Quantcast

Медия без
политическа реклама

Христо Иванов: Отстраняването на Гешев е добра новина на трупчета

Политиците са на различни позиции кой трябва да избере новия гл. прокурор

16 Юни 2023Обновена
Илияна Димитрова
Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов

"Добра новина на трупчета". Така съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов определи уволнението на главния прокурор Иван Гешев. И се похвали в декларация от парламентарната трибуна, че това е станало благодарение на "продължаващите две години усилия от наша страна и от страна на гражданското общество". "Нека не забравяме, че Гешев не просто бе махнат. Това е резултат от продължаващото две години усилие за разграждане на авторитарния тоталитарен модел на прокуратурата", каза той.

Иванов заяви, че главният въпрос сега е "дали ще превърнем тази ситуация в постоянна, в която няма да позволим прокуратурата да бъде бухалка", а това зависи от промените, които предстоят в Конституцията. "Ние трябва максимално да ограничим властта и липсата на отчетност на главния прокурор, трябва да разделим ВСС на две - там трябва да има и представители на обществото, излъчени от парламента, но не трябва да са мнозинство. Трябва да има закон за устройство на съдилищата, да ограничим възможността за злоупотреби със следствената тайна, за да ликвидираме възможността да съществуват фигурите на вечния обвиняващ и вечния обвиняем, които предполагат възникването на дела на трупчета", подчерта още Христо Иванов. 

В декларацията до голяма степен бяха изброени и постиженията на народните представители, които "с различна степен на искреност  бяха принудени да се адаптират към тази реалност": "Успяхме да премахнем и спецструктурите, които се бяха превърнали в синоним на заместване на правосъдието с мерки за репресия. Отнехме неговата бухалка (на Иван Гешев, бел. ред.) - бюрото за защита на свидетели, което той бе превърнал в оперативна структура", продължи Иванов. И добави, че българското общество  няма да търпи "безконтролна, дебелашка, безотчетна власт".

 

Атанас Атанасов: Трябва да изберем нов ВСС

“Гешев трябваше да бъде отстранен заради делата на трупчета, заради различното прилагане на закона, а те измислиха друго. Освободиха го тези, които го избраха, не знам дали някои от тях не ги е срам - заяви пък  съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов. - Важно е да бъде реформирана институцията прокуратура, а би трябвало да се обсъди дали изобщо трябва да съществува фигурата главен прокурор, но този въпрос изисква Велико народно събрание. По-важното е да бъдат отнети кадровите правомощия на главния прокурор, защото в това се крие разковничето”.

“ВСС трябва да определи някой, който временно да изпълнява тази длъжност докато се случат тези промени, а ние трябва да изберем нов състав на ВСС”, подчерта ген. Атанасов.

 

Делян Пеевски: Заместник на главния прокурор определя ВСС, не парламентът

"Това го решава Висшият съдебен съвет, не парламентът". Така депутатът от ДПС Делян Пеевски отговори на въпроса кой трябва да е следващият главен прокурор и даде да се разбере, че очаква този състав на ВСС да реши кой да наследи Гешев на поста.

Освен това той добави, че темата с освобождаването на главния прокурор Иван Гешев няма нищо общо с конституционната реформа.

На въпрос какво следва оттук нататък председателят на ДПС Мустафа Карадайъ призова журналистите да прочетат Конституцията и съответните закони.

 

Стою Стоев (ПП): Процедурата за нов главен прокурор е 2-3 месеца

"Имаме ясно разписана процедура в Закона за съдебната власт. Трябва да се избере в седемдневен срок заместник, който да ръководи прокуратурата до избирането официално на нов главен прокурор и трябва да започне процедурата по избор на нов главен прокурор, която продължава доста дълго време - минимум 2-3 месеца", заяви председателят на правна комисия и депутат от ПП Стою Стоев. 

Той също отбеляза, че от парламента няма как да казват на ВСС какво да върши. 

 

Тошко Йорданов (ИТН): ПП-ДБ се вкараха в капан

Далеч по-скептично се изказа Тошко Йорданов от ИТН. Според него ПП-ДБ са се "вкарали в капан, защото свързаха съдебната реформа със смяната на главния прокурор". И допълни, че ИТН все още не са получили покана за разговори относно промените в Конституцията. "Стою Стоев може да е пратил покана за обяд, не знам, официални покани не сме получавали", заяви Иванов във връзка казаното по-рано от Стоев, че правната комисия е разпратила официални покани към всички партии. 

 

КАКВО ПРЕДСТОИ?

Днес ВСС ще се събере, за да насрочи колегия, на която да бъде посочен изпълняващ длъжността главен прокурор. Кандидатури могат да издигат минимум трима членове от прокурорската колегия, включително и министърът на правосъдието.

Още по темата