Quantcast

Медия без
политическа реклама

И.д. главният прокурор Сарафов ще умува пак за поисканите имунитети

В последния месец прокуратурата беше използвана за личен интерес на Гешев, посочи приемникът му

16 Юни 2023ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
БГНЕС
След решението на ПК Борислав Сарафов каза, че отива да работи на 4 етаж в Съдебната палата, където е кабинетът на главния прокурор.

Директорът на националното следствие и зам. главен прокурор Борислав Сарафов беше назначен за изпълняващ длъжността главен прокурор. Това реши Прокурорската колегия (ПК) на Висшия съдебен съвет, която се събра извънредно днес, след като вчера президентът финализира процедурата по уволнението на Иван Гешев с указа си. "За" това решение гласуваха 8 от членовете на колегията, само един беше против - Пламен Найденов.

Решението влиза в сила веднага, за да се защитят особено важните държавни интереси, но иначе може да се обжалва в 14-дневен срок пред Върховния административен съд. По-късно днес стана ясно, че Иван Гешев е подал молба във ВСС да бъде възстановен като прокурор във Върховна касационна прокуратура. Това съобщи прокурор Калина Чапкънова пред БНТ. 

"Изказвам благодарност за високото доверие, съзнавам с каква отговорност съм натоварен пред колегите и пред обществото", каза Сарафов пред колегията, след бе поканен в залата, за да чуе решението й. "Обществото видя, че в последния месец прокуратурата беше използвана в полза на личния интерес на Гешев", продължи той. И добави, че последните дни са показали, че прокуратурата може да бъде използвана като оръжие срещу неудобните, сред които подреди и себе си. Сарафов подчерта, че сигналите срещу него са изфабрикувани под давлението на Гешев и "наистина е настъпило време разделно".

ЗА ИСКАНИТЕ ИМУНИТЕТИ

След избора Сарафов беше питан от журналистите дали ще поддържа исканията на Гешев за свалянето на депутатски имунитети. Сред тях са и тези за Бойко Борисов по делото "Барселонагейт", както и за лидера на ПП Кирил Петков.

"Ще преценим тепърва дали са обосновани или са част от политическите закачки на бившия главен прокурор с политиците", посочи Сарафов.

Той допълни, че ще се съветва с колегите си и може да се реши да бъде назначена ревизия на има ли срочност, качество и ритмичност в разследването, визирайки делата, свързани с Борисов - "Барселонагейт" и за снимките на кюлчета и пачки в чекмеджето.

"В обществото, а и в мен, остава впечатление, че не е работено с години. И когато г-н Гешев лично се почувства засегнат от политическата класа, защото трябваше да се приеме механизъм за разследване на главния прокурор, който отдавна трябваше да е приет, той активизира тези дела", каза Сарафов, който доскоро също смяташе, че механизмът нарушава Конституцията и независимостта на прокуратурата.

"Не звучи сериозно да се превеждат година и половина тези документи (по "Барселонагейт")", посочи той. Даде пример и с делото за декларираното от Петков гражданство, което първо е "охотно прекратено, а след това рязко възобновено".

НОВИ ЗАМЕСТНИЦИ

Сарафов обяви още, че още днес ще предложи подмяната на всички зам. главни прокурори, "защото те показаха привързаност към Гешев и практиките му". Седяха до него (по време на пресконференциите), подкрепяйки го безрезервно, вършейки и други неща", каза той, без да навлиза в детайли. Но беше категоричен, че зам. главните прокурорки нямат моралното право да останат.

БЪРЗАНЕ

"Очаквах, че ще има известно време, преди да бъде избран и.д. главният прокурор, защото трябва да се изработи профил на кандидата, който да съответства на принципите и изискванията заложени в Закона за съдебната власт и да видим заявката, с която избраният кандидат встъпва", коментира правосъдният министър Атанас Славов, с когото Сарафов заяви, че ще е първата му среща.

"Доколкото разбирам Сарафов се обявява за спиране на злоупотребите от страна на прокуратурата, важно е този избор да не е краят, а началото на започналата процедура по промяна на Конституцията, защото няма да се откажем от нея", каза още Славов. "Прокурорската колегия пое инициативата и отговорността за един много бърз избор, който беше лишен от аргументация и достатъчна публичност, което поставя въпроси", каза още министърът, цитиран от БГНЕС.

КАКВО СЕ СЛУЧИ ПО-РАНО ВЪВ ВСС

Колегията първо обсъди дали е в нейните правомощия да посочи кой да е изпълняващият функциите на главен прокурор или това трябва да стори Пленумът на Висшия съдебен съвет, в който участват и представителите на Съдийската колегия.

Без да гласуват, членовете на ПК се солидализираха, че са в хипотезата на текста от Закона за съдебната власт, който урежда какво се случва, когато административен ръководител в прокуратурата (която и да е прокуратура) бъде отстранен. Законът в този случай казва, че "при отстраняване от длъжност на административния ръководител функциите му до избирането на нов се осъществяват от един от неговите заместници, определен от съответната колегия на Висшия съдебен съвет, а при липса на заместник - от съдия или прокурор, определен по старшинство".

"Винаги ще има съмнения, напоследък всякакви съмнения има в хората. Трябва да посочим критерии, по които ще изберем изпълняващия функциите", включи се Огнян Дамянов и веднага предложи критерия по същество. Законът ясно казва как се определя то - първо се гледа заеманата длъжност, после рангът, след това прослуженото време на същата длъжност и накрая общият прокурорски стаж.

Гешев има петима заместници - Сарафов, Даниела Машева, Пламена Цветанова, Десислава Пиронева, Красимира Филипова и Пламена Цветанова. Последната обаче е подала заявление до ПК да бъде освободена от длъжността. Така в списъка с възможности остават другите четирима. Всички те са равни по първите два критерия. Сарафов обаче излиза напред с третия критерий - прослуженото време на същата длъжност. Той е зам. главен прокурор от 18 януари 2013 г., подготвено докладва Дамянов. Останалите са станали заместници на главния едва по времето на Гешев - през 2020 г.

Така ПК си даде почивка до 12 ч., за да получи съгласието на заместниците да бъдат избрани за и.д. Като първо щеше да бъде търсен Сарафов. След почивката беше докладвано, че трима от заместниците са дали съгласие - Борислав Сарафов, Десислава Пиронева и Красимира Филипова.

След взрива край колата на главния прокурор Гешев на 1 май Сарафов влезе в открита война с него. Той го обвини, че е подвел обществото, че семейството му е било в колата по време на взрива. След това заговори, че прокуратурата е нагазила дълбоко в политиката. После Гешев обвини Сарафов, че участва в заговора за свалянето му, Сарафов пусна сигнал срещу Гешев в прокуратурата и поиска охрана, защото се страхува от Гешев.

ДИСКУСИЯТА

Пламен Найденов постави въпроса, че при избора трябва да се гледа не само стажът, но и нравствените качества на кандидатите. Той припомни, че срещу Сарафов има постъпили сигнали по механизма за разследване на главния прокурор, а има и проверка в Инспектората към Висшия съдебен съвет. Той предложи и.д. да стане Машева, защото тя е с най-много опит за нея няма никакви данни, които да компрометират личността и професионалните й качества.

Колегите му Дамянов, Калина Чапкънова и Гергана Мутафова възразиха, че сигналите са "много тънък лед" и че не трябва да се вземат предвид, преди по тях да има произнасяне, защото ще се създаде много лоша практика. Мутафова дори подчерта, че се съмнява за чистотата и обосноваността на сигналите срещу Сарафов.

Войната по върховете на прокуратурата влезе в нова фаза. Заместник главният прокурор Борислав Сарафов е подал сигнал срещу главния прокурор Иван Гешев в Софийската градска прокуратура, научи "Сега".

ДРУГО МНЕНИЕ

Изпълняващ длъжността главен прокурор трябва да бъде определен от Пленума, каза пред репортери Атанаска Дишева от Съдийската колегия. Според нея освен това за изпълняващ функциите не трябва да бъде избиран никой от заместниците на Гешев.

Тя обясни, че след като титулярът на длъжността главен прокурор се избира от Пленума на ВСС и има много подробно регламентирана процедура за това, няма никаква правна, а и житейска логика да бъде избиран негов заместник, който да изпълнява временно длъжността само от Прокурорска колегия. "Това скоростно развитие на нещата и начинът, по който се опитва, по мое мнение, да бъде иззето правомощие на Пленума, за съжаление, ще наложи извода, че всъщност се цели много бързо слагане на човек, който не знам по какви правила ще бъде избран. Вероятно колегите в момента вече обсъждат някакви кандидатури", подчерта Дишева, цитирана от БГНЕС.

 

Ключови думи:

Борислав Сарафов

Още по темата