Quantcast

Медия без
политическа реклама

Прокурори разпитваха 2 часа премиера, а той им остави папка с 19 имена

Държавното обвинение ще пита МВР и службите какво имат по списъка на Кирил Петков

09 Февр. 2022Обновена
БГНЕС

Време е да бъдем сигурни, че прокуратурата наистина си върши работата, обществото има нужда от справедливост. Това каза премиерът Кирил Петков след близо двучасов разпит от двама прокурори от Върховната касационна прокуратура. 

Той е предал папката с 19 имена на хора, които по негови думи имат влияние, както върху криминални, така и върху икономически престъпления. Името на главния прокурор Иван Гешев не присъства в този списък, уточни премиерът на излизане от разпита.  "Моята критика и тази на "Продължаваме Промяната" е, че не сме доволни от него като извършена крайна дейност като главен прокурор. Цялото общество би се радвало да получи оставка", уточни премиерът.

"Имената от списъка са същите, които споменах по време на разговора с Иван Гешев. Надяваме се, че след като премиерът внесе данни, прокуратурата ще провери още по-внимателно дали има данни за извършени престъпления", каза Петков.

Кирил Петков отказа да конкретизира някакъв срок за резултат. Той обяви, че уважава разделението на властите, но наблегна, че обществото очаква справедливост и прокуратурата да си върши работата. "Всички имаме въпросителни дали това се е случвало и дали главният прокурор е направил всичко възможно да отговори на тези очаквания. Това, което всички трябва да видим е, че никой няма над закона. Много държа на разделението на властите. Аз не мога да поставям срокове. Очаквам да си вършат работата и да се занимават с казуси от огромно обществено значение - свързани с корупция и т.н.", добави още той. 

Министър-председателят обяви, че разпиталите го двама прокурори от ВКП са се държали много професионално. Имало и трети човек, който правел опис на предаденото от него.

Именно на тях той е предал папката с 19 имена. "Тук съм да предам всичко, което е в моите ръце. Тези хора не са от днес или от вчера. В момента са 19 човека - крайният списък, който съм донесъл“, каза премиерът на влизане в прокуратурата.

По негови думи става дума за лица, за които има публична информация и иска да попита какво прави държавното обвинение по тези данни. “Това са личности отдавна известни в публичното пространство.Не съм аз човекът, който да казвам кой е виновен и кой не, а просто показвам на прокуратурата тези личности. Според мен една прокуратура би трябвало сама да може да направи това домашно и сама да се самосезира по публични данни. Това е част от техните задължения. Ако имат нужда от помощ, ето тук съм, да го представя. Доволен съм, че тези имена, които досега винаги са били говорени в кулоари, в коридори и в журналистически разследвания, но никога не сме ги чули официално от прокуратурата, сега се надявам те да направят всичките действия, след като министър-председател им го носи на крака", каза премиерът.

Петков обяви, че не смята привикането си в прокуратурата за институционален натиск, но го смята за излишен ПР.

Час по-късно за разпит в прокуратурата се яви и началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова. "Не нося огромна папка с документи. Премиерът вече я предостави. Това, което мога да кажа, е, че в списъка има хора с изнесени данни в медиите. Не сме добавяли факти и твърдения. Предадени са различни медийни публикации, няма да влизам в режим на посочване на имена, за да не става повод за упреци. Знаете, че на няколко фронта има атаки срещу правителството, което възприемаме като индикатор, че сме на прав път, и институциите да започнат да вършат своите действия и отговорности, с които са натоварени по Конституция", добави Бориславова.

Тя престоя в прокуратурата много по-малко, отколкото премиерът. На излизане тя говори повече за срещата в петък между нея, Петков и Гешев, която стана повод за разпита. "По време на срещата Иван Гешев обясни слабите резултати в борбата с корупцията, че се дължат на работата на съдилищата, следствените служби, МВР и некачественото законодателство, но не с дейността на прокуратурата. Затова е интересно как, когато тази среща беше проведена, прокуратурата се самосезира, привика мен и министър председателя без да иска съдействие от тези органи. Надявам се, ако това е пречката, тя ще бъде отстранена, за да може институциите да си взаимодействат и да се борим с високите нива на корупция", каза началникът на кабинета.

Самата прокуратура пусна съобщение след разпита на Кирил Петков. Държавното обвинение твърди, че той е дал само медийни публикации и не е изнесъл никакви други данни. Сега прокуратурата ще изиска от Министерство на вътрешните работи и от другите правоохранителни органи и служби за сигурност, част от изпълнителната власт, пълна информация за лицата, както и за това дали и какви действия са предприели съгласно законовите им правомощия.

“Разпитът от прокуратурата на премиера Кирил Петков и началника на кабинета му Лена Бориславова е форма на институционално изнудване. Това е миналото, което търси реванш”,  коментира часове по-рано президентът Румен Радев.  

 

Петков и Бориславова бяха привикани във върховната прокуратура, след като главният прокурор обяви, че по време на срещата им в петък са му посочили "лица и прякори", които са в основата на корупцията в България. Петков веднага обяви, че ще отиде на разпита, но за да пита той прокурорите какво правят по редица казуси, сред които "Мата Хари" и "Барселонагейт".

"Още при връчването на проучвателния мандат заявих, че ако коалицията не постигне пробив в съдебната реформа, то миналото ще потърси реванш. Точно това виждаме в момента, това е форма на институционално изнудване и очаквам лидерите на управляващата коалиция да застанат решително зад премиера", каза Радев.

Президентът коментира още, че е удовлетворен от вчерашното решение на Конституционния съд, който се произнесе, че министърът на правосъдието има право да иска от Висшия съдебен съвет предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор. Правосъдният министър Надежда Йорданова вече обяви, че скоро ще внесе ново искане за прекратяване мандата на Гешев.

По думите на Радев с вчерашното си решение КС е потвърдил несъстоятелността на решението на мнозинството във ВСС, което отхвърли като недопустимо внесеното от служебния правосъден министър Янаки Стоилов искане за уволнение на главния прокурор Иван Гешев. "Остава въпросът дали е пригодно това мнозинство в морално и професионално качество и аз съм песимист в този състав ВСС да вземе рационално решение", допълни Радев.

Радев отказа да даде оценка на работата на правителството, защото е още рано, а то работи в изключително трудна ситуация - каскада от кризи и лошо наследство. Според него е илюзия да си мислим, че демокрацията и правовият ред идват изведнъж. "Но между президентството и изпълнителната власт има конструктивно сътрудничество", увери държавният глава. Веднага след това обаче допълни, че очаква правителството да е много по-открито, когато взема решения, да предоставя навреме цялата информация, за да няма съмнения за задкулисни решения.

По горещата в момента тема за златните паспорти - даване на българско гражданство срещу инвестиции, президентът каза, че това е порочна практика, която трябва да се преустанови. Такъв законопроект на правителството вече бе приет на първо четене от правната комисия в парламента. Радев припомни старото си настояване, че вместо да има златни паспорти, "българите от нашите исторически граници трябва да вземат много по-лесно паспорти".