Медия без
политическа реклама

Атанасов: Опитът да се пробута Сарафов няма да мине

Или ще се случват нещата, или сваляме правителството и отиваме на избори, коментира съпредседателят на ДБ

18 Юни 2023
Атанас Атанасов
Илияна Димитрова
Атанас Атанасов

Този опит да се пробутва Борислав Сарафов няма да мине. А ако мине – много лошо за българското общество. По този начин съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов коментира пред Нова тв решението на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да назначи Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор.

Атанасов бе още по-категоричен: "Ако все пак нещата по отношение на съдебната реформа зациклят, ще си отидем. Или ще се случват нещата, или сваляме правителството и отиваме на избори".

"След взрива срещу кортежа на Гешев, поискахме оставката на Сарафов, преди тази на Гешев. И то не само заради изявлението му тогава, а заради много стари прегрешения", посочи още Атанасов. По думите му зад избора на Сарафов стоят Бойко Борисов и Делян Пеевски. "Първо да кажем, че нов главен прокурор няма. Главният прокурор се избира от Пленума на Висшия съдебен съвет. И това е една от причините ние да протестираме, защото това е някакво влизане през задния вход", каза Атанасов. 

Той е категоричен, че след като са прието промени в Закона за съдебната власт е необходимо да бъде избран нов Висш съдебен съвет. "Ние считаме, че новия ВВС трябва да избере новия главен прокурор. Трябва да се придвижи промяна в конституцията, за да може да се реши какви правомощия ще има този нов главен прокурор", каза Атанасов. Очаква се новият министър на правосъдието да внесе точка в дневния ред на Пленума на ВСС за преразглеждане на решението на Прокурорската колегия за избора на Сарафов.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата