Медия без
политическа реклама

Спецпрокуратурата направи гига гаф - разпръсна хиляди лични данни в медиите

Държавното обвинение разгласи ЕГН на Борисов, Пеевски и Цацаров плюс информация за над 2000 следователи и прокурори

ПРБ
Доказателственият материал по делото за теча на данни от НАП съдържа кадри от камерите за видеонаблюдение в офисите на "Тад Груп". Те дори успели да запишат разговорите между обвиняемите.

В старанието си да докаже вината на тримата обвиняеми за хакерската атака срещу информационната система на НАП, Специализираната прокуратура за втори път сътвори безпрецедентен гаф.

Поради некомпетентност или нехайство държавното обвинение даде достъп на медиите до личните данни на над 2 хиляди следователи и прокурори от цялата страна. Разпространени бяха и ЕГН на Бойко Борисов, Делян Пеевски и Сотир Цацаров, които уж били търсени от обвиняемия Кристиян Бойков.

Предния ден наблюдаващата прокурорка Евгения Станкова разказа напълно сериозно, че обвиняемите са хакнали сървъра на пръскачките пред Народното събрание, за да внесат смут в обществото и политическата система, като намокрят чуждестранни делегации. Оказа се, че градинките пред НС се поливат на ръка с маркуч.

След като стана за смях, спецпрокуратурата реши да обработи общественото мнение, че тримата от "Тад Груп" са кибертерористи, и разпрати до медиите част от доказателствения материал, приложен по делото. Той съдържа кадри от охранителните камери в офиса на "Тад Груп", както и записани разговори, снимков материал от служебния компютър на 20-годишния Кристиян Бойков, чат от неговия телефон, както и лична кореспонденция на фирмата. Тези материали не са били представени на заседанието на спецсъда в сряда, когато собственикът Иван Тодоров бе освободен под парична гаранция от 100 000 лева.  "Сега" потърси за коментар адвоката на Тодоров -  Ина Лулчева. На въпрос дали прокуратурата има право да разпространява материали по делото, адвокат Лулчева отговори, че това става с разрешение на наблюдаващия прокурор. Това е гореспоменатата Евгения Станкова с пръскачките. Според Лулчева разпратените снимки ги има в делото, но разясненията на прокуратурата към тях ги няма. "От всичките тези доказателства не се установява нещо общо на Иван Тодоров с извършено компютърно престъпление "с цел всяване на страх и смут", дори и от Кристиян Бойков, ако се приеме, че това е той", каза още тя. Адвокат Лулчева е категорична, че досега не е била запозната с част от твърденията на прокуратурата по случая, изпратени до медиите. Шефът на Специализираната прокуратура Димитър Петров отказа да коментира пред "Сега" гафа с теча на информацията.

В разясненията на спецпрокуратурата към материалите се твърди, че в телефона на Бойков се съхранява папка с наименование "NE SE CHISTIIIIIII", което съвпада с името на файла с имуществената декларация на съдия Мирослава Тодорова, чиито лични данни и тези на семейството ѝ бяха публикувани от Инспектората на Висшия съдебен съвет. Папката в телефона на Бойков съдържа ЕГН на 2099 прокурори и следователи и е качена в интернет. Като доказателство за това спецпрокуратурата изпрати снимка на сайта, в който е публикувана, като е заличила личните данни на магистратите. Скандално е обаче, че името на сайта не е скрито и всеки може да открие въпросния файл онлайн в рамките на минути. 

Така на практика държавното обвинение сътвори най-големия теч на лични данни на прокурори и следователи, без дори системите му да са били обект на хакерска атака. Проверка на "Сега" показа, че папката е качена в интернет на 18 юли в 9:04 АМ CDT, или в 17:04 ч. българско време. Датата повдига въпроси, тъй като Кристиян Бойков беше арестуван на 16 юли, вторник, а два дни по-късно, в следобедните часове в четвъртък, беше освободен с мярка за неотклонение "подписка". Това означава, че папката с личните данни е публикувана на сайта непосредствено преди или след излизането на Бойков от ареста. Озадачаващо е и съвпадението на името "NE SE CHISTIIIIIII" на открития файл и това на декларацията на съдия Мирослава Тодорова. Скандалът с нейните лични данни избухна точно на 18 юли.

В разпратените от прокуратурата материали се съдържат още кадри от охранителните камера в офиса на "Тад Груп" с разяснения към тях. На една от снимките се вижда Кристиян Бойков да разговаря с търговския директор на фирмата Георги Янков. Датата на кадъра е 15 юли, а часът 14:11, или около 5 часа преди базата данни на НАП да бъде публикувана в интернет. "Във видеоматериала Бойков споделя на Янков: "Знаеш ли какво почвам да се замислям.. тея неща, дето съм ги изпратил и по медиите, сега в момента никой няма да ги отрази... Всичко ще приберат като информация... Ще си го приведат като информация за вътрешно ползване", пише в бележките на прокуратурата. Бойков казва още: "Аз съм ги изпратил до Би Би Си и Ройтерс".

На същия ден в 19:40 ч. Георги Янков разговаря по телефона с непознат: "То би трябвало да се създаде работа за нас... Да не говорим, че "Биволъ" разполагат с информацията от две седмици. Директно с Атанас Чобанов от "Биволъ" се говори... Имай предвид, че те не са пуснати всички. Те са пуснати точно на медиите, за да ги верифицират, за да ги видят, че са верни". Думите му след това са заличени от прокуратурата, като разговорът на Янков завършва с "правителството трябва да си замине с всички".

В доказателствените материали е приложен и кадър от 16 юли, 11:13 ч., ден след хакерската атака срещу НАП, на който се вижда Кристиян Бойков, седнал на бюрото си в офиса. В разяснителните бележки към снимката пише, че разследващите са установили как младежът отваря интернет страница, която предлага анонимно получаване и изпращане на имейли. В 11:21 ч. Бойков търси в Гугъл контактите на bTV, след което копира имейл адреса на телевизията. Същото прави и по отношение на Нова тв и "Капитал". Освен това той търси превод на фрази като "обективна журналистика" и "уважаеми журналисти", които присъстват в изявлението на "анонимния руски хакер", което беше разпратено до медиите след атаката. От прокуратурата отбелязват, че във видеозаписа се вижда, че Бойков редактира текст от 11:26 ч. до 11:46 ч., а имейлът е бил получен на електронната поща на bTV в 11:50 ч.

В служебния компютър на Бойков е открит и текстови файл с име "domashno_count", създаден 4 дни преди масивите на НАП да бъдат публикувани. Той съдържа структурата на базата данни на приходната агенция. В друг файл "homework_maths", създаден също на 11 юли, били разписани 106 имена на база данни, идентични с тези на НАП, като броят им бил два пъти по-голям от вече качените в интернет. Анализ на историята на компютъра показал, че на 9 юли са били променени датите на създаване на всички файлове, като новата дата 10 ноември 1989 г. съвпада с тази на манипулираните файлове от НАП, разпространени от хакера. Освен това Бойков е извършвал търсения на ЕГН на Бойко Борисов, Делян Пеевски и Сотир Цацаров, като резултатите са били записани във файл "search_bivol". И за доказателство от прокуратурата са решили да приложат снимка от логовете на операционната система, като дори не са заличили търсените ЕГН и са ги разпространили публично до медиите.

Друга част от доказателствата съдържат снимков материал от кореспонденцията на Кристиян Бойков с шефа на "Тад Груп" Иван Тодоров. Интересно обстоятелство е, че Бойков сам е правил снимки на чатовете си и ги е запазвал в папка "Telegram Desktop" на служебния си компютър. Тоест младежът сам е решил да съхрани материали, които го уличават. От прокуратурата прилагат снимка на общ чат между Бойков, Тодоров и трето лице, в който шефът на фирмата пише: "Аз вчера му дадох списък с доста клиенти за условни договори, които знаем 100%, че са хакнати. На това Кристиян Бойков отговаря: "Тези калъфи са го продали тоя софтуер на 3-4 банки и на една камара големи фирми в БГ. Ако го надушим, може да издъмпим и тях". Запазено е и съобщение от Бойков до трети човек, в което споделя, че е "ударил" една от мрежите на определен съд, чието наименование е заличено от прокуратурата.

Според разследващите Кристиян Бойков е експлоатирал пропуски в сигурността на сайта на Агенция "Митници". В компютъра му е открита екранна снимка, показваща дефекти в страницата. Освен това прокуратурата разполагала с данни, че Бойков е правил опити за нерегламентиран достъп до 49 сайта и асоциираните с тях бази данни.  В личния телефон на младежа пък имало скрит чат с наименование "Биволъ" през приложението "Телеграм". Няколко часа след като от държавното обвинение разпространиха до медиите въпросните материали по делото, Специализираната прокуратура издаде европейска заповед за разследване на територията на Франция. Целта е да бъде разпитан главният редактор на сайта „Биволъ“ Атанас Чобанов, който живее във Франция. Пред БНР Чобанов отрече контакти с "Тад Груп" и смята, че спецпрокуратурата се опитва да стигне до данните, с които разполага "Биволъ". Той заяви, че ще се отзове, когато го потърси френската прокуратура.

 

Още по темата