Quantcast

Медия без
политическа реклама

МВР се сборичка с прокуратурата заради машините за гласуване

От ведомството твърдят, че обвинението е преиначило сигнал от доставчика "Сиела Норма", в който се споменават действия на полицейски служители

07 Ноем. 2021ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Кирилова

Освен политически страсти и смут в администрацията, скандалът около 228-те машини за гласуване възпламени отново противоборството между МВР и прокуратурата.

Всичко започна, когато от държавното обвинение съобщиха днес следобед, че късно на 5 ноември са получили сигнал от вносителя на устройствата „Сиела Норма“. В сигнала се излагали твърдения за "неправомерни действия от страна на служители на МВР", заявиха обвинителите. Дежурен прокурор е възложил незабавно проверка на ДАНС, която да завърши в срок от 48 часа. Изискана е също информация от Централната избирателна комисия (ЦИК). Прокурори са поискали обяснения и от жандармерията към МВР, която охранява склада на „Карго Партнер“, където са разположение машините, за да изяснят "предмета на започналата проверка".

Малко по-късно реагира пресцентърът на МВР, за да внесе "уточнение". А именно, че в сигнала изобщо нямало твърдения за "неправомерни действия" на жандармеристите, охраняващи склада. "В сигнала има само констатация, че униформените не са позволили превозното средство с въпросните 228 машини за гласуване да напуснат района на склада", изтъкват от силовото ведомство. И отсичат категорично: "Разпространеното съобщение е тенденциозно и не изразява в пълнота съдържанието на подадения сигнал от дружество "Сиела Норма"."

От самата фирма са уточнили пред БНР, че сигналът им е насочен срещу ЦИК, а не срещу вътрешното министерство. От "Сиела Норма" са недоволни, че машините са били запечатани в склада на "Карго Партнер" след искане на ЦИК. Устройствата са собственост на производителя им "Смартматик", посочват от българската фирма.

Седмица преди парламентарните и президенските избори ГЕРБ заподозря нова версия на констинбродската афера от преди няколко години.

 

ЦИК тъпче на едно място

Междувременно изборните комисари опровергаха очакванията, че на днешното си заседание ще изнесат някаква нова информация за 228-те машини, станали повод за скандала в събота. По предложение на председателя на ЦИК Камелия Нейкова беше решено органът да излезе с позиция, в която се излага вече известното по случая - устройствата не са предмет на договора, сключен между ЦИК и "Сиела Норма" за предстоящите избори; ЦИК незабавно е информирала ДАНС; очаква се от "Сиела Норма" пълна и подробна информация за номерата, предназначението и собствеността на 228-те машини, както и защо са били транспортирани заедно с поръчаните от ЦИК устройства; без да се разпечатва контейнерът, в който се твърди, че са тези машини, те да бъдат разположени на обособено място в склада; да бъдат върнати на частната фирма след 21 ноември, тоест, след края на изборите. В заключение, ЦИК се ангажира, че няма да допусне гласуване с машини, които не са били сертифицирани по надлежния ред.

Членът на комисията Красимир Ципов, който е от квотата на ГЕРБ, заяви, че трябва да бъдат потърсени допълнителни отговори от МВР. По-конкретно - имало ли е информация ведомството, когато е поело охраната на машините за гласуване на територията на страната, за въпросните 228 устройства; ако да, дали е сключило договор за охрана на машините; в случай, че е сключило, документът да бъде предоставен на ЦИК. Нейкова се съгласи да се изготви писмо в този смисъл до МВР. В същото време, тя отбеляза, че преди време е имало искане от "Сиела Норма" да се осигури охрана от силовото министерство за товар от КПП "Кулата" до склада. В онзи момент обаче в комисията не са били наясно, че са се транспортирали машини, които не са предмет на договора за изборите.

По-късно говорителят на ЦИК Цветозар Томов коментира пред БГНЕС,  че "Сиела Норма" е нарушила "някои български закони", като е поискала охрана на пратката, съдържаща машини, за които комисията не е била уведомена. Той отново увери, че няма опасност от подмяна на изборни резултати. "Всички машини, които ще бъдат използвани за изборите, са отредени за определена изборна секция. Няма как машина отвън да замести тази, която има официален номер за дадената зала. Няма никакъв риск за изборния процес. Няма какво да се направи с тези машини, за да се застраши изборният процес, но от тази неприятна ситуация се създава допълнително напрежение в една неспокойна обстановка", посочи той.

 

А ГЕРБ и БСП отново са в същия лагер

Интересен отзвук от страна на БСП получиха тежките обвинения, които изсипа водачът на ГЕРБ Бойко Борисов за 228-те намерени машини за гласуване извън поръчаните. От „Позитано” 20 разпространиха днес позиция, в която обявиха, че случаят доказва необходимостта да се извърши преброяване на контролните разписки от устройствата след изборния ден.

За същото отдавна настоява и ГЕРБ. Всъщност представителите на бившите управляващи в Централната избирателна комисия (ЦИК), заедно със социалистите, ДПС и ИТН временно успяха да прокарат такава мярка. В крайна сметка обаче, след надигналата се политическа съпротива, решението на изборните комисари отпадна.

Наскоро имаше повод Централната избирателна комисия (ЦИК) да бъде похвалена. Говоря за случая, когато членовете й бяха поканени на среща в президентството с редица други институции, ангажирани в организацията на предстоящите избори.

Сега обаче червените видяха повод да подновят искането разписките да се броят във всички избирателни секции с машинно гласуване. „Факт е, че резултатът от машинния вот се счита за официален и ние не оспорваме това. Но появилите се съмнения за манипулации трябва  да бъдат разсеяни  с контролно преброяване. Ако това не бъде направено, ще се срине доверието в избирателния процес. Ще намалее избирателната активност, което ще делигитимира избраните органи”, аргументират се социалистите.

Казусът с решението на Централната избирателна комисия (ЦИК), с което всички секционни избирателни комисии (СИК) с машинно гласуване бяха задължени да броят разписките, разпечатани от устройствата, прерасна в политически въпрос.

Като основание за искането си посочват, че ключовете за изходния код на машините са предадени на ЦИК със закъснение, а и комисарите не можели да ги използват заради забрана в лицензионното споразумение, тъй като са авторско право на фирмата-производител.Това е елемент от националната сигурност. Не може избор на президент и парламент да зависят от частна фирма”, посочват от „Позитано” 20.

По повод 228-те машини левите напомнят, че те се съхраняват заедно с устройствата, които ще се използват на изборите на 14 ноември. И питат: „Ако са частна собственост, защо държавата плаща наем  за тяхното съхранение и ги охранява?

В заключение от БСП посочват, че броенето на отрязъците е единствената гаранция за честността на гласуването. Така позицията им по темата отново съвпадна с тази на ГЕРБ. Това е интересно, тъй като по принцип двете формации се представят като най-върли врагове. Вижда се обаче, че по определени въпроси, особено засягащи уредбата на машинното гласуване, герберите и социалистите се оказват изненадващо близки.

Самата Нинова тази сутрин, почти превантивно, се опита да контрира твърдения, че партията й работи заедно с формацията на Борисов. "Винаги като наближат избори се появява една и съща дъвка – „Борисов и Нинова се разбраха”, а след изборите се вижда, че не е така. Отнасям се иронично вече", обяви соцлидерът пред БНТ.

Мнозинството в Централната избирателна комисия (ЦИК), в което влизат ГЕРБ, БСП и ДПС, категорично упорства в желанието си да натовари изборите с повсеместно броене на контролните разписки от машините за гласуване.

 

Борисов: Хванахме ги по боксерки

Лидерът на ГЕРБ отказа да приеме каквито и да било обяснения по темата с машините, които не съвпадат с неговата версия за подготвяна измама. „Вчера ги хванахме по боксерки и още нямаме отговор, какъвто да ни удовлетвори. Съгласно закона, има над 12 хиляди сертифицирани машини, стоят в специален склад – не мога да си закарам шкодата да ми я пазят там, той е само за тези машини. Изведнъж в това помещение се появяват някакви нови 228 машини, от същия тип в склад, в който нямат работа. Това са точно 228 хиляди гласа. Те дават някакви глупави отговори, че щели да се тестват някъде в чужбина“, коментира Борисов по време на посещение в Симеоновград, цитиран от bTV. И заяви, че измама няма да се извърши, тъй като е била уловена от ГЕРБ.

Той отрече да е водил разговори с Корнелия Нинова. Но подчерта, че двамата са на една и съща позиция по отношение на машинните разписки, с думите: "Сега сапунисват и нея заради измамата с машините, която правят, защото искаме да преброим контролните талони."

 

Какви са обясненията на МВР

От вътрешното министерство дадоха обяснения по случая сутринта. „Машините, които са предвидени за изборите на 14 ноември, са вкарани в склада на фирмата, а тези 228 машини не са вкарани в този склад, както беше оповестено, те са били на отделен прицеп, запечатани в метален контейнер. Оставени са извън склада в запечатан контейнер, не са вкарани и омешани с останалите машини, които ще се използват за изборите”, коментира главният секретар на МВР Петър Тодоров пред БНР във връзка с твърденията на ГЕРБ.

„228-те машини са собственост на „Сиела”. Докарани са заедно с още 800, закупени като допълнителни за изборите”, добави Тодоров. По обяснение на фирмата тези 228 устройства са били предназначени за тестово показване в Албания и Грузия. Според Тодоров от ДАНС са направили проверка и са потвърдили това, което той разказва.

Още по темата