Медия без
политическа реклама

Правосъдният министър: Митко Каратиста ме заплаши с Гешев

С този главен прокурор от ЕК ще видим не милиарди, а санкции, казва Иван Демерджиев

12 Ноем. 2021
Иван Демерджиев
Булфото
Иван Демерджиев

Бившият съсобственик на охранителната фирма "Делта гард" Митко Каратиста (Димитър Спасов) е заплашвал правосъдния министър Иван Демерджиев с главния прокурор Иван Гешев в началото на миналата година. По това време Демерджиев е председател на Адвокатската колегия в Пловдив, а сблъсъкът му със Спасов е заради клиент от Германия, когото адвокатът представлява. Това разказва Демерджиев в интервю за Mediapool и Euractiv.bg. Той е подал сигнал до прокуратурата, но и досега няма реакция и отговор дали Спасов е злоупотребил с името на Гешев, или не. Демерджиев споделя, че е бил "спасен" след намесата на германското и австрийското посолство.

"Сега" потърси пресаташето на главния прокурор Веселин Иванов по повод интервюто на Демерджиев. "Хубав уикенд и бъдете здрави", беше коментарът на Иванов.

"Аз самият съм имал сблъсък с "Делта гард" в началото на 2020 г. Поводът беше един спор за фотоволтаичен парк, където те дойдоха с брутална сила. Първоначално бяха възпрени от полицията, после си влезнаха, разбивайки вратата, катинара, установявайки се там месеци наред под носа на всички органи на държавата. И никой не реагира. Нито полиция, нито прокуратура. По повод този сблъсък имах повод да се запозная с един от собствениците на това дружество. Прякорът му е Митко Каратиста. Той не ме заплаши с момчетата, които го придружаваха и изглеждаха стряскащо, а ме заплаши с главния прокурор. Т.е. ако аз по някакъв начин се правя на интересен и твърдо много активности проявявам по защитата на клиента си, някой може да пусне един сигнал в Специализираната прокуратура и нали се сещам какво ще стане. На въпроса ми: Какво ще стане? Ми отговори, че съм ръководил протести срещу главния прокурор. Че това, което ще стане е ясно. Мога да го разбера", казва министърът. "Ако не бяха посолствата на Германия и Австрия, които следяха отблизо този случай, щях да се окажа много ниска топка в полето на г-н Митко Каратиста и неговите съратници. (...) Когато собствените ти институции те заплашват, къде може да намериш защита? Аз нормално бих потърсил защита от главния прокурор. Това би била първата ми реакция. Само че когато те заплашват с главния прокурор, от кого да търся защита? Пуснах сигнал, след като разбрах, че инструментът, който трябва да ме пази, е насочен срещу мен", допълва той.

Това се е случило след като през 2019-а колегията в Пловдив излезе с остра позиция срещу Гешев. "Очевидно там вече съм попаднал в полезрението на главния прокурор или неговия кръг, така да го нарека. Това, което споделям, не е споделено само с мен, а с един от охранителите на парка, който написа нарочна декларация какво му е казано, кога му е казано. Че съм заплашен по този начин. Тази декларация аз съм я дал по две полицейски преписки, които отидоха в прокуратурата. В началото на мандата си давах показания в прокуратурата по темата, подробни", казва министърът.

"Има две възможности. Или някой спекулира с името на главния прокурор и той би трябвало да е заинтересован да изчисти името си, като предприеме действия спрямо тези, които спекулират с неговото име и заплашват. Аз бях председател на адвокатска колегия по това време. Не мислех, че някой от името на главния прокурор може да заплашва председател на адвокатска колегия. Или това не е вярно и той трябваше да реагира. Алтернативата е това да е вярно, което е ужасно. Реакция няма до днес. Наближават две години", обяснява Демерджиев.

Министърът казва още, че знае, че в момента по указания на главния прокурор се правят проверки по много от търговските дела, с които се е занимавал като адвокат. "Търси нещо, за което да се хване. Търси повод, с който да ме уязви по някакъв начин. Това не ме притеснява от гледна точка на моите действия, но ме притеснява от гледна точка на действията на главния прокурор. Не може това да е основната задача на главния прокурор. Аз не съм враг на г-н Иван Гешев, аз не го познавам. Но съм враг на гешевщината. И ще бъда враг на гешевщината независимо кой как ще подходи с мен", посочва той.

Главният прокурор Иван Гешев трябва да подаде оставка. Ако не го направи, правосъдният министър ще внесе ново искане за отстраняването му от длъжност от Висшия съдебен съвет.

Министърът обяснява и как бившият шеф на спецпрокуратурата Димитър Франтишек е направлявал действията срещу бизнесмена Явор Златанов, една от жертвите от скандала "Осемте джуджета", който е бил в болница за хемодиализа и от болничната стая е прехвърлял фирмени дялове. По това време Златанов е арестант и е заведен до болницата от Главна дирекция "Охрана" на министерството. "На място нашите служители са се усъмнили, виждайки какви документи ще се подписват, свързали са се с прокурора, който отговаря за следствения арест. Той на свой ред е описал, че се е свързал с тогавашния ръководител на Специализираната прокуратура, който съвсем ясно е казал, че е наясно какво се случва и да става това, което трябва да стане, т.е. да се подписват документите. Натъквайки се на това, ние незабавно подадохме сигнал до главния прокурор, както и до инспектората", казва Демерджиев. Сигналите са подадени през юли. Инспекторатът не е открил проблеми, а от прокуратурата отговори няма.

На въпрос какво е прехвърляно министърът казва: "Прехвърляни са дялове, собственост. Наскоро по медиите прочетох, че има прехвърлен автомобил, който се е озовал в дъщерята, ако не ме лъже паметта, на бившия вътрешен министър Младен Маринов. Такива неща са прехвърляни. Наистина са прехвърляни дялове от дружества. При положение, че законът ясно указва, че нотариус може да посещава лицето не в болница, а в следствения арест, при строго разписани процедури. Възниква въпросът защо нотариусът не е отишъл в ареста, а в болницата."

Бившият министър на вътрешните работи Младен Маринов, който е кандидат за депутат от ГЕРБ, се е срещал с криминално проявени лица, приближени до Димитър Желязков - Очите и Николай и Красимир Маринови, наричани Маргините, обяви МВР.

По думите на министъра това далеч не е изолиран случай. "Подобни практики, според мен, са причината за оформилата се нетърпимост и в преходното Народно събрание към работата на Специализираната прокуратура", казва той.

"Има поне още 10 сигнала срещу други магистрати, които са за сходни действия или бездействия. Ние не можем да проверяваме актовете по същество на тези магистрати и не правим това, но има забавяния, които са извън рамките на ясно разписани процедури. Във всички тези случаи аз смятам да отправям предложения за образуване на дисциплинарни производства. Това е първото (за "Осемте джуджета"), защото е първо по време като подаване на сигнал", допълва министърът, който в четвъртък поиска дисциплинарни дела срещу трима спецпрокурори, сред които и Франтишек.

Демерджиев обяснява още, че България ще загуби 13 милиарда лева по плана за възстановяване, ако не реформира статута на главния прокурор. "С този главен прокурор можем да получим само санкции. Аз нямам търпение, когато дадем до дни възможност на г-жа Лаура Кьовеши да работи директно с българските разследващи органи, да сравним работата на двете институции. Ще ми бъде много любопитно, предполагам и на обществото. Да се види как работи една прокуратура, мотивирана да върши работата си и как работи една прокуратура, която очевидно следва други правила и закони", обяснява министърът. "Брюксел ни казва, че без да решим този проблем, няма да получим пари по плана за възстановяване и устойчивост. Никакви пари. Брюксел ни казва, че ако ние не установим върховенство на правото, ако ние не подчиним тази държава на правовия ред, няма да се получат тези пари", категоричен е Дерменджиев.

Още преди края на мандата на главния прокурор Иван Гешев България трябва да е реформирала тази фигура, ако иска да получи 13-те милиарда лева безвъзмездни средства по Плана за възстановяване.

"Важното е да се разбере, че при тази уредба в нашето законодателство един човек отговаря за всички хубави и лоши неща, които се случват в прокуратурата и това е главният прокурор. Аз се учудвам, че той се опитва да избяга от тази отговорност и понякога се подхожда с разбиране към тези му опити. Сега по линия на Плана за възстановяване се опитваме да изработим механизми (и по настояване на Европейската комисия) как неговите правомощия да бъдат ограничени. Всички разбират какви са правомощията на главния прокурор, че те са огромни. Той е човекът, който отговаря и влияе на тази процеси и трябва да носи тази отговорност", казва министърът.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата