Медия без
политическа реклама

Правосъдният министър иска оставката на Гешев

Поводите са много и са свързани с най-различни досъдебни производства, които протичат по странен начин, обясни Иван Демерджиев

05 Ноем. 2021ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
стопкадър МС
Иван Демерджиев

Главният прокурор Иван Гешев трябва да подаде оставка. Ако не го направи, правосъдният министър ще внесе ново искане за отстраняването му от длъжност от Висшия съдебен съвет. Това обяви правосъдният министър Иван Демерджиев по време на участието си във формата "Властта говори открито", който се излъчва във Фейсбук страницата на правителството.

"В качеството си на министър имам правомощие да поискам оставката и ще се възползвам от него по причина, че има много поводи от дейността на г-н Гешев, които са основание да се иска оставката му", обясни министърът.

Той обясни, че още от времето, когато е бил председател на адвокатската колегия в Пловдив, е в конфликт с Гешев, но не личностен. "Начинът, по който беше назначен, посланията, които излъчи, още по време на избора си провокираха реакция на Пловдивската адвокатска колегия, чийто председател бях по време на избора. Отговорът на Гешев беше лично засягане. Оттогава сме в ценностен конфликт", каза Демерджиев. Той допълни, че се чака отговорът на Конституционния съд дали министърът на правосъдието има право да иска отстраняването на главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища. Министърът смята, че отговорът ще бъде положителен, защото законите са съвсем ясни. И тогава той ще внесе искане за отстраняването му. "Поводите са много и са свързани с най-различни досъдебни производства, които протичат по странен начин, които водят до осъждане на държавата, вреди за българските граждани и съмнения в това, че следва принципите за върховенство на закона и правото и е обективен в своите действия. От главния прокурор се очаква да е символ на законност. Когато десетки хиляди скандират "Позор!" И "Оставка!" след името ти, трябва сам да можеш да си дадеш сметка и да подадеш оставка", допълни министърът. 

Той каза, че конкретните производства, които визирам ще ги прочетете в искането ми за отстраняването на Гешев, посочи Демерджиев. И напомни, че главният прокурор много пъти си е позволил да погази презумпцията за невиновост, а има много дела, които умират след образуването им, но нищо не може да заличи публичните изявление от старта им.

Той обясни, че проблемът с прокуратурата е институционален, не само личностен, "но когато личност, която няма необходимите качества, се прибави към институционалния, той се задълбочава".

Още преди края на мандата на главния прокурор Иван Гешев България трябва да е реформирала тази фигура, ако иска да получи 13-те милиарда лева безвъзмездни средства по Плана за възстановяване.

Според Демерджиев дори не е необходимо да има главен прокурор в този му вид. По Конституция прокуратурата следва структурата на съдилищата. Нямаме обаче главен съдия, а председатели на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, чиито функции са по-скоро административни. Докато в прокуратурата не е така. "Много често ставаме свидетели как дела се изземват от хора, които работят съвестно по тях, и после отлежават неясно защо във Върховната касационна прокуратура".

Това обаче е в дългосрочен план, в краткосрочен план решението се съдържа в Плана за възстановяване, посочи министърът. "ЕК поставя много остро този въпрос, като условие да получим финансирането по плана. Не ние сме поставили въпроса за главния прокурор като залог, ЕК го поставя. Имаме волята да го решим", посочи министърът.

ИДЕИ

"Продължаваме промяната" също се обяви за подобна радикална промяна в съдебната система - премахване на фигурата на главния прокурор. Това казва в интервю на Кирил Петков за Euractiv.bg. "Ние сме за липсата на главен прокурор, искаме да го премахнем, това е останка от миналото, искаме прокуратурата да има административен координатор и не ни трябва никакъв главен прокурор. Не разбираме защо трябва да имаме един човек, над който е само Господ. Административният координатор е достатъчен и оттам нататък да няма нито един прокурор със специален статут", обясни Петков. Той добави, че и в "Правосъдие за всеки", и в "Има такъв народ" има идеи по тази тема, за което ще се наложи и промяна в Конституцията.

Наред с това ПП предлага трансформация на сегашната Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) в по-голяма структура - Антикорупционна агенция. Тя трябва да прави разследвания, да централизира информацията за корупция и да действа в координация с МВР и ДАНС.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?