Медия без
политическа реклама

Сарафов махна заместниците на Гешев и си взе свой

Този ВСС няма морал да избере следващия главен прокурор, обяви Съюзът на съдиите и призова за оставки

19 Юни 2023Обновена
Борислав Сарафов говори пред медиите в петък, след като скоростно беше произведен в изпълняващ функциите главен прокурор. Зад него са двама от членовете на Прокурорската колегия, спретнала избора - Калина Чапкънова и Георги Кузманов.
БГНЕС
Борислав Сарафов говори пред медиите в петък, след като скоростно беше произведен в изпълняващ функциите главен прокурор. Зад него са двама от членовете на Прокурорската колегия, спретнала избора - Калина Чапкънова и Георги Кузманов.

По искане на и.д. главния прокурор Борислав Сарафов Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет днес освободи от ръководните длъжности трима от зам. главните прокурори, останали от уволнения Иван Гешев - Десислава Пиронева, Красимира Филипова и Даниела Машева. Четвъртата заместничка на Гешев - Пламена Цветанова, напусна още миналата седмица. (Филипова отговаряше за достъпа до информация в прокуратурата и наруши закона, като изобщо не отговори на последните 2 заявления на "Сега", свързани с публичните разходи на прокуратурата и Гешев).

Прокурорската колегия на ВСС днес изпълни и друго желание на Сарафов - да назначи за зам. главен прокурор Мария Павлова. Тя е следовател в Националното следствие, но още от служебните кабинети през лятото на 2021 г. беше зам. министър на правосъдието. Сарафов мотивира рокадите с желанието си да сформира екип, в който има доверие и споделя общи принципи и ценности.

Колегията се събра извънредно и изчерпи дневния си ред за по-малко от 15 минути. Точно като в петък изненадващо си свика извънредно заседание, за да произведе Сарафов за изпълняващ функциите главен прокурор, въпреки че още тогава се чуваха мнения от юристи, включително от членове на съвета, че това трябва да бъде направено от Пленума по правила за избор на главен прокурор с поне 13 гласа "за". Възраженията срещу скоростния избор заваляха веднага, а министърът на правосъдието Атанас Славов се закани да оспори пред Върховния административен съд назначението. Сарафов пък излезе с позиция политиците да не се месят в съдебната власт и даде да се разбере, че няма намерение да се оттегли.

В четвъртък, когато има редовно заседание на Пленума, министърът ще поиска произнасяне от съвета дали Прокурорската колегия е компетентна да назначи и.д. главен прокурор. Още не е ясно дали скоростно няма да бъде стартирана процедурата по избор на титулярен главен прокурор, макар и мандатът на този съвет да изтече още миналия октомври.

Съюзът на съдиите към ВСС: Махнете Сарафов и се разпуснете

Пленумът на Висшия съдебен съвет трябва да избере нов изпълняващ функциите главен прокурор на мястото на Борислав Сарафов, а след това да се разпусне, защото няма морал да избере следващия титуляр на мястото на уволнения Иван Гешев. За това призовава Съюзът на съдиите в България (ССБ) с позиция, огласена днес.

И от ССБ, най-голямата магистратска организация в страната, смятат, че изборът на Сарафов е "поредното срамно решение, тежко увреждащо авторитета на съдебната власт". Според тях има и съмненията за изземване на правомощия от Пленума на ВСС не са опровергани убедително.

Съдиите припомнят позицията си отпреди месец, че не само Гешев, но и Сарафов трябва да бъде отстранен "като главни участници в разкритите от самите тях механизми и случаи на оказване на неправомерно влияние върху висши представители на съдебната власт, включително членове на самия Висш съдебен съвет".

"През последния месец обществото стана свидетел на борба на групировки и властови центрове извън съдебната власт, извършвана с инструменти и средства на наказателния процес от ръководството на прокуратурата. (...) А Прокурорската колегия на ВСС си позволи да замени едно от главните действащи лица в този процес с друго, не по-малко дискредитирано", се казва в позицията.

Има тежки съмнения за интегритета на Сарафов "предвид изнесените в медиите данни за провежданите от него дружески срещи в несъществуващия вече ресторант "Осемте джуджета" с лица, обявени за издирване от МВР", пишат съдиите, имайки предвид бившия следовател, а сега адвокат Петьо Петров - Еврото.

Те припомнят и че срещу Сарафов има две уведомления по механизма за разследване на главния прокурор.

Съдиите недоволстват и срещу заявката на Сарафов да съвместява функциите на главен прокурор и директор на националното следствие. Според тях това е "поредната порочна концентрация на властнически правомощия".

"Абсолютно неприемливо до степен на абсурдност е и публичното изявление на Борислав Сарафов за "чистка на гешевчетата по места", с което той успя отново и незабавно да потвърди непригодността си за този пост", казват още съдиите.

Според тях Пленумът на ВСС трябва да избере и.д. главен прокурор магистрат "с доказана професионална компетентност и интегритет, който отговаря на изискванията за тази длъжност, след публично обсъждане и излагане на ясни мотиви". В закона няма изисквания това да бъде някой от сегашните заместници на главния прокурор. Те припомнят, че в подобни кризисни ситуации е постъпвано точно така - например, след освобождаването на Николай Кокинов като градски прокурор за временно изпълняващ длъжността беше избран върховният прокурор Евгени Диков, а след уволнението на Владимира Янева за временно изпълняващ длъжността председател на Софийския градски съд беше назначен съдията от Върховния касационен съд Владимир Йорданов. 

Членовете на Висшия съдебен съвет носят изцяло отговорността както за избора през 2019 г. на непригоден за длъжността "главен прокурор" единствен кандидат, така и за разрушаването на авторитета на съдебната власт от него и екипа му, след назначаването му, казва ССБ. 

"Пред погледа на членовете на ВСС се извършиха множество фрапантни нарушения на принципите на правовата държава и върховенството на закона, които не само не предизвикаха адекватна реакция, но дори обратното - бяха безпринципно и арогантно защитавани от мнозинството от членовете на Съвета. Същите тези членове, които изведнъж и отново по необясними за обществото мотиви, прогледнаха за съществуващите от години проблеми в прокуратурата.  Ето защо настояваме за пореден път, след избора на временно изпълняващ длъжността "главен прокурор", незабавно да прекратите изпълнението на функциите си като членове на Висшия съдебен съвет", завършва позицията.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата