Медия без
политическа реклама

ПП-ДБ постави седем условия на ГЕРБ за запазване на кабинета

Не ни тествайте, защото сме готови да подадем оставка, предупреди Кирил Петков хората на Борисов

23 Юни 2023Обновена
ПП-ДБ
Илияна Димитрова
ПП-ДБ

ПП-ДБ постави ултиматум на ГЕРБ-СДС за опазване на правителството. След няколкочасово обсъждане на политическата ситуация, десните излязоха със списък от седем условия, чието изпълнение поставят като гаранция за запазването на кабинета "Денков-Габриел". Ако получат отказ от герберите, ще поискат оставката на правителството. Това обяви съпредседателят на ПП Кирил Петков от името на дясното обединение.

Гаранциите са следните:

- общ борд за назначение на регулаторите;

- да се спазва вече одобрената обща законодателна програма;

- пътна карта за съдебната и конституционна реформа;

- реформа в службите;

- съгласуван закон за антикорупционната комисия;

- преработка на Изборния кодекс;

- обща позиция за законността на референдума на "Възраждане".

Десните канят хората на Бойко Борисов на разговор утре, събота, на който да се подпише документ по изпълнението на гаранциите - механизъм за гарантиране на реформаторската програма, както го определи Петков. Той очаква документът да бъде подписан от Николай Денков, Мария Габриел и водачите на парламентарните групи на двете формации - самият Петков и Атанас Атанасов от ПП-ДБ и Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

По думите на Петков, България се нуждае от реформаторско правителство, за да не влезе в политическа криза. "Но това не може да стане на цената на превзети регулатори и псевдореформи", изтъкна Петков. Колегата му от ДБ Ивайло Мирчев обясни пред bTV, че правителството работи добре, благодарение на "страхотна синергия" между Денков и Габриел, както се изрази. Проблемът, според него, е в поведението на герберските депутати, които не спазват договореностите, на които се основава кабинетът.

Малко по-късно от партийния пресцентър на ГЕРБ съобщиха, че в събота ще се проведе работно съвещание на ръководството, кметовете, депутатите и областните координатори на формацията във Велико Търново, след което ще съобщят решението си по поставените им условия от ПП-ДБ. На практика това означава, че утре среща няма да има. Кирил Петков после уточни, че комуникацията с герберите може да започне и по телефона. "Тук важното е, че никой не трябва да се опитва да тества дали тези гаранции ще издържат, защото ние сме готови да подадем оставка", наблегна съпредседателят на ПП, цитиран от БГНЕС.

 

КАКВО ОЗНАЧАВАТ ИСКАНИЯТА

С борда, за който говореше Петков, на практика се иска двете формации да съгласуват помежду си назначенията в изпълнителната власт. Това е важно, тъй като сега разривът между тях беше причинен от въпроса за номинациите на новите шефове на БНБ, НЗОК и Сметната палата.

Пътната карта за съдебната и конституционна реформа е ключова. ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС имат диаметрално противоположни разбирания за това по какъв начин трябва да протече реформата. Десните смятат, че първо трябва да се промени Конституцията, като се раздели на две съществуващият Висш съдебен съвет, а след това да се премине към кадрови промени по върховете на съдебната власт. Виждането на герберите е точно обратното.

Реформата в специалните служби е парлива тема. На записа на ръководството на ПП, който беше публикуван, се говореше за смяна на шефовете на службите с "наши хора", при това съгласувани с чуждестранни посолства. Това предизвика голям скандал и със сигурност ще доведе и до нови, ако действително се стигне до смените.

Антикорупционният закон вече е приет на първо четене в пленарната зала. Това обаче е проект на ГЕРБ-СДС. Предложението на ПП-ДБ беше отхвърлено. От казаното от Петков не се разбира какво очакват десните - да се направят дълбоки промени на второ четене или герберите да си изтеглят проекта.

Общата позиция по референдума на "Възраждане" срещу еврото е нещо изцяло ново. Досега в парламента темата изобщо не се засягаше.

Изборният кодекс досега беше споменат само при договарянето на приоритетите на коалиционното правителство. Десните искат да се върне машинното гласуване в неговата пълнота. Герберите не са се възпротивявали публично на това.

Десните публикуваха обширна декларация, в която описваха нарушенията на герберите и исканията си към тях (пълният текст - долу).

 

КАК СЕ СТИГНА ДОТУК

Днес сутринта ПП-ДБ обвини ГЕРБ-СДС, че нарушава договореносттите, постигнати помежду им при създаването на общия им кабинет. Това обяви съпредседателят на ПП Кирил Петков в парламентарните кулоари. От изявлението му стана ясно, че десните дори допускат оставка на тяхното правителство.

По-рано Борисов обвини ПП-ДБ, че искат да прокарат във властта свои хора. По- конкретно нападна десните, че искат да превземат контрола върху ДАНС, като назначат начело на агенцията техния депутат Петър Петров.

Думите на герберския вожд предизвикаха гневната ответна реакция на ПП-ДБ. Кирил Петков заяви, че с колегите му депутати няма да влязат в пленарната зала днес, тъй като "нещата, които се случват в последните дни са недопустими". Така на практика управляващите изоставиха законодателната дейност в ръцете на опозицията. "Първо, едно от най-големите събития от последните две седмици беше подмяната на Гешев със Сарафов (бившият главен прокурор със заместника му - бел.ред). Искахме да бъде изслушан в парламента правосъдният министър. Бяхме блокирани от скритото мнозинство на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", обясни Петков мотивите на формацията да изостави пленарната зала.

Той изреди още примери за "нарушения на договорености" от страна на хората на Борисов. "Правната комисия поиска да бъде изслушан правосъдният министър, комисията беше блокирана също от тези партии. Антикорупционният закон, при който имахме договорка, че двата закона ще бъдат вкарани заедно, нашият закон беше отхвърлен със същото това мнозинство. Така не може да продължава", подчерта Петков.

 

ИСТИНСКАТА ПРИЧИНА

Премиерът Николай Денков, който дойде в Народното събрание към обяд за парламентарния контрол, се солидаризира с колегите си от ПП-ДБ. Той заяви пред медиите, че причината за напрежението е, че ГЕРБ са се отклонили от договорената законодателна програма след смяната на Гешев с Борислав Сарафов, който зае длъжността и.д. главен прокурор. Премиерът изрази надежда, че страстите между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще се охладят в следващите няколко дни.

"За да има правителство и парламент, те трябва да правят нещо полезно за държавата. Затова първото, което направихме в първите дни на това Народно събрание, беше да подготвим законодателна програма с 20 законопроекта. Аз самият ръководех групата. Истинската причина за напрежението е това, че след смяната на Гешев със Сарафов имаме рязко отлоконение от тази законодателна програма", каза Денков. Той отхвърли като неверни обясненията на герберите, че ябълката на раздора са кадровите назначения в новата власт. "Знаете как беше съставен този Министерски съвет, колко дни прекарахме заедно с лидерите на ГЕРБ в стаята на Росен Желязков (председателя на парламента - бел.ред.), за да можем да уточним състав на Министерския съвет, който да получи подкрепа и от двете страни", припомни Денков.

 

"ПРАВИТЕЛСТВО ПАРАВАНЧЕ"

Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов също обвини ГЕРБ-СДС в неизпълнение на поетите ангажименти. Той обаче подчерта, че "правителството не се разваля, но трябва ясно да определим характера му - дали е правителство параванче или част от промяната в правилната посока".

Иванов припомни, че Мария Габриел и Николай Денков ясно са заявили, че преди да стартират процедурите по избор на ръководители на регулаторните органи, двете управляващи формации трябва да обсъдят кандидатурите. "Нека никой не си мисли, че ще има правителство параван с наша подкрепа. Искаме ясно спазване на поетите ангажименти от законодателната програма, искаме ясен механизъм за предварително съгласуване на регулаторите, преди те да стартират, и ясен график как ще мине съдебната реформа", изреди Христо Иванов.

 

АТАКА ПО ПРЕЗИДЕНТА

Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов направи и едно интересно твърдение - че президентът Румен Радев "се оказа най-големият адвокат" на и.д. главен прокурор Борислав Сарафов. Той припомни, че първото действие, което е направил Сарафов след назначаването си, е било да назначи за свой заместник бивш министър на правосъдието, който "очевидно се ползва с подкрепата на Радев". "Очевидно има някакво разбирателство между Радев и Сарафов", смята Иванов, имайки предвид Мария Павлова, която е била зам.-министър на правосъдието в служебните кабинети на президента.

 

ГОЛЯМОТО БЪРЗАНЕ

След бойкота на ПП-ДБ, в отсъствието на десните депутати в пленарната зала бяха одобрени процедурните правила за избор на нови шефове на БНБ, Сметната палата и здравната каса, чиито мандати са изтекли. Според тези правила в 7-дневен срок политическите сили трябва да представят своите кандидатури. Лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов днес обяви в кулоарите на НС, че номинацията на неговата партия ще е досегашният управител на БНБ Димитър Радев.

Скоростното откриване на процедурите за избор на нови шефове на регулаторите - само за два дни, стана под натиска на ГЕРБ-СДС и ДПС. Това бе причина още в четвъртък в бюджетната комисия да избухне скандал между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Десните се ядосаха, че герберите не са консултирали с тях предварително подобни важни промени, а вкарват в дневния ред с подкрепата на ДПС.

От опозицията обаче не пропуснаха да отбележат поредната драма между управляващите партньори. "Няма дебат по темата за избора на управител на БНБ, защото управляващите в лицето на ПП и ДБ ги няма в залата. Днес са на курс за заварчици, ще ги обучават на сглобки и заварки", коментира подигравателно Стоян Таслаков от "Възраждане".  "Вчера ПП-ДБ вдигнаха най-много аларма защо ГЕРБ бързат да скъсяват всички срокове за избор на шеф на БНБ и на Сметната палата. Защо днес не са в зала? Ако бяха в зала, това решение нямаше да мине. Това е прекрасен пример как си партнират нещата им да минават", каза Тошко Йорданов от ИТН. 

От "Възраждане" припомниха как депутатите в миналото Народно събрние са погазили закона, като са освободили без основания шефа на Сметната палата Цветан Цветков. В четвъртък Коституционният съд също обяви, че това остраняване е станало незаконно. По подобен начин през януари т.г. проф. Петко Салчев бе освободен изневиделица от шефското място в здравната каса под натиска на Българския лекарски съюз. Оттогава касата се управлява от и.д. Йорданка Пенкова.

Само Андрей Чорбанов от ИТН възрази, че не могат да подкрепят решение за старт на процедурата за избор на нов управител на касата при разкол между двете управляващи коалиции. "Сегашният мандат изтича на 13 юли и от 14 юли нямаме управител на НЗОК, и няма кой да извършва и полага подпис, няма как да се плаща на договорните партньори", отвърна му Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС. Той каза, че ако не се пристъпи към избор на управител, ще трябва много бързо да се промени Законът за здравното осигуряване, за да се изменят сроковете. В крайна сметка решението бе подкрепено от всички без един в ГЕРБ-СДС и целите ПГ на "Възраждане" и ДПС. БСП бяха всички против, а в ИТН петима бяха против, но четирима гласуваха с "въздържал се".

 

ПОЛИТИЧЕСКА ОТСТЪПКА

Два часа по-късно герберите инициираха прегласуване на срока за представяне на кандидатурите за нов управител на БНБ - от 7 на 14 дни. Така направиха отстъпка на ПП-ДБ, които предния ден в бюджетна комисия настояваха за по-дълъг срок за представяне на номинициите, но не получиха подкрепа. Изглежда сутрешната заплаха от страна на ПП-ДБ е принудила Борисов да направи компромис.

 

 

Ключови думи:

ПП-ДБ, оставка

Още по темата