facebook
twitter

Първа страница

Спецпрокуратурата направи гига гаф - разпръсна хиляди лични данни в медиите

Държавното обвинение разгласи ЕГН на Борисов, Пеевски и Цацаров плюс информация за над 2000 следователи и прокурори
7822
ПРБ
Доказателственият материал по делото за теча на данни от НАП съдържа кадри от камерите за видеонаблюдение в офисите на "Тад Груп". Те дори успели да запишат разговорите между обвиняемите.

В старанието си да докаже вината на тримата обвиняеми за хакерската атака срещу информационната система на НАП, Специализираната прокуратура за втори път сътвори безпрецедентен гаф.

Поради некомпетентност или нехайство държавното обвинение даде достъп на медиите до личните данни на над 2 хиляди следователи и прокурори от цялата страна. Разпространени бяха и ЕГН на Бойко Борисов, Делян Пеевски и Сотир Цацаров, които уж били търсени от обвиняемия Кристиян Бойков.

Предния ден наблюдаващата прокурорка Евгения Станкова разказа напълно сериозно, че обвиняемите са хакнали сървъра на пръскачките пред Народното събрание, за да внесат смут в обществото и политическата система, като намокрят чуждестранни делегации. Оказа се, че градинките пред НС се поливат на ръка с маркуч.

След като стана за смях, спецпрокуратурата реши да обработи общественото мнение, че тримата от "Тад Груп" са кибертерористи, и разпрати до медиите част от доказателствения материал, приложен по делото. Той съдържа кадри от охранителните камери в офиса на "Тад Груп", както и записани разговори, снимков материал от служебния компютър на 20-годишния Кристиян Бойков, чат от неговия телефон, както и лична кореспонденция на фирмата. Тези материали не са били представени на заседанието на спецсъда в сряда, когато собственикът Иван Тодоров бе освободен под парична гаранция от 100 000 лева.  "Сега" потърси за коментар адвоката на Тодоров -  Ина Лулчева. На въпрос дали прокуратурата има право да разпространява материали по делото, адвокат Лулчева отговори, че това става с разрешение на наблюдаващия прокурор. Това е гореспоменатата Евгения Станкова с пръскачките. Според Лулчева разпратените снимки ги има в делото, но разясненията на прокуратурата към тях ги няма. "От всичките тези доказателства не се установява нещо общо на Иван Тодоров с извършено компютърно престъпление "с цел всяване на страх и смут", дори и от Кристиян Бойков, ако се приеме, че това е той", каза още тя. Адвокат Лулчева е категорична, че досега не е била запозната с част от твърденията на прокуратурата по случая, изпратени до медиите. Шефът на Специализираната прокуратура Димитър Петров отказа да коментира пред "Сега" гафа с теча на информацията.

В разясненията на спецпрокуратурата към материалите се твърди, че в телефона на Бойков се съхранява папка с наименование "NE SE CHISTIIIIIII", което съвпада с името на файла с имуществената декларация на съдия Мирослава Тодорова, чиито лични данни и тези на семейството ѝ бяха публикувани от Инспектората на Висшия съдебен съвет. Папката в телефона на Бойков съдържа ЕГН на 2099 прокурори и следователи и е качена в интернет. Като доказателство за това спецпрокуратурата изпрати снимка на сайта, в който е публикувана, като е заличила личните данни на магистратите. Скандално е обаче, че името на сайта не е скрито и всеки може да открие въпросния файл онлайн в рамките на минути. 

Така на практика държавното обвинение сътвори най-големия теч на лични данни на прокурори и следователи, без дори системите му да са били обект на хакерска атака. Проверка на "Сега" показа, че папката е качена в интернет на 18 юли в 9:04 АМ CDT, или в 17:04 ч. българско време. Датата повдига въпроси, тъй като Кристиян Бойков беше арестуван на 16 юли, вторник, а два дни по-късно, в следобедните часове в четвъртък, беше освободен с мярка за неотклонение "подписка". Това означава, че папката с личните данни е публикувана на сайта непосредствено преди или след излизането на Бойков от ареста. Озадачаващо е и съвпадението на името "NE SE CHISTIIIIIII" на открития файл и това на декларацията на съдия Мирослава Тодорова. Скандалът с нейните лични данни избухна точно на 18 юли.

В разпратените от прокуратурата материали се съдържат още кадри от охранителните камера в офиса на "Тад Груп" с разяснения към тях. На една от снимките се вижда Кристиян Бойков да разговаря с търговския директор на фирмата Георги Янков. Датата на кадъра е 15 юли, а часът 14:11, или около 5 часа преди базата данни на НАП да бъде публикувана в интернет. "Във видеоматериала Бойков споделя на Янков: "Знаеш ли какво почвам да се замислям.. тея неща, дето съм ги изпратил и по медиите, сега в момента никой няма да ги отрази... Всичко ще приберат като информация... Ще си го приведат като информация за вътрешно ползване", пише в бележките на прокуратурата. Бойков казва още: "Аз съм ги изпратил до Би Би Си и Ройтерс".

На същия ден в 19:40 ч. Георги Янков разговаря по телефона с непознат: "То би трябвало да се създаде работа за нас... Да не говорим, че "Биволъ" разполагат с информацията от две седмици. Директно с Атанас Чобанов от "Биволъ" се говори... Имай предвид, че те не са пуснати всички. Те са пуснати точно на медиите, за да ги верифицират, за да ги видят, че са верни". Думите му след това са заличени от прокуратурата, като разговорът на Янков завършва с "правителството трябва да си замине с всички".

В доказателствените материали е приложен и кадър от 16 юли, 11:13 ч., ден след хакерската атака срещу НАП, на който се вижда Кристиян Бойков, седнал на бюрото си в офиса. В разяснителните бележки към снимката пише, че разследващите са установили как младежът отваря интернет страница, която предлага анонимно получаване и изпращане на имейли. В 11:21 ч. Бойков търси в Гугъл контактите на bTV, след което копира имейл адреса на телевизията. Същото прави и по отношение на Нова тв и "Капитал". Освен това той търси превод на фрази като "обективна журналистика" и "уважаеми журналисти", които присъстват в изявлението на "анонимния руски хакер", което беше разпратено до медиите след атаката. От прокуратурата отбелязват, че във видеозаписа се вижда, че Бойков редактира текст от 11:26 ч. до 11:46 ч., а имейлът е бил получен на електронната поща на bTV в 11:50 ч.

В служебния компютър на Бойков е открит и текстови файл с име "domashno_count", създаден 4 дни преди масивите на НАП да бъдат публикувани. Той съдържа структурата на базата данни на приходната агенция. В друг файл "homework_maths", създаден също на 11 юли, били разписани 106 имена на база данни, идентични с тези на НАП, като броят им бил два пъти по-голям от вече качените в интернет. Анализ на историята на компютъра показал, че на 9 юли са били променени датите на създаване на всички файлове, като новата дата 10 ноември 1989 г. съвпада с тази на манипулираните файлове от НАП, разпространени от хакера. Освен това Бойков е извършвал търсения на ЕГН на Бойко Борисов, Делян Пеевски и Сотир Цацаров, като резултатите са били записани във файл "search_bivol". И за доказателство от прокуратурата са решили да приложат снимка от логовете на операционната система, като дори не са заличили търсените ЕГН и са ги разпространили публично до медиите.

Друга част от доказателствата съдържат снимков материал от кореспонденцията на Кристиян Бойков с шефа на "Тад Груп" Иван Тодоров. Интересно обстоятелство е, че Бойков сам е правил снимки на чатовете си и ги е запазвал в папка "Telegram Desktop" на служебния си компютър. Тоест младежът сам е решил да съхрани материали, които го уличават. От прокуратурата прилагат снимка на общ чат между Бойков, Тодоров и трето лице, в който шефът на фирмата пише: "Аз вчера му дадох списък с доста клиенти за условни договори, които знаем 100%, че са хакнати. На това Кристиян Бойков отговаря: "Тези калъфи са го продали тоя софтуер на 3-4 банки и на една камара големи фирми в БГ. Ако го надушим, може да издъмпим и тях". Запазено е и съобщение от Бойков до трети човек, в което споделя, че е "ударил" една от мрежите на определен съд, чието наименование е заличено от прокуратурата.

Според разследващите Кристиян Бойков е експлоатирал пропуски в сигурността на сайта на Агенция "Митници". В компютъра му е открита екранна снимка, показваща дефекти в страницата. Освен това прокуратурата разполагала с данни, че Бойков е правил опити за нерегламентиран достъп до 49 сайта и асоциираните с тях бази данни.  В личния телефон на младежа пък имало скрит чат с наименование "Биволъ" през приложението "Телеграм". Няколко часа след като от държавното обвинение разпространиха до медиите въпросните материали по делото, Специализираната прокуратура издаде европейска заповед за разследване на територията на Франция. Целта е да бъде разпитан главният редактор на сайта „Биволъ“ Атанас Чобанов, който живее във Франция. Пред БНР Чобанов отрече контакти с "Тад Груп" и смята, че спецпрокуратурата се опитва да стигне до данните, с които разполага "Биволъ". Той заяви, че ще се отзове, когато го потърси френската прокуратура.

 

15

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

10 души са арестувани за рекет в Бургас

14.10.2019

1007 2
Трети път удължават срока на разследването по делото на Местан

14.10.2019

978 11
Дирекцията на НАП София има нов шеф

11.10.2019

889 1

Коментари

mercury
снимка на mercury

Изпитвам симпатия към момчето Кристиян Бойков. Както към всяко кадърно същество.

бонго-бонго

Така на практика държавното обвинение сътвори най-големия теч на лични данни на прокурори и следователи,

 

....при това с явната цел всяване на страх и смут в обществото. Та въпросът е дали ще се намери доблестен магистрат, който да обвини прокурорите в тероризъм 👀

сталкер пустиняк

Тази прокурорка с пръскачките ще е чудесна партньорка на Гешев. Ще сътворят невероятен тандем. 

Доц.Трътлев

Вероятната заместничка на Гешев или на онзи със сауната на покрива? От един дол дренки са.

Mayo

От един дол трънки са! Дренката е един много полезен плод!

Хулиган

"правителството трябва да си замине с всички"

Ако това е тероризъм, оказва се, че и аз съм бил терорист...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/naglets...

geo_19

 Като доказателство за това спецпрокуратурата изпрати снимка на сайта, в който е публикувана, като е заличила личните данни на магистратите. Скандално е обаче, че името на сайта не е скрито и всеки може да открие въпросния файл онлайн в рамките на минути. 

 

Прокуратурата ли качи имената на прокурорите или невръстният Робин Худ? Хора опомнете се....  Прокуратурата и да скрие името на сайта и да не го скрие все е тая. Сайтът просто трябваше да бъде унищожен. Но как се "унищожава" нещо, което си има огледални образи по разни сървъри и как се трие кеша на Гугъла?

geo_19

Предния ден наблюдаващата прокурорка Евгения Станкова разказа напълно сериозно, че обвиняемите са хакнали сървъра на пръскачките пред Народното събрание, за да внесат смут в обществото и политическата система

 

Абсолютна лъжа. Прокурорката със странен външен вид просто предаде разговор проведен на онази тераса с което известните ни лица са си говорили дали биха могли да ударят сървъра на "Поливни системи"? Чак като го ударят ще разберат как се управляват пръскачките. Иначе няма как да знаят. Но това е било моабет на цигара почивка... 

SINDBAD

Поради некомпетентност или нехайство държавното обвинение даде достъп на медиите до личните данни на над 2 хиляди следователи и прокурори от цялата страна. Разпространени бяха и ЕГН на Бойко Борисов, Делян Пеевски и Сотир Цацаров, които уж били търсени от обвиняемия Кристиян Бойков.

 

Предния ден наблюдаващата прокурорка Евгения Станкова разказа напълно сериозно, че обвиняемите са хакнали сървъра на пръскачките пред Народното събрание, за да внесат смут в обществото и политическата система, като намокрят чуждестранни делегации. Оказа се, че градинките пред НС се поливат на ръка с маркуч.

 

директно влиза в учебниците по наказателно право, на 28 езика, + на езика на Туле! Да се знае за приноса ни в правния европейски свят!

 

Който може- ГО МОЖЕ! Издебваш праим министера си да го няма в държавата и му пускаш ЕГН-то свободно за всеки, който се нуждае! Кадърност, бабам, така се става известен!

Леля_Стойка_III

Ако изнесеното от прокуратурата е вярно, а то на тях не можеш им вярва за нищо, то значи ТАД са искали да вземат НАП за клиент и са ги хакнали, после са вдигнали малко шум, за да стане известна темата и да могат да вземат по-добра цена за договора си. Обаче цел за дестабилизиране на държавата не видях, просто правят бизнес, както всички в територията.

fractal

Нали искахме да сме в шенген и базата данни на шенген 

маргаритка2

Между другото, гигагафът е много подходящ за астрологически цели. 

 

Ще видим кои зодии най-често стават прокурори и съдии. 

ejko

Прекрасно и кадърно момче(същество),което се радва да "издъмпи" банки и фирми в собствената си страна,понеже едни "калъфи" там не били гениални като него да се сетят,че могат да работят като него и да "дъмпят",да си подготвят "условни договори" за ИТ рекет.

Абе,чудя се докога "умните и красивите" ще издържат на собствената си извратена  "гениалност"?

 

wiseman 1

Голяма тайна - имената и ЕГН-та! Всичко това доскоро го имаше окачена пред избирателните секции и срещу доста скромна сума можеш да ги получиш от всеки служител в ЕСГРАОН. Стига с глупостите които пишете!

duch

След като толкова много информация изтече за какво още се плащат заплати на хора които трябва да осигуряват сигурността на информацията, на други дето разследват как е изтекла информацията и т.н.

С действията си ще изтрият вече оповестените ЕГН и други данни или ще стане нещо друго

Реалните действия които очаквам е да решат да сди сменим пак личните документи, но при старите условия всеки да си плати за тях и да отчетем неимоверно покачване на БВП от указване на административни услуги на населението

Влез или се регистрирай за да коментираш

×