Медия без
политическа реклама

Радев: Ердоган направи недопустима заявка за намеса в изборите

Засега президентът не вижда аргументи в полза на отлагането на гласуването на 28 март

19 Дек. 2020Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Президентът Румен Радев определи поздравлението на турския президент Реджеп Ердоган към участниците на изборната конференция на ДПС като "признание за амбиции за участие в българския политически живот". Радев определи това участие като "недопустимо",  проводникът бил премиерът Бойко Борисов. Позицията си президентът обяви по време на годишното обзорно предаване по Дарик радио. 

На конференцията миналата събота онлайн беше преизбран за лидер на ДПС Мустафа Карадайъ. Във видеоприветствието от турският президент Реджеп Тайип Ердоган той говори за добросъседските отношения между двете страни. Ердоган поздрави и правителството заради действията му за преодоляване на кризата заради коронавируса.

ДПС преизбра настоящия си председател Мустафа Карадайъ за нов мандат начело на партията. Това се случи на дълго отлаганата национална конференция на движението, която се проведе в събота онлайн под мотото „Свобода, единство, заедност”.

 

Радев смята, че приветствието от Ердоган хвърля сянка върху ДПС, което се заявява като национално отговорна политическа сила. "Турция е приятел, партньор, съюзник, не искам това да влияе на нашите отношение. Надявам се да не стигаме до отношенията през март 2017 г., когато турските власти се намесиха открито в нашия изборен процес. Надявам се, Турция да не се намеси в тези избори", уточни държавният глава.

"Президентът не бива да ревнува. Да, той не беше поканен на конференцията, защото поканихме само партийни лидери. Ердоган е лидер на партия. Поздравиха ни лидерите на още три турски партии, както и лидерите на либерални партии от съседните ни страни", коментира пак пред Дарик Карадайъ.

Запитан дали след изборите напролет ще има редовен или служебен кабинет, Радев отговори, че няма как отсега направи прогноза. Той допълни, че при всички случаи следващото правителство "трябва започне демонтаж на сегашния порочен управленски модел". "Правителството трябва да покаже и да вдъхне увереност, че България може да се управлява отговорно", посочи той.

Според Радев следващото правителство ще се подкрепя от минимум 3 партии при един много фрагментиран парламент. "Ще се проявят проблемите на нашия модел - хората гласуват за партии, а като няма изявено мнозинство, започват всякакви коалиции и сметки. Хората не могат да са уверени за кого гласуват за най-важните постове - премиер и министри. Гласуваш за партия, после в парламента стават уравнения и се получава така, че премиер и министри стават хора, които не си очаквал и не си предполагал, но това е проблем и на редица други демокрации", смята президентът.

Относно кандидатурата му за втори президентски мандат идната есен, Радев каза, че за момента не е тема за обсъждане. "Ако реша да се явя на избори няма да се моля или да влизам в задкулисни договорки с партийни централи", допълни той.

"Моят диалог е с честните хора, с хората от ляво, които са от моето политическо семейство, и с хората от всички други политически хоризонти. Хора, които имаха куража да излязат по улиците и площадите и да отстояват свободата, справедливостта и демокрацията. Хора, които си вадят хляба честно и искат да живеят в сигурно и проспериращо общество", каза още Радев.

По повод заявеното от него намерение да насрочи изборите за 28 март, президентът коментира, че преди да вземе окончателното решение, ще отчете всички фактори, но към момента не вижда аргументи вотът да се отлага за април-май. А указът с решението за датата ще бъде публикуван в "Държавен вестник" до 28 януари.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата