Quantcast
Само ГЕРБ поиска шефския пост в ЦИК и ще го получи | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Само ГЕРБ поиска шефския пост в ЦИК и ще го получи

Единственият кандидат е Красимир Ципов, когото "партиите на протеста" считат за "обида", но не издигнаха конкурент
Обновена
7 354
Публични консултации за назначаване на състав на Централната избирателна комисия

Публични консултации за назначаване на състав на Централната избирателна комисия

Posted by Румен Радев on Wednesday, May 5, 2021

ГЕРБ почти сигурно ще запази шефския пост и в новия състав на Централната избирателна комисия (ЦИК), формирана според новите изборни правила. Председател на органа ще е бившият депутат и зам.-министър на МВР Красимир Ципов, макар почти всички останали парламентарни формации силно да не го харесват. Това стана ясно днес след консултациите за ЦИК при президента Румен Радев. До парадоксалната ситуация се стигна, след като парламентарните сили, конкуренти на ГЕРБ, отказаха да издигнат алтернативна кандидатура. Срещу Ципов се изказаха остро Христо Иванов от "Демократична България" (ДБ), Мая Манолова и Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!", БСП също се обявиха против. Но нито те предложиха друго име,

 

нито неколкократно призованите да го сторят представители на "Има такъв народ" (ИТН)

 

Не стана много ясно дали дали "партиите на протеста" демократично са решили да предоставят водещия пост в комисията на партията, спечелила най-много гласове на последния вот; или не харесват конкретно Ципов. Тълкуването на Радев бе в полза на първия вариант. Той няколко пъти благодари за зрелостта да бъде уважена водещата сила. И уточни, че след като никой не издига конкурент, няма друг вариант, съгласно законовата процедура, освен да назначи Ципов. Иванов, Хаджигенов и БСП опитаха да се възползват от липсата на консенсус като законова вратичка Ципов да бъде отхвърлен - например да се пристъпи към теглене на жребий, какъвто финал предвижда процедурата, ако не се постигне съгласие. Но Радев и присъстващите съветници от администрацията му казаха, че при един кандидат процедурата изисква просто съответният номиниран да бъде назначен.

 "Партиите на протеста" не искат да поемат отговорност за изборите поради възможни трудности при провеждането им след бързите законови промени; за Радев също е най-удобно председателят да е от ГЕРБ, тъй като е атакуван, че новото парламентарно мнозинство структурира комисията заради него с оглед на президентския вот есента - такива биха били евентуалните коментари на развръзката, успоредно със "зрелостта и демократичността" на формациите, разбира се.  

 

Другият безалтернативен претендент е Севинч Солакова от ДПС за секретар

 

на ЦИК. Тя и Ципов ще бъдат назначени от президента, стига да бъдат одобрени на следващите етапи според процедурите -  изслушване и преглед на документацията (дали отговарят на изискванията за длъжността). Всичко това ще се случи в спешен порядък до няколко дни.     

Новата ЦИК ще има само 15 членове, а не 20, както досега. Съгласно правилата, въведени от настоящия парламент, ще ги назначи именно президентът. ГЕРБ ще разполага с 4 места, "Има такъв народ" и БСП - по 3, ДПС и "Демократична България" - по 2, а "Изправи се! Мутри вън!" - 1.

По-рано днес стана ясно, че социологът Цветозар Томов и общинският съветник в София и математик Любомир Георгиев са номинациите на ДБ. Вчера пък се разбра, че "Изправи се! Мутри вън!" издига адвокат Росица Матева. Тя беше председател на Обществения съвет на старата комисия. БСП пък предлага Емил Войнов, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева, които и досега представляваха партията в комисията. 

"Сега" проследи на живо консултациите днес.

 

Ето я хронологията:

 

В началото Радев призова политическите сили към експедитивност. И реши да опровергае публичните коментари, че щял да избира членовете на ЦИК. "Президентът не посочва и избира, затова тук са партиите. Те посочват кандидатите, ръководството. Президентската институция единствено ги обнародва с акт", заяви държавният глава.

Първи взе думата представителката на ГЕРБ Силвия Алексиева. Тя и Десислава Атанасова са единствените пратеници на формацията на Бойко Борисов (другите политически сили са пратили повече хора). Алексиева възнегодува срещу част от процедурните правила около избора на ЦИК - жребия за излъчване на ръковоството на органа, ако партиите не постигнат съгласие, както и срещу други правила. Партия ГЕРБ счита, че те са насочени срещу нея. Радев отвърна, че мястото за подобни съображения е било пленарната зала. Той се водил от функциите си по закон. И атакува ГЕРБ за "феодализация" на досегашната ЦИК. Атанасова му отвърна с кратки реплики. После тя предложи председателят на ЦИК да бъде излъчен от най-голямата политическа сила, тоест от ГЕРБ. Мая Манолова поиска да знае името на кандидата на ГЕРБ. След лека препирня, че въпросът следва да се реши най-напред принципно, независимо от името, Атанасова все пак го съобщи: Красимир Ципов. Той бе няколко мандата депутат досега, заемал е и поста на зам.-министър на МВР.

Втората политическа сила - "Има такъв народ", предложи за членове Камелия Нейкова, Елка Стоянова и Любомир Гаврилов. Партията не номинира председател, единствено Нейкова бе лансирана за зам.-шеф. Тя преди години бе говорител на ЦИК, близка е до показно арестувания навремето от Цветан Цветанов министър на отбраната от НДСВ Николай Цонев.

Севинч Солакова и Ерхан Чаушев са номинациите на ДПС за членове. Те бяха представени от лидера на Движението Мустафа Карадайъ. Той каза, че предлага Солакова "евентуално" за секретар.

БСП потвърди номинациите за членове на Емил Войнов, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева. А също и на Войнов за зам.-председател.

Христо Иванов каза, че е против председателско място за Ципов. Но формацията не издигна председател. Потвърди само, че предлага Цветозар Томов и Любомир Георгиев за редови членове. Томов - и за зам.-председател.

Мая Манолова също се обяви срещу Ципов. Изтъкна, че той не защитил честността на изборите, докато е бил зам-министър на МВР. "Ципов - председател на ЦИК, е обида към избирателите!", заяви Манолова. Малко по-рано Христо Иванов се бе объркал, че Ципов е бил заместник на Цветан Цветанов. Десислава Атанасова го поправи. Атанасова контрира и Манолова - нямало как да говори за честни избори като автор на "Костинбродската афера". Представителката на ГЕРБ поиска Радев да призове за толерантност и да не се плюят отсъстващи хора. Президентът наистина апелира да се забравят личните нападки. Манолова повтори, че Ципов е обида, припомни "печатниците на ГЕРБ, което пък наложи Радев деликатно да я усмирява.

Очаквано Манолова издигна за член и зам.-председател Росица Матева. Тя добави, че подкрепя името на шефа на ЦИК да бъде предложено от ИТН като втора сила. БСП също се обяви срещу Ципов. После социалистите подеха рефрена на Манолова и намекнаха, че ИТН трябва да предложи председател. На целия този фон Радев каза, че ако политическите сили принципно се разберат председателското място да е за водещата партия на вота, тоест ГЕРБ, и Ципов остане единственият кандидат, няма какво друго да стори, освен да назначи Ципов - стига да отговори на изискванията за длъжността.

Атанасова се възползва от ситуацията и каза, че никой не може да диктува на ГЕРБ кого да предложи за шеф на комисията. И щом кандидатурата е единствена, следва да се действа с нея.

След това Манолова директно призова ИТН да каже ще предложи ли председател. Реакция от формацията на Слави Трифонов нямаше. Николай Хаджигенов пък рече, че за нищо на света няма да се подкрепи човек на ГЕРБ. И, мотивирайки се процедурите, ако няма консенсус, настоя за жребий. Алексиева от ГЕРБ обаче отвърна, че при една единствена номинация за никакъв жребий не може да става дума. Радев се изказа в същия дух - жребий с едно име няма как да има. Президентът няколко пъти каза, че не може да се отклони от процедурите. И многократно благодари, че формациите проявили "зрелостта" шефът на комисията да е водещата сила. Така в крайна сметка се оказа, че ако изслушването и проверката на изискванията установят изрядност в следващите дни, Ципов от ГЕРБ и Солакова от ДПС ще бъдат съответно председател и секретар, защото няма други кандидатури.

Сагата продължи още малко. Христо Иванов посъветва Радев да се води не от "буквата, а от духа на закона". Според него, щом Ципов не е харесван от повечето формации, значи не бива да е председател. Но Емилия Друмева, секретар на президента по юридическите въпроси, поясни, че при един кандидат темата е поизчерпана, съгласно законовата процедура. 

Другите предложения на ГЕРБ - за редови членове, са настоящи: Димитър Димитров, Георги Баханов и Йорданка Ганчева.

Още

Срещу новия кабинет ще има силна консервативна реакция

06.12.2021

ТАНЯ ПЕТКОВА

794
Президентът и представители на ГЕРБ публично се сблъскаха

06.12.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

11740
Кирил Петков: Да спрем корумпираните лобисти, закачили се за властта

03.12.2021

Обновена

4346