Медия без
политическа реклама

Борисов: Аз няма да сваля правителството

ПП-ДБ се опитват да вземат регулаторите и ДАНС, нападна партньорите си водачът на ГЕРБ-СДС

23 Юни 2023Обновена
Бойко Борисов
Илияна Димитрова
Бойко Борисов

С поредна тирада срещу ПП-ДБ пред медиите започна парламентарният ден водачът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов. Той отново ги обвини, че прочистват властта, за да освободят място за свои хора.

"Няма законите за Плана за възстановяване и устойчивост, няма бюджет още. Ние само кои хора техни, цели фамилии, ако може, да заминат за Брюксел", оплака се Борисов. Той спомена конкретно, че десните искат да получат контрола върху ДАНС, като назначат начело на службата за сигурност депутата от ПП-ДБ Петър Петров. Намекна, че е имало разпра между герберите и десните заради подмяната на ръководствата на БНБ, Сметната палата и НЗОК - в парламента беше решено, че срокът за номинации трябва да бъде 7 дни, докато ПП-ДБ настоява за 14 дни.

"Не си представям деня след 8 месеца, когато се ротираме, и ще стане правителство на ГЕРБ", мрачно прогнозира водачът на ГЕРБ-СДС. Той напомни записа на ръководството на ПП и го даде като доказателство, че десните планират кабинета на Николай Денков да оцелее до местните избори. "С тяхно МВР, с техни служби, с техни областни. С цялото си действие се стараят да спечелят служебно местните избори", смята Борисов. И предупреди: "Ние като жертвени агнета няма да стоим."

"Излиза, че ни плашат, че ще падне правителството. Ако искате пак служебно правителство на Радев, свалете го. Аз няма да сваля правителството. Няма и с всичките си действия досега показахме абсолютна стабилност. То съществува благодарение на нас", заяви Борисов.

Накрая обаче помирително каза, че нападките му не са заплаха, а загриженост и призив към Денков "да стъпи като премиер". По-рано той наблегна, че правителството всъщност се води от финансовия министър и съпредседател на ПП Асен Василев.

 

КАДЪР ЗА БНБ

Борисов заяви, че ГЕРБ-СДС ще предложи управител на БНБ да остане настоящият й гуверньор Димитър Радев - или както фамилиарно го нарече герберският вожд "Митко Радев". "Ние няма да подкрепим никакво друго предложение", наблегна той. И уточни, че точно това е казал на десните.

 

ЕДНОЛИЧНО УПРАВЛЕНИЕ

"Не виждам кое да стоплям. То си е топло", коментира насмешливо Борисов отношенията си с десницата. И разказа клюка - на прием в британското посолство се запознал с члена на ръководството на ПП Лена Бориславова.

"Разбрах истинските намерения - да управляват държавата еднолично, както парламента, регулаторните органи, всичко, което може да се командва", разказа той впечатлениято си от разговора. Когато го запитаха дали Бориславова му е казала това, Борисов се тросна: "Не мога да си разказвам разговорите, това разбрах." Макар че всъщност той това правеше - разказваше си разговорите.

 

КОЙ ПЕЧЕЛИ ОТ ВОЙНАТА

Борисов коментира и обвиненията на президента Румен Радев, че кабинетът тласка страната към участие във войната в Украйна. "С всички евроатлантически държави помагаме на Украйна с каквото можем. Това правим. Нищо различно", каза той.

След това спомена за свой разговор със зам.-министър на отбраната на Украйна. От него разбрал, че България е изнасяла огромни количества оръжия от началото на войната, като разликата между производствената и търговската цена е била двойна. "Някой през цялото време изнася оръжие и комисионери лапат от 40 до 100 процента печалба", обясни Борисов. На журналистическите въпроси кой е това, отвърна грубо: "Откъде да знам кой? Който управлява тези процеси последните години." Намекът беше, че става въпрос за служебните правителства на Румен Радев и редовния кабинет на Кирил Петков.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?