Quantcast
Ново двайсет: 150 машини за гласуване изникнаха на летище София | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Ново двайсет: 150 машини за гласуване изникнаха на летище София

Устройствата са за гаранционно обслужване, твърдят от "Сиела"
Обновена
7 597
 Илияна Кирилова

Поредна изненада изникна около машините за гласуване. 150 такива устройства се намират в митнически склад на територията на летище София, научи на следобедното си заседание днес Централната избирателна комисия (ЦИК). Информацията дойде от Софийска градска прокуратура.

Изборните комисари отново се оказаха в пълно неведение за какво става въпрос. От накъсаната им дискусия се разбра, че устройствата трябва да отидат при фирмата-доставчик „Сиела Норма” – също както 228-те машини, заради които ГЕРБ обяви миналата събота, че се готви измама на изборите.

Гневът на ЦИК се насочи към търговското дружество, което упорито отбягва да дава обяснения какви са машините, които разнася из страната. "Мисля, че е крайно време тези въпроси да бъдат зададени към „Сиела Норма”. Защото някак оставам с усещането, че всичко е съсредоточено само върху ЦИК, а очевидно тя не е вносител, нито възложител на закупуването на машините, които в последно време се оказва, че „Сиела Норма” в качеството на не знам каква транспортира и съхранява", раздразнено коментира шефът на комисията Камелия Нейкова. Пред "Медиапул" изпълнителният директор на "Сиела" Веселин Тодоров казва, че тези машини са пристигнали току-що и са за гаранционно обслужване на основните 12800 машини. На въпросните 150 нямало качен софтуер и не можело да се използват за гласуване. 

Безпомощни да реагират, комисарите решиха да напишат в отговор до прокуратурата и ДАНС, че сега узнават за съществуването на въпросните 150 устройства и не знаят какво е предназначението им. Също така поискаха машините да не бъдат освобождавани от митническия склад и предавани на "Сиела Норма", с оглед на неяснотата около тях. По-късно Тодоров съобщи, че "Сиела" е уведомила прокуратурата и тя е разрешила и тези машини да бъдат закарани на склад. 

И Румен Радев с критики към „Сиела Норма”

От Хасково, където е на посещение покрай кандидат-президентската си кампания, Румен Радев също обяви, че собственикът на фирмата, внесла допълнителните 228 машини, следва да даде обяснение по казуса. Той направо обвърза „Сиела Норма” с бившия премиер Бойко Борисов. „Г-н Борисов наля милиони в същата фирма и съответно по време на своето управление направи така, че от нея да зависят много неща“, заяви Радев, цитиран от пресцентъра си. И увери, че няма повод за притеснение за провеждането на изборите.

 

Още по темата:

Седмица преди парламентарните и президенските избори ГЕРБ заподозря нова версия на констинбродската афера от преди няколко години. Тогава в печатница в Костинброд няколко дни преди изборите бяха открити огромен брой отпечатани над разрешените бюлетини и това бе обявено като опит за измама с вота. То

 

Освен политически страсти и смут в администрацията, скандалът около 228-те машини за гласуване възпламени отново противоборството между МВР и прокуратурата. Всичко започна, когато от държавното обвинение съобщиха днес следобед, че късно на 5 ноември са получили сигнал от вносителя на устройствата „С

 

Атаката на ГЕРБ срещу машинното гласуване продължи и днес – отново с личното участие на лидера на партията Бойко Борисов. Миналата събота бившите управляващи разтресоха изборната подготовка, след като обявиха, че се готви измама чрез 228 машини, докарани в България, извън предназначените за изборите

 

Още

Една трета от избирателните райони ще са с нов брой на мандатите

29.01.2023

3947
Шефът на следствието получи правото да разследва главния прокурор

26.01.2023

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

7408
Рискът следващите избори да останат без достатъчно бюлетини е сериозен

24.01.2023

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1997