Медия без
политическа реклама

ГЕРБ се похвали, че сбъдва мечтите на десницата

Подкрепяме нашия форлайтер Христо Иванов във всичко в съдебната реформа, обяви Бойко Борисов

26 Юли 2023Обновена
По всички различни теми събираме мнозинствата и мечтите на всички, твърди герберският водач.
Илияна Димитрова
По всички различни теми събираме мнозинствата и мечтите на всички, твърди герберският водач.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ нямат спорове по конституционната реформа в сферата на правосъдието. Това се разбра от изявление на лидерите на коалиционните партньори днес. Вчера се състоя първото заседание на комисията по конституционни въпроси, на което стана ясно, че хората на Бойко Борисов имат сериозни възражения срещу някои идеи на десницата за промените в основния закон. Затова изглежда днес водачите им решиха да подчертаят единството си по основния аспект на реформата – промените в управлението на съдебната система.

„Истинската цел да търсим мнозинство беше съдебната реформа и нашият форлайтер, водач, да го наречем, в тази тема – Христо Иванов, го подкрепяме във всички тези неща“, тържествено обяви Борисов днес пред журналистите, като се обърна към съпредседателя на ДБ.

Иванов в онзи момент стоеше до него, тъй като току-що бяха направили съвместно изявление за държавния бюджет, и очевидно не се чувстваше удобно да бъде обект на похвали от страна на бившия си политически противник. Когато говореше за форлайтер, Борисов вероятно имаше предвид форлойфер – термин от спорта, ползван най-често в ските, описващ човека, който изпробва трасето преди състезателите. Какво точно разбира под това герберският водач, не е ясно, но той и преди е наричал партньорите си така – например, говореше по същия начин, когато искаше да похвали Ивайло Калфин, който беше вицепремиер във второто му правителство.

За да обясни колко добре се случват нещата в парламента, Борисов описа как доскорошните опоненти работят заедно по всевъзможни въпроси. „По всички различни теми събираме мнозинствата и мечтите на всички. Ние сме работили по тази тема и мечтата му не се сбъдна преди 10 години. Сега се сбъдва“, добави той – отново за Христо Иванов. С думите си Борисов напомни, че преди девет години десният политик беше правосъден министър в тогавашното му коалиционно правителство с вече несъществуващия Реформаторски блок. Тогава Иванов отново се стремеше към конституционна реформа, но накрая напусна кабинета, недоволен от „историческия компромис“ с ДПС.

Накрая и десният лидер реши да потвърди, че по отношение на съдебната реформа нещата вървят по план. „Конституционните промени в частта по отношение на правосъдието са потвърдени и са истинска обединяваща точка“, заяви Иванов.

Малко по-късно предложенията коментира депутатът от ДПС Делян Пеевски, който на практика е основната фигура на движението в конституционната реформа. Показателно беше, че членовете на конституционната комисия от ДПС дори не промълвиха по време на първото й заседание, а изчакаха него да изрази позицията на партията. Пеевски подкрепи позицията на ГЕРБ-СДС срещу двата мандата на кметовете. По думите му, успешните кметове не трябва да бъдат ограничавани по този начин. Депутатът заяви, че очаква движението, герберите и десницата да внесат заедно общ конституционен проект.

КАКВО ЩЕ ПРАЗНУВАМЕ

Управляващите коментираха и предизвикалото същинска буря предложение 24 май да стане национален празник на мястото на 3 март. Тази идея всъщност обра цялото внимание към конституционните промени – и от страна на обществеността, и от страна на опозицията.

Христо Иванов дипломатично посочи, че предстоят три четения на конституционните промени, което дава достатъчно време за обществено обсъждане. Борисов също предпазливо заяви, че това е тема, която трябва по-детайлно да се обсъди от обществото. А съпредседателят на ПП Кирил Петков беше категоричен в защитата си на смяната на националния празник. „Ние трябва да дадем завет на нашите деца, че само през образование, писменост, култура и просвета, България може да просперира. Историята е много важна и ние я уважаваме, но бъдещето на България зависи от тези добродетели“, заяви Петков.

Делян Пеевски коментира, че предложението е дискусионно, но партията му не е против.

БСП излезе с цяла декларация по същия повод днес, в която обвини ПП-ДБ, че изхвърля 3 март на бунището на историята. "Колко неща успяхте да предадете и продадете само за тези две седмици и дали това разделение, което се опитвате да правите в момента не е за да скриете тези ваши безумства и национални предателства? Дали не го правите, защото искате по служебен път да се доберете до местната власт, защото с тези ваши действия и с тези ваши прегръдки, сватби и целувки, които направихте с ДПС няма да има кой да гласува за вас?", обърна се към десните социалистът Борислав Гуцанов, който прочете декларацията.

Още по темата