Медия без
политическа реклама

„Правосъдие за всеки“ скъса споразумението си с ПП-ДБ

Няма нищо от конституционните промени, за които се разбрахме, в общия проект с ГЕРБ и ДПС, оплакаха се от сдружението

01 Авг. 2023ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Кирилова
Активистите от години се борят за промени в правосъдната система и възлагаха големи надежди на десницата.

От „Инициатива Правосъдие за всеки“ - гражданското сдружение, което беше основен партньор на ПП-ДБ в областта на правосъдната реформа, обявиха на пресконференция днес, че прекратяват споразумението си с десницата.

Причината е в проекта за промени в Конституцията, който ПП-ДБ внесе в парламента, заедно с ГЕРБ-СДС и ДПС. Според представителите на сдружението в проекта липсват важните идеи, за които са се разбрали с десните за промени в правосъдието. А именно заради обещанието на ПП-ДБ да спазва определени ангажименти в конституционната реформа, гражданската инициатива предостави публично подкрепата си на дясното обединение на последните предсрочни избори. От „Правосъдие за всеки“ посочиха, че вече няма да работят с нито една политическа сила, и заявиха готовност за протести, ако се стигне до имитация на реформа.

Позицията на сдружението, което беше пряко ангажирано с изработването на десните предложения за Конституцията, показва, че отстъплението на ПП-ДБ пред ГЕРБ-СДС и ДПС е дори по-голямо, отколкото първоначално изглеждаше.

Мандатите на "тримата големи" - по-дълги и от преди

Притесненията на сдружението засягат преди всичко текстовете в проекта, свързани с "тримата големи" - двамата шефове на върховните съдилища и главният прокурор. Те посочиха, че според разбирателството им с десните мандатите на тройката е трябвало да бъдат намалени от 7 на 5 години. Така е записано в проекта - но с добавката, че тримата имат право на още един мандат. На практика така излиза, че е възможно един човек да изкара на такъв пост два мандата или общо 10 години, което е повече, отколкото Конституцията позволява дори сега.

От "Правосъдие за всеки" допускат, че удвояването на мандатите е промяна в полза на конкретни личности заради предстоящото избиране на нов председател на Върховния административен съд и на нов главен прокурор.

Главният прокурор - силен, както досега

Това, което тревожи активистите повече от въпроса за мандатите, са правомощията на главния прокурор. Според внесения в парламента проект, след като Висшият съдебен съвет бъде разделен на съдийски и прокурорски, шефът на държавното обвинение ще ръководи последния. А договорката с десницата е била начело на прокурорския съвет да бъде министърът на правосъдието. Той обаче сега отпада дори като член по право.

От "Правосъдие за всеки" посочиха, че според анализа им главният прокурор и занапред ще упражнява методическо ръководство върху прокуратурите, тъй като в проекта е определен за административен ръководител на върховната прокуратура. "Да, отпада надзорът за законност. Но това беше идея на ДПС, а не на ПП-ДБ. Методическото ръководство, макар и да го няма записано директно, остава. В момента, в който главният прокурор се превръща в ръководител на двете върховни прокуратури - касационна и административна, той трябва да работи по правила за методическо ръководство, приети от прокурорския съвет, но той ще ги задава - по отношение на върховните прокуратури и по отношение най-малко на апелативните ... Това е по-голямо правомощие, отколкото имаше досега главният прокурор. Шефовете на върховните прокуратури бяха негови заместници. И когато това го гарнираме с правото да ръководи прокурорския съвет, неговото влияние в никакъв случай не става по-малко", описа положението Велислав Величков.

Кой е авторът на подмяната

От сдружението посочиха, че не знаят кои са авторите на новите текстове в проекта. Величков каза със съжаление, че от момента, в който е внесен общият проект, лидерите на ПП-ДБ спрели да им вдигат телефоните. Той обаче предположи, че разпоредбите са писани от шефа на герберските депутати Десислава Атанасова и водещият политик на ДПС Делян Пеевски.

"Имаме чувството, че четем проекта на ДПС, а не на ПП-ДБ. Да, Христо Иванов беше наречен нашият писмовник и форлайтер (от Бойко Борисов - бел.а.) - човекът, който пише Конституцията. Нали знаете, че в един клас, като си пишете домашното и учителката мине с червения химикал, че има значение само червеният химикал. Някой е минал здраво с червения химикал и е обезсмислил промените за главния прокурор", отсече Величков. По думите му, накрая е излязло, че затворен кръг от петима души е написал предложенията за поправки в Конституцията.

По-добре без промени, отколкото такива промени

Според Величков, ако се правят недопустими компромиси, по-добре да не се прави нищо, тъй като отварянето на Конституцията сега, ще я затвори за 10 години напред. "Ако текстовете в този вид се приемат, след една-две години ще разберем, че нещо се е променило, за да си остане всичко същото. Някои хора тогава ще си подадат оставките. Но няма никаква обществена полза от оставките им", констатира той.

Величков напомни за предизборното обещание на ПП-ДБ да съобрази конституционните предложения с "Правосъдие за всеки". Сега обаче на активистите само им било съобщено за готовия проект. "От този момент нататък считаме, че повече нямаме споразумение с ПП-ДБ ... нито едно нещо не е изпълнено от това споразумение", заяви той. И предупреди политиците с протести преди второто четене, ако се направи опит да се подмени съдебната реформа с имитация за запазване на статуквото. "Не ни интересува дали това са Пеевски, Десислава Атанасова, Христо Иванов или Кирил Петков. Ние категорично ще се противопоставим, защото 8 години водим борба, не за да получим втори исторически компромис", закани се той, като напомни за т.нар. исторически компромис по правосъдната реформа от 2015 г. между ГЕРБ, ДПС и Реформаторския блок - тогавашният формат на градската десница.

От сдружението се опасяват също, че може да се заобиколи изискването за обществено обсъждане на предложенията. "Да гледат улицата вчера (заради протестите срещу насилието над жени - бел.а.) и да си мислят дали пет човека могат да пишат конституционни промени", обърна се Величков към политиците.