Медия без
политическа реклама

ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС засилиха Атанасова и Белазелков към КС

Опозицията ще обжалва избора им - по ирония точно в същата институция, където парламентът ги прати

19 Яну. 2024Обновена
Фаворитите Борислав Белазелков и Десислава Атанасова показаха увереност още на изслушването в конституционната комисия.
БГНЕС
Фаворитите Борислав Белазелков и Десислава Атанасова показаха увереност още на изслушването в конституционната комисия.

Десислава Атанасова - действащ политик и председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, и Борислав Белазелков - пенсиониран съдия от Въховния касационен съд, са новите попълнения в Конституционния съд (КС) на Република България. Те бяха избрани днес от Народното събрание, за да попълнят парламентарната квота на институцията. Третият кандидат - Цвета Рангелова от "Възраждане" не събра подкрепа.

Това беше изключително важно гласуване. КС е ключова за държавата институция, която тълкува Конституцията и осъществява контрол дали нормативните актове (най-вече приетите от парламента - бел.а.) отговарят на основния закон. Атанасова и Белазелков ще служат в органа през следващите 9 години и ще трябва да решават дела, по които ще бъдат засегнати властта и управляващите политически сили. Например, сред първите им задачи са жалбите на президента Румен Радев и на парламентарната опозиция срещу конституционните промени на управляващите от края на 2023 г., в прокарването на които Десислава Атанасова имаше важна роля.

От опозицията веднага след гласуването обявиха, че ще го оспорят. Иронията е, че ще трябва да го направят в КС, където парламентът току-що беше пратил новите попълнения. Като проблем от опозицията смятат 9-годишния мандат, за който управляващите избраха Атанасова и Белазелков. Причината е, че наскоро КС прие решение, според което неговите членове, които са избрани извън нормалната процедура на обновяване на състава му, няма да имат пълен мандат. Опозицията смята това за основание новоизбраните да служат в КС за 7 години. Управляващите обаче не признаха довода им.

Обсъждането на кандидатурите и гласуването се проведоха по-малко от денонощие след изслушването на претендентите в парламентарната конституционна комисия. Какво налагаше това бързане, след като повече от две години квотата на парламента в КС оставаше незапълнена, това никой от властта не желае да обясни.

 

СКОРОСТЕН И ПРЕДИЗВЕСТЕН ИЗБОР

Както се очакваше, победителите бяха одобрени с гласовете на управляващата сглобка на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС. Формално Атанасова беше предложена от герберите, а Белазелков от десницата. На практика обаче и двамата се явяват общи представители на сглобката в КС - зад кандидатурите им стояха подписите на лидерите на сглобката. Така управляващите носят солидарно отговорност и за двамата.

Атанасова събра внушителните 159 гласа - 69 от ГЕРБ-СДС, 55 от ПП-ДБ и 35 от ДПС. Очакваше се съпротива от редиците на десницата срещу герберския фаворит - партиите "Зелено движение" и "Средна европейска класа", които влизат в състава на ПП-ДБ, бяха решили, че няма да я подкрепят защото й липсваше професионален опит. В крайна сметка обаче, сериозно разцепление не се получи - само един десен депутат се обяви категорично срещу Атанасова, а други 7 не участваха в гласуването. Това с нищо не промени крайния резултат в нейна полза.

Самата Атанасова посрещна избора си с реч, в която силно се поласка сама. "Градила съм името си на почтен и честен човек, на независим и некорумпиран политик. Никога не съм разчитала на потекло, протекции и случайности, а съм работила открито, всеотдайно и принципно. Ако в правото нормите биват императивни и диспозитивни, то в пленарната зала нормите също са важни. Етичните - най-вече. В политиката, в дебата се ражда истината. И аз благодаря, че съм имала възможността в продължение на много години да отстоявам истината и да получавам уроците от пленарната зала на Народното събрание. За мен беше чест", каза вече бившият водач на герберските депутати, сподирена от ръкоплясканията на мнозинството.

Съпредседателят на Кирил Петков коментира, че изборът на Борислав Белазелков е "моделът, който ще следваме". Не обясни обаче дали и Десислава Атанасова влиза в този модел. Само каза, че не трябва да се допускат кандидати, които са "под червената линия на допустимост". Като пример за последното даде подуправителя на НЗОК – случай, заради който управляващите обезглавиха здравната каса.

Герберският водач Бойко Борисов, който лично лансира Атанасова, видимо се подразни от продължаващите забележки за липсата й на професионална подготовка, както и сравняването й с конституционния съдия Янаки Стоилов - също бивш политик, но и преподавател, и ексминистър на правосъдието. "Какво като е преподавател? Филип Димитров не е бил. В този ред на мисли, аз съм бил преподавател - завеждащ катедра. Да се кандидатирам аз тогава?", тросна се той на журналистите, както редовно прави.

Белазелков получи подкрепата на 154 депутати - всичките от сглобката. За отбелязване е, че при неговия избор също участваха 55 депутати от ПП-ДБ. За Рангелова гласуваха 42 депутати от "Възраждане" и ИТН.

 

ЗА ПРИВАТИЗАЦИЯТА И ИЗПИТНИТЕ ОЦЕНКИ

В залата, докато се обсъждаше номинацията й, Атанасова демонстративно (или без да се усеща за положението си на кандидат - бел.а.) се настани на обичайното си място сред депутатите и си говореше с колегите си. Тя изобщо не се съобрази, че другият кандидат на управляващите Белазелков трябваше със специално гласуване да получи достъп, за да може въобще да влезе в пленарната зала за обсъждането на кандидатурата му. Рангелова също се беше настанила на депутатското си място.

От опозицията съсредоточиха атаките си срещу Белазелков - както направиха и по време на изслушването. Петър Петров от "Възраждане" разказа за решение на кандидата по съдебно дело от 2022 г. От неясното обяснение на Петров се разбра само, че Белазелков е осъдил парламента и други държавни органи за общо 1 милион лева в полза на фирма, приватизирала държавно дружество. От това негово решение, твърдеше Петров, последвала лавина от искове за вреди от страна на други "приватизатори" за общо 65 милиона. Изявлението му беше подкрепено от соцдепутата Румен Гечев.

Това беше един от редките случаи днес, в който управляващите реагираха. Мирослав Иванов от ПП-ДБ обяви твърденията на Петров за манипулация и посочи, че другите съдилища не са длъжни да се съобразяват с отсъжданията на Белазелков. А съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов обвини националистите, че "четат учебници от соца", и изтъкна, че не може да се очаква от съдилищата да отсъждат в полза на държавата, само защото е държава.

Тошко Йорданов от ИТН нападна Атанасов, като го попита дали е учил в "рабфак" - термин от социализма, засягащ хора, влезли в университета без изпит. Обиденият Атанасов, който парадира с антикомунизма си, заяви, че е бил приет за студент след кандидатстване на общо основание. Даже цитира оценките си от изпитите - 5.50 по история и 3.75 по български. "Никога не съм бил член на БКП и никога не съм бил във връзка с ДС", увери той.

 

ЗА БУЛКИТЕ И КАЛИНКИТЕ

Нещата станаха съвсем фарсови, когато на трибуната излезе десният Йордан Иванов. Той се беше засегнал на "Възраждане" заради твърдения за някакво негово телевизионно участие. Иванов взе, че пусна въпросното свое участие на телефона си от трибуната - и никой от парламентарното ръководство дори не му направи забележка.

Йорданов пък се върна на обичайната болка на ИТН - за краткотрайната си коалиция с ПП. През смях той разказа, че депутат от ДПС го попитал дали бракът им с ПП бил еднополов. "Те се оказаха много шавлива булка и ние ги изоставихме, защото булката трябва да има някакъв морал", грубо обяви сценаристът. И на него нямаше кой да му направи забележка - председателят на парламента Росен Желязков гледаше безучастно пред себе си.

Върху Атанасова се фокусира само Радостин Василев - напуснал последователно ИТН и ПП-ДБ, а сега независим депутат. Той определи водача на герберските депутати за "кралицата на калинките" и разказа, че Надежда Йорданова от ПП-ДБ му споделила, че останала потресена от юридическата подготовка на кандидата на ГЕРБ-СДС, която проличала при приемането на антикорупционния закон в края на 2023 г.

 

ТЕОРИЯ И ПРАКТИКА НА СГЛОБКАТА

Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов беше многократно атакуван от опозицията, която го обвиняваше в лицемерие заради острите му оценки срещу Атанасова в миналото и подкрепата му за нея сега. Накрая той излезе на трибуната, където най-напред разви тезата, че КС погрешно се разглежда като съд. "КС номинално се нарича такъв, но той е орган с изключително силна и важна политическа роля ... Опитът, натрупан като законодател и участник в политическия процес, е релевантен по самата структура и функция на КС", оправда Иванов подкрепата му за действащ политик в КС.

За отбелязване е, че бившият съдия Белазелков заяви на изслушването си, че се надява КС да се отдалечи от политическата си роля и да се превърне повече в съд. А той беше лансиран като кандидат точно от Иванов.

Десният политик след това заобяснява за сглобката, за да оправдае съществуването й. Той изтъкна, че през последните няколко години парламентарната демокрация в България е изпаднала в най-тежката си криза и това е наложило политически компромиси, които са се случили с участието на Атанасова. "В този сложен процес ние всички трябваше да се променим и да преоценим своите позиции. Приемам, че ще бъдем критикувани. Но предложенията ни са шанс да продължим да договаряме нови условия за упражняването на власт, включително през практиката на Конституционния съд. Ако успеем, това ще бъде добре за България, макар че ще си платим цената за това", философстваше Иванов.

Речта му предизвика вълнение в залата. Очаквано от опозицията го нападнаха, че допреди 2 години е обещавал да направи "санитарен кордон около ГЕРБ и ДПС", а сега управлява с тях.

 

ИНЦИДЕНТ С ПЕЕВСКИ

В залата Делян Пеевски от ДПС изведнъж се разкрещя на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов. Двамата си размениха гневни думи. Малко по-късно Костадинов обясни пред журналистите какво всъщност е станало. "Лицето Пеевски си позволи да крещи на Тошко Йорданов: "Я, марш!", "Марш оттука, бе!". Казах му, че никой няма да право да говори по този начин. Най-лошото беше позорното мълчание на всички останали. Толкова ли е опасен Пеевски, толкова много ли ги е страх! Той е един самозабравил се, нагъл човечец, който има доста спорно бъдеще в собствената си партия", безцеремонно обяви националистическият лидер.

Пеевски викаше и срещу Корнелия Нинова от БСП. В този момент тя говореше от трибуната, че Атанасова ще вдига телефона на Бойко Борисов, докато е в КС, както го е правила и досега. Нинова обаче не се впечатли от Пеевски и му препоръча да се успокои.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата