Quantcast

Медия без
политическа реклама

ДПС предупреди Борисов да не се бави с оставката на правителството

Турският президент Реджеп Ердоган демонстрира приятелско отношение към движението с топло приветствие към националната му конференция

12 Дек. 2020ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Фейсбук
Турският президент Реджеп Ердоган изпрати дълго и топло послание към движението по повод конференцията.

ДПС преизбра настоящия си председател Мустафа Карадайъ за нов мандат начело на партията. Това се случи на дълго отлаганата национална конференция на движението, която се проведе в събота онлайн под мотото „Свобода, единство, заедност”. Форумът се запомни преди всичко с топлото приветствие, което получи от турския президент Реджеп Ердоган, след като ДПС дълги години беше низвергнато от управляващите в южната ни съседка.

Името на новия лидер беше известно още преди да бъде избран, тъй като той беше единственият кандидат. Не се и очакваше да се появи конкурент за поста. На провежданите през последните месеци отчетни събрания на местните партийни структури ликът на Карадайъ често се виждаше редом с този на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Това беше достатъчно показателно, че Карадайъ остава фаворитът на основателя на партията.

ДОГАН: ВИЕ СТЕ МОДЕЛ ЗА ПОЛИТИКА

С най-голям интерес на конференцията се очакваше обръщението на Ахмед Доган към неговите съпартийци. На традиционните си речи в края на всяка година почетният лидер на движението задава курса, който неговата политическа сила да следва в близкото бъдеще. Не беше такъв обаче сегашният случай.

В изключително кратко обръщение Доган поздрави хората си с успеха им да организират дистанционно националната конференция. И се отдаде на лично откровение: "Знаете ли, понякога така съм се сърдил на съдбата, че ме направи политик. Но, като гледам как се утвърждавате и развивате, трябва да се извиня на съдбата, защото получавам едно огромно вътрешно удовлетворение като ви гледам как сте модел за политика. Благодаря ви, че ви има. Убеден съм, че ви предстои много интересно бъдеще." Накрая завърши с пожелание за хубави празници и добро здраве. 

КАРАДАЙЪ С ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ КЪМ УПРАВЛЯВАЩИТЕ

Политическата изява беше оставена изцяло на Карадайъ, който в началото на конференцията изнесе доклад за периода, в който оглавява партията – от 2016 г. насам. Той посочи, че за това време ДПС е било изправено пред сериозни предизвикателства за своето единство. По думите му резултатите от местните избори през 2019 г. са показали, че вътрешните проблеми са преодолени, а движението е разширило своето влияние.

„Единството и заедността не са просто емблема на ДПС, те са наша кауза и наша същност. Днес нашата сила ни дава самочувствието на строители на демократична България, за стожер на демокрацията и на мира в страната, самочувствието да бъдем мост за толерантност на Балканите, за реформатори в европейски план, радетели на глобалния ред. Ние сме ДПС и нашата кауза ни прави все по-силни и все по-уверени в себе си ... Налице са предпоставки за историческа мисия на ДПС в името на спасението на бъдещето на България. Ние трябва да използваме нашата сила и енергия за истинска промяна на статуквото в страната”, обяви Карадайъ.

Като основен фактор за силата на партията той открои почетния й председател. „Големите неща са присъщи на хора, способни да виждат бъдещето, да поемат отговорност и да определят правилата, да карат нещата да се случват, да отприщват и регулират вътрешната сила на колективното тяло. И, разбира се, да насочват, да задават посоката. Ние в ДПС имаме редкия шанс да сверяваме часовника си с държавник, политик, философ, човек като д-р Ахмед Доган.”, отдаде почит Карадайъ на основателя на движението.

От доклада му пролича, че няма промяна в оценката на ДПС за управлението на страната. Карадайъ посочи, че кризата и липсата на реформи са проблеми, които са отвъд възможностите на управляващите. „Многократно предупреждавахме партия ГЕРБ за създадените от самите тях предпоставки за провал на управлението, поради включването на национализмите и популизмите в централната власт”, повтори той постоянния укор на движението към партията на Бойко Борисов. И обобщи: "Основен модел за правене на политика на ГЕРБ е разделението и противопоставянето, придружени с езика на омразата, арогантността и агресията. А резултатът е ерозия на държавността, рушене на демокрацията, погазване на правата и свободите, неспазване на Конституцията и законите на страната."

Карадайъ се оплака, че призивът на ДПС към премиера и президента да подадат оставка е останал нечут. И отправи предупреждение към Борисов и хората му - ще претърпят щети на предстоящите избори, които ще бъдат толкова по-тежки, колкото повече време се държат за властта. Така косвено им подсказа да бързат с оставка. За държавния глава не спомена нищо.

ПРИВЕТСТВИЕ ОТ ЕРДОГАН

ДПС беше отправило покана към редица водещи политици от съседна Турция да се включат дистанционно в конференцията, включително към президента Ердоган, който е и председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието. В продължение на години ДПС имаше сложни и противоречиви отношения с партията на Ердоган. В определен период турските управляващи стигаха дотам, че открито подкрепяха съперниците на Доган у нас - първо ГЕРБ, а след това Лютви Местан и Касим Дал. Сега обаче държавният глава на Турция се отзова на поканата и изпрати приятелско послание на видеозапис. В него той поздрави делегатите на ДПС "с най-сърдечни, чувства, обич и копнеж" и им пожела конференцията "да бъде повод за благото на сънародниците ни в България".

В същото време Ердоган спомена с добро премиера Бойко Борисов във връзка с борбата срещу COVID-19 и подчерта помощта, която е оказала Турция на България: "Виждаме, че под лидерството на моя скъп приятел, министър-председателя Борисов, България също продължава да води решителната си борба с коронавируса. В най-критичния период на пандемията бяхме до нашата съседка България, предоставяйки й медицинска помощ и подкрепа." По отношение на бъдещето турският президент заяви: "Вярвам, че Движението за права и свободи, заело своето важно място в българската демокрация, ако е рекъл Господ, ще продължи по своя път с по-всеобхватно и приобщаващо разбиране през новия период. Турция също ще продължава да бъде до вас, на основата на добросъседските си отношения, приятелството и съюзническите връзки с България."

На живо се включиха Кемал Кълъчдароглу - председател на Народнорепубликанската партия, и Мерал Акшенер - водачът на Партията на доброто. Видео послание изпрати и Кемал Айдън, който е зам.-шеф на Партията на националистическото действие. Това всъщност са лидерите на най-големите политически сили в югоизточната ни съседка.

Интересно приветствие към конференцията имаше и от посланика на Азербайджан Наргиз Гурбанова, която благодари на движението за подкрепата му за Азербайджан: "Ние приветстваме справедливия и основан на международното право курс на ДПС по отношение региона на Южен Кавказ." Гурбанова констатира, че "конгресът на ДПС съвпада с деня на паметта на общонационалния лидер на азербайджанския народ Гайдар Алиев", за когото дипломатът посочи, че е възстановил отношенията между нейната страна и България в началото на 90-те години.

Направи впечатление, че партията на Доган не получи поздрав от нито една българска политическа сила.

Още по темата