Медия без
политическа реклама

Рашидов поиска разрешение от Ердоган България да е посредник с ЕС

Президентът Румен Радев събра спешно премиер, министри, шефове в МВР и на специалните служби заради Шенген

20 Дек. 2022Обновена
Президент на Турция

Председателят на българския парламент Вежди Рашидов поискал и получил разрешение от турския президент Реджеп Ердоган България да стане посредник за среща на високо равнище между Анкара и ЕС. Това стана ясно след срещата между двамата в Истанбул. 

Президентът Румен Радев определи поздравлението на турския президент Реджеп Ердоган към участниците на изборната конференция на ДПС като "признание за амбиции за участие в българския политически живот".

"Поисках разрешение от Ердоган България да стане домакин и основен играч в преговорите, свързани с проблема за миграцията, защото за нас е важно да сме двигател", каза Рашидов след разговора си с Ердоган, цитиран от БТА.

Румен Радев и президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган се обединиха около нуждата от по-добро сътрудничество между двете страни срещу мигрантския натиск и опазването на общата ни граница, предава Нова тв. Двамата се срещнаха в двореца Вахдеттин в Истанбул.

България трябва да е активна, да има добра позиция, да има добри отношения и с едната, и с другата страна, защото това е и наша граница, допълни той.

От какъв зор Бойко Борисов изтича при турския президент Реджеп Ердоган на 3 юли - седмица преди парламентарните избори в България?

По негови думи, най-важното сега било, че се е приело България да е посредник между Европа и Турция. "Защото е важно да сме двигател на нещо. Все още обаче няма срокове и няма точна дата. Президентът Радев занимава за Брюксел на 8 и 9 януари за среща на върха, след което ще бъдат уговорени конкретни дати", заявил още Рашидов.

Лидерът на ГЕРБ се появи внезапно при турския президент Реджеп Ердоган. Посещението му не бе предварително съобщено. Срещата се е състояла в Истанбул.

Председателят на българското Народно събрание е на тридневно официално посещение в южната ни съседка по покана на председателя на Великото национално събрание Мустафа Шентоп.

С президента Ердоган имаме ясна уговорка и турските власти стриктно спазват споразумението към България за мигрантите.

В състава на делегацията са председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, председателят на ПГ „Български възход“ Стефан Янев, заместник-председателят на ПГ „БСП за България“ Георги Свиленски и народните представители Даниел Лорер (ПГ „Продължаваме промяната“), Сезгин Мехмед (ПГ на ДПС) и Николай Дренчев (ПГ „Възраждане“).

От ефективната охрана на външните европейски граници на ЕС зависи както сигурността на българските граждани, така и ускоряването на европейската интеграция на България. Това пък заяви президентът Румен Радев часове по-късно на спешна работна среща в президентската институция, в която участваха министър-председателят Гълъб Донев, заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов, главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров и ръководителите на службите за сигурност, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Държавният глава подчерта, че за първи път страната ни има ясен срок за присъединяване към Шенгенското пространство, което ще се случи най-късно през октомври 2023 г., но този процес може и трябва да бъде ускорен. Членството в Шенген ще улесни пътуването на българските граждани в съседите ни от ЕС, съществено ще съкрати времето за транспорта на стоки, ще насърчи туризма и ще подобри значително инвестиционния климат в България.

По време на срещата бяха откроени мерки за засилване на партньорството между отговорните институции за охраната на българските граници със службите за сигурност на съседните страни и борбата с престъпленията, свързани с незаконната миграция, подобряване на координацията между българските институциите, противодействащи на престъпността, за разкриване на мрежите и каналите за транспорт на нелегални мигранти на територията на страната, както и за подобряване на техническото наблюдение на външните европейски граници за България и подобряването на екипировката и оборудването на българските гранични полицаи. 

Още по темата