Медия без
политическа реклама

Схватката за съдебната власт навлиза в критичен етап

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се дебнат кой ще се наложи за промените в правосъдната система

Десните се забавляват, но ситуацията с реформата не дава особени поводи за усмивки.
Илияна Димитрова
Десните се забавляват, но ситуацията с реформата не дава особени поводи за усмивки.

В критичен етап навлиза схватката около преструктурирането на правосъдната система и подмяната на главния прокурор и на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС). Водещите политически сили се дебнат в парламента, докато се опитват да вземат превес една над друга в битката, която ще предопредели бъдещето на съдебната власт.

Сблъсъкът започна с избора на Борислав Сарафов – доскоро дясна ръка на бившия главен прокурор Иван Гешев, за временен шеф на държавното обвинение. Сарафов, който за невероятно кратко време се обърна срещу бившия си началник, зае поста с решение на прокурорската колегия на ВСС, а не на Пленума на съвета. Това предизвика яростната реакция на ПП-ДБ и правителството, което управлява с мандата на десницата. Според тях зад избора на Сарафов стоят ГЕРБ-СДС и ДПС, по-точно водещите фигури на двете формации Бойко Борисов и Делян Пеевски.

КОЙ КАКВО МИСЛИ

„Сега“ пробва да сондира мненията в парламентарните групи, които преговарят помежду си за правосъдната реформа – ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. От герберския пресцентър на практика отказаха да дадат коментар, като само препратиха към едно свръхкратичко и неособено информативно изявление на депутата от формацията Рая Назарян – при това направено миналата седмица, още преди прокурорската колегия да избере Сарафов. Тогава Назарян заяви, че трябва да бъдат избрани нови членове на ВСС, които да посочат следващия главен прокурор, а дотогава Сарафов да изпълнява длъжността. „Конституционните промени са в ход, но за тях ще трябва време. Те не могат в такъв кратък срок да бъдат приети“, отсече депутатът.

От ПП-ДБ обаче не харесват такъв план. В десницата нямат съвсем избистрена политическа позиция, но очертаха пред „Сега“ посоката, в която смятат да поемат. Приоритет според десните заема освобождаването на съдебната власт от политическо влияние, за което е необходимо чрез промени в Конституцията да бъде разделен ВСС на два отделни съвета – на съдиите и на прокурорите, като в последния се засили влиянието на парламента. След това трябва да се пристъпи към избора на новия шеф на държавното обвинение. Според ПП-ДБ нереформираният ВСС не може да определи следващия главен прокурор.

КОЙ КАКВО ПРЕСЛЕДВА

Очевидно е, че коалиционните партньори в правителството следват съвсем различни планове. Според герберите промяната в съдебната власт трябва да стане чрез кадруване, по-точно чрез пренареждането на ВСС. Тук очевидно се залага на силното влияние, което формацията на Бойко Борисов упражнява върху парламента и съдебната власт, за да се подберат удобни членове на съвета, а оттам и удобен главен прокурор. Като нищо това може да бъде Сарафов – той поде битката с Гешев, веднага когато герберите го направиха, и сега даже обмисля евентуалното изтегляне на исканията за депутатските имунитети, които предшественикът му внесе в парламента. Това засяга и имунитета на самия Бойко Борисов. А кога и дали ще се случат промените в Конституцията, при това с такъв нестабилен парламент, за хората на Борисов не е толкова важно.

Десните, от друга страна, настояват бившият заместник на Гешев да бъде махнат като и.д. главен прокурор и функцията да поеме човек, който не е обвързан с досегашното ръководство на обвинението. А междувременно искат да се направят конституционните промени с разделянето на ВСС на съдийски и прокурорски. При такъв подход ще намалеят шансовете да се възпроизведе досегашният модел в съдебната система, в който преобладава влиянието на партиите на статуквото. Затова от тяхна гледна точка бързането с Конституцията е оправдано, тъкмо защото парламентът е толкова нестабилен. Това е битка, за която обаче нямат подкрепа, още повече, че парламентарната комисия по конституционни въпроси въобще не се е събирала досега.

А какво иска ДПС, което държи ключа за постигането на конституционно мнозинство, това от самото движение не споделят. От партията така и не си направиха труда да отговорят на запитванията на „Сега“ по тази тема. Привидно хората на Ахмед Доган са близо до вижданията на ПП-ДБ – например, по отношение на разделянето на ВСС на съдийски и прокурорски. Така поне обявиха с проекта за промени в Конституцията, който публикуваха. В същото време, Делян Пеевски заяви, че това кой заема поста на главен прокурор няма отношение към правосъдната реформа. Подобно изявление може да се тълкува като косвен знак на одобрение към избора на Сарафов. А самият Пеевски, с настойчивото си желание да движи реформата като член на конституционната комисия, на практика я блокира, защото ПП и ДБ не искат тя да заседава с негово участие.

Последвайте ни и в google news бутон