facebook
twitter

Наблюдател

Франтишек - път към висшето прокурорско общество

Знаковите дела, макар и загубени в съда, са безотказен трамплин към шефското място в ключовото звено на съдебната власт - спецпрокуратурата
7 703
 lex.bg
Димитър Франтишек Петров

Точно преди да хлопне кепенците за лятната ваканция, прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет гласува важно кадрово решение - Димитър Франтишек Петров да оглави Специализираната прокуратура. Това назначение остана в сянката на процедурата за избор на главен прокурор. Но спецпрокуратурата е важно звено в системата и изобщо не е без значение кой ще я ръководи. Това е институцията, натоварена да разследва организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта и която в последните месеци влиза от скандал в скандал. Последният е грандиозен - огласяването на личните данни на хиляди прокурори и следователи. Както и тези на главния прокурор Сотир Цацаров, премиера Бойко Борисов и медийния магнат, милионер и депутат от ДПС Делян Пеевски. В понеделник ВСС се събра извънредно, за да върне доскорошния шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев в спецпрокуратурата, за да стане вероятно заместник на Франтишек.

Но спецпрокуратурата се оказва супертрамплин за кариерно развитие в държавното обвинение. Предишният й шеф Иван Гешев първо стана зам. главен прокурор, а сега е единствен кандидат за главен прокурор. И по всичко личи, че той ще е следващият шеф на държавното обвинение. Франтишек води и подписката за подкрепа на Гешев, събрана от спецпрокуратурата. После неговият избор за шеф мина като репетиция за избора на Гешев. Единствената разлика е, че първият се случи в прокурорската колегия, а вторият ще бъде направен от пленума на съвета. По време на изслушването му реален дебат нямаше. Накрая всички членове на колегията като един гласуваха за него. Така на практика прокурорът Франтишек

 

успя да прескочи бариери, които преди това го спъваха

 

Досега той не е класиран с конкурс за прокурор на окръжно ниво, каквато е специнстанцията. Но пък нищо чудно Гешев да го направи свой заместник, когато стане главен прокурор.

Франтишек е завършил е право през 2000 г. в НБУ. Преди да влезе в съдебната власт, е бил юрисконсулт във Висшето строително училище "Любен Каравелов" в София, 20 дни е бил и сътрудник в "Боду" ООД. В биографията му има и една година като юрисконсулт в столичния район "Възраждане". Влиза в системата през 2002 г. като следовател в Силистра, където изкарва 2 години. После се прехвърля в столичното следствие. От 2006 г. е районен прокурор. Така до 2011 г., когато бива командирован в ключовата Софийска градска прокуратура. И прекарва 7 години там. После го командироват и в спецпрокуратурата за 19 дни, преди да й стане зам.-шеф през март 2018 г. След като Гешев стана зам. главен прокурор, Франтишек стана временен шеф на спецобвинението, откъдето се прицели и в поста на титуляр.

Командироването в съдебната власт открай време се ползва като способ за държане на магистрати в подчинение. Затова командировките, особено дългите, които не са прекъснати и след проведени конкурси за запълване на местата, винаги будят подозрение.

 

Жената до него също има късмет с кариерния трамплин

 

През октомври 2016 г. Борислава Изполджийска е класирана първа в конкурса за единственото място за прокурорски помощник в Софийската градска прокуратура. (Помощничеството е едно от звената, където процъфтява шуробаджанащината в съдебната система.) През 2018 г. дамата се явява на конкурс за младши прокурор, но не е класирана, показват още онлайн регистрите. Според източници на "Сега" Изполджийска е прехвърлена като помощник във върховната прокуратурата, за да няма конфликт на интереси. На 31 юли "Сега" прати въпроси до пресцентъра на прокуратурата, както и до Румяна Арнаудова, говорителката на главния прокурор, в коя прокуратура е помощник в момента Изполджийска и дали е имало конкурс преди назначението й там. Както обикновено се случва по теми, неудобни за прокуратурата, отговори така и не дойдоха.

През март 2018-а Димитър Франтишек Петров е наказан от шефката си Емилия Русинова с обръщане на внимание заради забавяне по едно дело. Заповедта й е отменена от съда, който приема, че заповедта не е мотивирана и така правото на защита на наказания е нарушено. Преди това през юни 2017 г. той е наказан със забележка от административния си ръководител, но през септември същата година ВСС отменя наказанието. 

Франтишек се прочу през пролетта на 2017 г., когато сайтът "Биволъ" съобщи, че той е 

 

ударил деветокласник, който го е прередил на опашката

 

пред училищна лавка. Тогава нямаше официална реакция от прокуратурата. Главният прокурор Сотир Цацаров коментира казуса, преди Франтишек да бъде определен за временен шеф на спецпрокуратурата. "Няма никакви основания да се приеме, че Димитър Петров няма качествата временно да ръководи тази прокуратура. Публикации в определени медии, касаещи негови деяния, които други медии са съобщили, не отговарят на истината. Те са подчинени на цели, може би свързани с процесуалното поведение на собствениците на тези медии. Това е истинската причина за възникналата кампания срещу Димитър Петров", каза Цацаров, цитиран от lex.bg.

Като командирован в градската прокуратура Франтишек има късмет със случайното разпределение на делата и получава някои знакови. През 2015 г. той отказва да образува разследване срещу Делян Пеевски по сигнал за набеждаване, подаден от Георги Христов - един от тримата задържани през юни 2014 г. и обвинени в опит за убийство на Пеевски. Разследването за подготвяне на атентат беше прекратено заради липса на доказателства.

С неясни мотиви Франтишек

 

прекрати и разследването за изтеклите записи от аферата "Яневагейт"

 

"Кое наричате “Яневагейт” - това, по което Владимира Янева бе осъдена на три инстанции по мой обвинителен акт, писан заедно с колежката Димитрова от Софийската градска прокуратура, или разговора между двете дами Янева и Ченалова? Според мен всичко е написано в постановлението ми за прекратяване на досъдебното производство (за разговорите, б.а.) Мотивът - по направените записи бе назначена експертиза, която установи, че те са манипулирани, подреждани, скъсявани и удължавани. Това не са оригиналните записи. Това не успя да се наложи в обществото, защото тези, които пуснаха записите в публичното пространство, явявайки се като свидетели, не ги представиха лично", коментира преди седмица в "24 часа" Франтишек.

Колкото до частта от "Яневагейт", с която прокурорът се хвали, по обвинителния му акт срещу бившия ръководител на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов и бившия шеф на Софийския градски съд Владимира Янева, равносметката е глоба за Костадинов за компютърно престъпление и година условно за Янева само по едно от обвиненията за давани разрешения за СРС. По останалите си обвинения двамата бяха оправдани.

Той се явяваше като прокурор и по делото за данъчни престъпления срещу шефа на "Софарма" и издател на опозиционния сайт "Клуб Z" Огнян Донев. То завърши с оправдателна присъда на първа инстанция.

В същото си програмно интервю Франтишек обещава спецпрокуратурата да запази стила си. А той най-добре може да се илюстрира с акцията срещу кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева през април 2018 г. Франтишек 

 

беше заедно с шефа си Иван Гешев и по време на показния арест

 

на Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Двете бяха осъдени на първа инстанция, но съдът написа в мотивите си, че по време на ареста е била нарушена презумпцията за невинността на Иванчева, която е гарантирана от националното и европейското законодателство. Нарушението е, че тя е участвала в следствените действия с белезници, както "публичността на нейното оковаване с белезници зад гърба ѝ". "Това е драстично нарушение на презумпцията за невинност", прие съдът. А Иванчева заведе дело в Страсбург и вероятно данъкоплатците ще покрият солено обезщетение заради действията на разследващите.

Спецпрокурорът беше на първа линия и неотдавна по време на претърсването в офисите на фирмите на съиздателя на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев.
 

НОВА ЗВЕЗДА

С акцията в "ТАД груп" на спецпрокурорския небосклон изгря нова звезда - на Евгения Станкова. Тя наблюдава разследването за кибертероризъм за хакването на НАП и се прочу в последните дни с конспиративната теория, че обвиняемите са хакнали сървъра на пръскачките пред Народното събрание. Оказа се, че градинките пред парламента се поливат на ръка с маркуч. 

Станкова е редови прокурор в Специализираната прокуратура от март. Преди това е работила в Софийската районна прокуратура, като през 2017 г. е наградена от главния прокурор Цацаров със служебна благодарност. През 2016 г. е командирована от него в специализираното обвинение.

Тя е част от делегация от трима български обвинители, посетили Русия през май 2019 г., разкри "Дневник". Групата е водена от Гешев, тогава шеф на спецпрокуратурата. Третият прокурор в нея е Детелин Георгиев.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Лилана се оплака от ареста в нов аудиозапис

05.08.2020

РАДА НИКОЛОВА

4386 4
Прокуратурата отчете още 175 ценности, открити в офисите на Божков

03.08.2020

313 6
Прокуратурата пусна и документи от кабинета на президентския секретар

13.07.2020

5376 38

Коментари

Денебал

Евгения Станкова наблюдава разследването за кибертероризъм за хакването на НАП и се прочу в последните дни с конспиративната теория, че обвиняемите са хакнали сървъра на пръскачките пред Народното събрание. Оказа се, че градинките пред парламента се поливат на ръка с маркуч. 

Човек да се смее ли или да плаче? С такива кадри не е учудващо , че прокуратурата почти никога не успява да завърши успешно знакови дела, които в повечето случаи са и поръчкови. И че доверието в този орган продължава да спада.

keen_

Прокуратурата ме прати да чета тая публикация ??

През комунизма така назначаваха некадърници на ключови позиции. Целта беше те да могат да бъдат контролирани лесно от онзи, който ги е поставил там - некадърникът знае, че е негоден за позицията, на която е, затова раболепно изпълнява ролята на чучело.

Желязко Желев

                   Да и мен така прокуратурата ме провокира да прочета тази статия за прокурор Франташак. Ама неам нерви и довечера на спокойствие пак ще я чета.

                   Дотук Прокурор да бие ученик на опашка пред лафка си е стряскащо.

Миряна Б.

Изполджийска или ИзПОЛЗИйска?

Влез или се регистрирай за да коментираш