Медия без
политическа реклама

Франтишек вече не иска да е шеф на спецапелативната прокуратурата

21 Ноем. 2020
lex.bg

Единственият кандидат да оглави Специализираната апелативна прокуратура - Димитър Франтишек Петров, се отказа от състезанието. Изслушването му беше насрочено за 25 ноември. От дневния ред за заседанието на прокурорската колегия обаче се вижда, че на 19 ноември той е депозирал отказ от участие в процедурата за заемане на длъжността. Не се сочат мотиви. Личният, професионален и управленски опит бяха посочени от Франтишек като мотивация за участието му в конкурса.

Франтишек поиска да оглави спецапелативната прокуратура през юли, малко след като подаде оставка като шеф на долната инстанция - спецпрокуратурата. Тогава главният прокурор Иван Гешев обясни единствено, че е "възникнал проблем, който му пречи (на Франтишек, бел. ред.) да се концентрира върху дейността си като ръководител".

Спецапелативната прокуратура е без титулярен шеф от март 2018 г., когато Даниела Попова подаде оставка.

След няколко провалени конкурса, този, в който Франтишек участва беше четвърти поред. Сега Висшият съдебен съвет ще трябва да открие нова процедура.

Спецпрокуратурите и спецсъдилищата се занимават с делата за организирана престъпност и за корупция по високите етажи на властта. Те бяха създадени от ГЕРБ през 2011 г. и оттогава над тях тегнат съмнения, че така се концентрира политическият натиск върху няколко институции на съдебната власт с цел по-лесен контрол.

Предстои ВСС да избере и шеф на спецпрокуратурата. И за там кандидатът е един - Валентина Маджарова.

Заместник-шефката на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова поиска да я оглави. Засега тя е единственият кандидат за позицията, като срокът за подаване на документи изтича днес, пише lex. bg. Все още не е насрочена дата за избора.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата