Quantcast
Шефът на ЦИК: Машините за гласуване си стоят в частен склад | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Шефът на ЦИК: Машините за гласуване си стоят в частен склад

Камелия Нейкова предупреди за промени, с които се занижава контролът върху печатането на бюлетини
2 543
 Снимка: Архив

Машините за гласуване се съхраняват в частен склад. Това обяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова по Би Ти Ви, като подчерта, че там те се охраняват от органите на МВР.

Необходимият брой машини за провеждане на изборите са налични още от миналата година. Държавата разполага с 12 837 устройства за машинно гласуване, каза още Нейкова. Тя добави, че към настоящия момент няма необходимост да бъдат доставяни нови машини.

„На предходните избори имаше секции, където в зависимост от броя на гласувалите избиратели, имаше по две устройства за машинно гласуване. Такава преценка ще бъде направена и сега, именно с цел да не се допусне струпване на избиратели“, заяви Нейкова.

"План-сметката, която беше приета от Министерски съвет миналата седмица, е, че изборите ще струват около 70,5 млн. Като 10 млн. от тях са за бюджета на ЦИК. Тези разходи най-вероятно ще бъдат увеличени, тъй като в тях не са включени разходите за логистични и технически дейности, свързани с машинното гласуване", поясни председателят на ЦИК.

Тя предупреди за промени в наредбата за ценните книжа, която снижава контрола върху техническия отпадък. Така можело да се всее съмнение в честността на вота, защото се намалявал физическия контрол върху печатането на бюлетините. С промяната отпада физическия контрол от служители на министерството на финансите, разясни проблемът шефката на ЦИК. Тя подчерта, че ЦИК не е била консултирана за промените в наредбата.

Още

Съотношението на силите в НС: ГЕРБ - 67, ПП - 53, ДПС - 36

05.10.2022

5803
Машините в три секции изписаха "Дневникът е подправен"

02.10.2022

Обновена

10786
При 100% обработени протоколи: 7 формации влизат в парламента

03.10.2022

Обновена

15769