Медия без
политическа реклама

ГЕРБ прокара свой антикорупционен закон заедно с ПП-ДБ и ДПС

Десните оставиха на депутатите на Борисов да уредят на законодателно ниво борбата с корупцията

Илияна Кирилова
КПКОНПИ ще бъде разделена на две, независими една от друга комисии.

Борбата с корупцията ще се води според нов закон, който ГЕРБ-СДС прокара днес на първо четене в парламента. Това стана с гласовете на 142 депутати – както от герберската формация, така и от ПП-ДБ и ДПС. Предстои разглеждането му на второ четене.

Десните имаха собствен проект на закон за противодействие на корупцията. Той обаче не получи подкрепа извън собствената им парламентарна група. Десните не се опитаха да договорят подкепа от останалите политически сили, не оказаха и никакъв натиск върху герберите да възприемат тяхното предложение. Така излезе, че ПП-ДБ е решила да остави на ГЕРБ-СДС да уреди на законодателно ниво битката с корупцията.

В законопроекта на герберите се предвижда действащата държавна антикорупционна комисия КПКОНПИ да бъде разделена на Комисия за противодействие на корупцията и Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество, които ще са независими една от друга. Новата антикорупционна комисия ще се състои от 7 члена, шестима от които ще се избират от парламента, а седмият ще се предлага от президента и ще се одобрява от депутатите. От тях ще се изисква да притежават висше юридическо образование и поне 10 години юридически стаж. За такъв ще се зачита и стажът в самата комисия, което може да позволи на досегашните комисари в КПКОНПИ да се прехвърлят в новата комисия. Членовете й ще се сменят на ротационен принцип на председателския пост.

Комисията ще разследва корупционни престъпления като назначава разследващи инспектори, които ще извършват оперативно-издирвателна дейност. Това всъщност ще бъдат служителите на КПКОНПИ, които ще бъдат преназначени в новата комисия като разследващи инспектори. Оперативно-издирвателната дейност може да включва ноблюдение, проникване в сгради и коли, внедряване на хора под прикритие и използване на СРС по реда, определен в съответния специален закон. Събраните веществени доказателства ще се предоставят на разследващите органи. Служителите могат да носят огнестрелно оръжие, да използват физическа сила и помощни средства, когато това е „абсолютно необходимо“, както е записано в проектозакона.

В проектозакона са изредени 51 категории лица, заемащи публични длъжности, които ще бъдат обект на работа на комисията – от президента, депутатите и членовете на правителството, през висшите магистрати и членовете на регулаторни органи, до лидерите на политически партии, получаващи държавна субсидия. Те ще подават в комисията декларации за несъвместимост, за имущество и интереси, както и при промяна във вече декларираните обстоятелства. Комисията ще извършва периодични проверки на данните в документите.