Quantcast

Медия без
политическа реклама

Прокурорката, оневинила Цветанов за Апартаментгейт, иска да е спецшеф

26 Окт. 2020
Скрийншот
Валентина Маджарова говори по време на националното съвещание на прокуратурата, свикано от главния прокурор Иван Гешев през август.

Заместник-шефката на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова поиска да я оглави. Засега тя е единственият кандидат за позицията, като срокът за подаване на документи изтича днес, пише lex.bg. Все още не е насрочена дата за избора.

Името на Маджарова нашумя през май, когато стана ясно, че тя е подписала постановлението, с което се отказва образуване на наказателно производство по сигнала на БОЕЦ за апартамента на Цветан Цветанов от "Артекс".

Това е вторият опит на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да избере шеф на спецпрокуратурата. Първият се провали заради липса на кандидати.

Позицията се освободи през май т.г., след като кадровиците гласуваха оставката на Димитър Франтишек Петров. Той беше избран за ръководител на Специализираната прокуратура на 29 юли 2019 г. Но по-малко от година по-късно напусна. Няколко дни след това беше командирован в Апелативната специализирана прокуратура, където работи и до днес. В момента той е единствен кандидат за шеф на спецапалативната прокуратура. Изслушването му ще е на 25 ноември. 

Откакто е създадена Специализираната прокуратура няма нито един ръководител, който да е изкарал пълен мандат.

Първият ѝ шеф беше Светлозар Костов. Но през 2015 г. ВСС го наказа, като го освободи от ръководната позиция заради нарушение на етичния кодекс.

Година по-късно за шеф на спецпрокуратурата беше избран Иван Гешев. През 2018 г. обаче той беше назначен за зам.-главен прокурор. При обявената след това процедура се яви само един кандидат – Даниела Начева, но малко преди изслушването ѝ от Прокурорската колегия тя се отказа по лични причини.

Така през 2019 г. колегията избра Димитър Петров, който пък подаде оставка по-малко от година на поста.

Първоначално за и.ф. шеф на СП беше определен Ангел Илиев от Върховната административна прокуратура. Но след малко повече от месец той беше сменен с Христо Динев от СГП. Само месец по-късно обаче Динев направо подаде оставка от системата.

Така, от края на юли Валентина Маджарова е изпълняващ функциите ръководител на СП, където работи от август 2019 г. Дотогава е била обвинител в Шумен, а преди това е била два мандата шеф на Районната прокуратура в Средец.

В концепцията си Маджарова пише, че пецпрокуратурата работи във враждебна среда, но се справя добре. "Въпреки обективната липса на каквато и да било приемственост, както между магистратите, така и между съдебните служители, въпреки изначално враждебната среда и поставянето под съмнение на смисъла на съществуването на Специализираната прокуратура, постигнатите резултати до момента са повече от добри", смята тя. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?