средства, за да плащат наеми, докато държавата осигури складове.

Още по темата