Quantcast
Кирил Петков ще ходи на разпит, за да пита Гешев за Мата Хари | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Кирил Петков ще ходи на разпит, за да пита Гешев за Мата Хари

Прокуратурата започва проверка на "имена и прякори", посочени от премиера и Лена Бориславова
Обновена
9 095
Брифинг в Министерския съвет

Брифинг във връзка с разпространената днес информация от прокуратурата, относно състоялата се в петък среща на премиера Кирил Петков и главния прокурор

Posted by Министерски съвет на Република България on Monday, February 7, 2022

След като прие главния прокурор Иван Гешев в Министерския съвет в петък, сега премиерът Кирил Петков ще върне визитата в прокуратурата, само че на разпит. Причината е, че по време на срещата им в петък Петков, както и началничката на кабинета му Лена Бориславова посочили лица и прякори, които според тях са в основата на корупцията в България. Това съобщи прокуратурата днес.

Веднага след това Петков и Бориславова дадоха брифинг, от който се разбра, че премиерът си представя, че той ще води разпита в прокуратурата. Той обясни, че с удоволствие е приел поканата и изреди въпросите, които си е подготвил за държавното обвинение, свързани с публично известни данни за вероятни престъпления и злоупотреби:

- по темата "Мата Хари". След като беше публично известно, че има кюлчета и пачки, установила ли е прокуратурата коя е Мата Хара, за която Бойко Борисов твърди, че е снимала пачките и кюлчетата в чекмеджето му. Разследвано ли е дали тя е вкарала кюлчетата и пачките, или те са били просто там;

- какви действия е предприела прокуратурата след американските санкции по закона "Магнитски". Премиерът уточни, че е ясно, че срещу Васил Божков има доста обвинения, но не и какво се прави срещу другите двама санкционирани - Делян Пеевски и Илко Желязков, има ли допълнителни разследвания;

- има ли директна връзка между заема в ББР и факта, че Пеевски е бил акционер в "Булгартабак";

- по една телевизия беше ясно казано, че заемът на "Роудуей кънстракшън" в ББР е взет от адвоката на г-н Румен Гайтански. Искам да разбера какви стъпки прокуратурата е направила да се установи дали има връзка с Гайтански и дали този заем е взет правомерно;

- "Осемте джуджета" - какви разследвания е направила прокуратурата и повдигнала ли е обвинения на Петър Петров - Петьо Еврото;

- има ли връзка между строителните компании, част от които взела доста от договорите във връзка със строителството на незаконните язовирите, и господин, така известния под прякора Таки;

- какви стъпки са направени във връзка с "Барселонагейт" и факта, че испанските власти са ни информирали, че има пране на пари, потенциално свързано с този казус;

- има ли връзка между случаите за "Автомагистрали" и изнасянето на торби с пари и организацията ГЕРБ, както беше оповестено;

- защо "Булгаргаз" и г-н Павлов са се отказали от количества от азерски газ, след като тези доставчици сега са информирали, че такъв газ би било възможно да бъде доставен през "Неа Месемврия" и по този начин миксът на "Булгаргаз" за потребителите в България би бил доста по-евтин. И дали е най-правилното Павлов да бъде извикан само като свидетел по този случай.

Ще оформим и други такива въпроси. Но те са доста важни. Те са общоизвестни, но не съм запознат за конкретни действия на прокуратурата, обясни премиерът. И допълни, че има и други въпроси, но тези би попитал като първа стъпка.

Той повтори, че главният въпрос на срещата му с Гешев в петък е бил закриването на спецправосъдието, което управляващите държат да закрият. 

Премиерът обясни, че е искал да получи призовката си публично, но призовкарят му е получил позвъняване да не я връчва пред камерите. Бориславова вече има призовка - за сряда. 

"Българските граждани многократно са информирани за предприетите действия по всички случаи от висок обществен интерес. Информацията по конкретните казуси е публикувана на интернет страницата на прокуратурата", отговори веднага през пресцентъра си държавното обвинение. Това обаче не е съвсем вярно, тъй като случаите, за които говори Петков наистина тънат в неизвестност. "Всеки български гражданин следва да спазва Конституцията и законите в Република България. Прокуратурата очаква от министър-председателя г-н Петков и от г-жа Бориславова да предоставят списък с лица, за които твърдят, че са евентуални извършители на криминални и икономически престъпления, както и данните за това", продължава да настоява прокуратурата.

По-рано пресслужбата на Гешев обяви, че Върховната касационна прокуратурата ще извърши пълна проверка на списък от лица, посочен от министър-председателя Кирил Петков в проведената в петък работна среща с главния прокурор Иван Гешев. В съобщението на прокуратурата специално се подчертава, че на срещата в петък присъствала и Лена Бориславова, началник на политическия кабинет на премиера, която също посочила лица.

"С оглед изясняване в пълнота на предоставената информация г-н Кирил Петков и г-жа Лена Бориславова ще бъдат  призовани да се явят във Върховната касационна прокуратура с цел предоставяне на пълен списък с лицата, посочени в хода на работната среща, както и данните, респективно доказателствата, за евентуално извършени от същите лица престъпления или нарушения", се казва в съобщението.

"По време на срещата министър-председателят е посочил имена и прякори на лица, които според него са в основата на икономическата и криминална престъпност в страната и спрямо които не са предприети необходимите действия за търсене на наказателна отговорност", разкрива прокуратурата днес. Около двадесет души са основата на корупцията в България, обяви неотдавна от Брюксел премиерът Кирил Петков, след като бе изслушан от комисията ЛИБЕ на европарламента.

Прокуратурата не пропуска и днес да хвърли камъни в градината на МВР. В съобщението й по повод срещата на Петков с Гешев се казва, че "главният прокурор е разяснил, че съгласно Конституцията и законите на страната, разкриването на престъпления е правомощие на изпълнителната власт, в частност на МВР, които при установяване на данни за извършени престъпления следва незабавно да уведомят прокуратурата". Прокуратурата напомня още, че гражданите и длъжностните лица имат задължение незабавно да уведомят разследващите, когато узнаят за извършено престъпление. 

Разпитът на Петков не е изключение в практиката на прокуратурата. Неотдавна на разпит по делото "Хемус" беше и вътрешният министър Бойко Рашков.

В ЗАЩИТА НА ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ

Вечерта Йордан Цонев - зам.-председателят на ДПС публикува дълга позиция във Фейсбук, в която защитава колегата си Делян Пеевски и обвинява премиера, че в изказванията си "смесва журналистически разследвания, медийни публикации с откровени лъжи".

По повод "Магнитски" Цонев заявява, че "ДПС с г-н Пеевски достатъчно ясно осветлихме целия процес". И твърди, че партията разполага със становища от "всички държавни органи", според които Пеевски не е извършил приписваните му деяния в мотивите към санкциите. За "Булгартабак" Цонев цитира отговор на парламентарно питане към Кирил Петков от август м.г., в което последният казва, че "извън свързаността с кредита на Булгартабак, където г-н Пеевски е бил миноритарен акционер, ние не видяхме директно участие на г-н Делян Пеевски с други кредитополучатели".

"От цялата документация и всички питания, с които разполагам, смея да твърдя, че нито едно от твърденията на премиера за г-н Пеевски не е вярно. Призовавам го вместо да говори празни приказки да докаже твърденията си. Цялата изпълнителна власт е в негови ръце", завършва се в позицията.

Още

МВР ще заработи по-активно по далаверите с ”Хемус”

12.08.2022

Обновена

553
Илияна Йотова: Президентът има "вина" за Кирил Петков

12.08.2022

1710
Кабинет след кабинет – мина върху мина