Медия без
политическа реклама

ПП и ДБ вземат със закон службите от президента

МВР да разследва магистрати и да образува дела, предвиждат лансирани промени в НПК

01 Дек. 2022Обновена
Лидерите на ДБ и ПП Христо Иванов и Кирил Петков.
БГНЕС
Лидерите на ДБ и ПП Христо Иванов и Кирил Петков.

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" елиминират ролята на президента при назначаването на шефовете на службите, както и на главния секретар на МВР. Освен това държавният глава вече няма да има думата и за това кой да ръководи Националната служба за охрана. Всичко това ще се случи, ако бъдат приетите законовите промени, внесени в парламента от двете формации. Според тях това е част от гаранциите за съставяне на правителство на малцинството, в случай че се стигне до втори мандат. Вторият мандат ще отиде при ПП, ако ГЕРБ не успеят да съставят правителство.

В промени в Закона за Държавна агенция "Национална сигурност" се предлага председателите на ДАНС, Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО), Служба "Военно разузнаване" (СВР) и на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) да се назначават от Министерския съвет по предложение на министър-председателя, вместо с президентски указ.

Според вносителите това съответства на Конституцията, според която Министерският съвет осигурява обществения ред и националната сигурност, както и осъществява общото ръководство на държавната администрация и на въоръжените сили. ПП и ДБ настояват за гаранции, че изпълнителната власт ще поеме пълната политическа отговорност по време на кризи, които застрашават националната сигурност на страната. За да бъдат прозрачни и обективни назначенията, се предвижда те да се предхождат от изслушване на кандидатите в съответната ресорна комисия в Народното събрание. Според тях това предложение е и наложително в контекста на развитието на войната в Украйна и бежанския натиск, при които защитата на националната сигурност следва да е основен приоритет на правителството. То няма как как да провежда политиките, гарантиращи националната сигурност на страната ефективно, ако на практика няма възможност да назначава пряко председателите на ДАР, ДАТО, СВР и ДАНС. Законопроектът не ограничава правомощията и информацията, която президентът има и получава във взаимодействието си с тези органи.

Сходни промени със сходни мотиви се предлагат и в Закона за Министерството на вътрешните работи. Ако те станат факт главният секретар на МВР ще се назначава от Министерския съвет по предложение на министър-председателя, вместо по силата на указ на президента. 

В Закона за Националната служба за охрана се предлагат промени, които да я прехвърлят към министъра на отбраната, а задължителната охрана на висши длъжностни лица да се намали до 1 година след освобождаване на поста, освен ако няма необходимост тази охрана да продължи. Предлага се и ограничаване на кръга на охраняваните лица, заемащи длъжности в общата администрация на президентството до онези случаи, в които придружават висшите длъжностни лица по време на събития, представляващи източник на повишен риск.

ЗАОБИКАЛЯНЕ И НА ПРОКУРАТУРАТА

Промени се предлагат и в НПК, а през тях - и в Закона за специалните разузнавателни средства. Вносителите настояват разследващите органи, а не само прокуратурата да може да иска от съда използването на СРС-та, а също и да искат пряко от съда, без да минават през прокурор, разрешение за освидетелстване и претърсване и изземване. Според тях това ще доведе до по-голяма бързина и намаляване на формализма на процеса.

Също така се предвижда разследващите полицаи да могат да провеждат действия по разследването срещу магистрати. Това в момента е запазена територия за следствието, което е част от прокуратурата. Според вносителите тяхното предложение ще помогне за разделението на властите.

Друго предложение е разследващите от МВР да имат право да образуват досъдебни производства не само в условията на неотложност, както е сега. (Точно по неотложност от МВР беше образувано разследването, по което бяха задържани Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.)Предвижда се обаче за това незабавно да бъде уведомен прокурорът, тъй като той е господар на разследването. Създава се и възможност разследващите да привличат към наказателна отговорност.

Вносителите смятат, че така прокуратурата ще се разтовари, без да бъдат застрашени правата на гражданите. Първи под законопроекта се е подписал бившият вътрешен министър, а сега депутат от ПП Бойко Рашков.

ПП и ДБ направиха директна обща заявка за съвместно управление чрез правителство на малцинството. Това стана на съвместен брифинг на лидерите на двете формации, който се проведе на обед в парламента.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата