Медия без
политическа реклама

ГЕРБ и ПП-ДБ пожертваха ръководството на НЗОК заради раздорите си

Управителят и подуправителят подадоха оставки днес след договорка на управляващите

01 Дек. 2023Обновена
ГЕРБ създадоха проблема, те да го решат, отсече премиерът рано сутринта. Кризата беше разрешена след договорка между управляващите формации.
Илияна Димитрова
ГЕРБ създадоха проблема, те да го решат, отсече премиерът рано сутринта. Кризата беше разрешена след договорка между управляващите формации.

Управителят на НЗОК Станимир Михайлов и току-що избраният подуправител Момчил Мавров подадоха оставки, след като ГЕРБ и ПП-ДБ решиха да оттеглят цялото ръководство на касата заради раздора около избора на подуправител вчера. Мавров бе издигнат от ГЕРБ и избран с тежък скандал и при ожесточената съпротива на ПП-ДБ, които настояваха, че той е компрометиран и е неподходящ за поста. Тази сутрин премиерът Николай Денков ултимативно настоя ГЕРБ да го оттегли. Малко по-късно се проведе среща между лидерите на формациите в сглобката, след която Бойко Борисов и съпредседателят на десницата Христо Иванов обявиха, че решението на раздора е да бъде отстранено цялото ръководство на НЗОК и да бъде избрано наново, по други правила, които двете формации тепърва ще приемат. Още днес следобед Михайлов и Мавров депозираха без съпротива оставките си в деловодството на парламента.

Раздорите за ръководството на НЗОК текат почти цяла година. През лятото имаше договорка ПП-ДБ да подкрепят кандидат за управител, посочен от ГЕРБ. Претендентът обаче беше силно компрометиран и десните оттеглиха подкрепата си. След безпрецедентно безвластие, ГЕРБ отстъпи поста на управител на партньорите си в сглобката, но поискаха подуправителския пост, като за целта гласуваха промяна в закона той да се избира от Народното събрание. Станимир Михайлов бе посочен от ПП-ДБ и избран с гласовете на ГЕРБ, но не без остри критики и обвинения към него. Сега ПП-ДБ трябваше да върне жеста и да подкрепи кандидата на ГЕРБ за подуправител - проф. Момчил Мавров, но заради съмнения в работата му на други длъжности в системата договорката се разпадна. Вчера Мавров бе избран, но без гласовете на ПП-ДБ.

Христо Иванов обяви днес пред медиите, че ПП-ДБ и ГЕРБ ще поискат и управителят, и подуправителят на касата да се оттеглят. Той изрично уточни, че няма укори към тях, а те трябвало да проявят национална отговорност. Сега предстои да бъде изработен регламент, обясни десният политик, по който да се правят назначенията във властта, за да стартира на чисто процедурата по избора на шефовете на НЗОК. Всички други регулатори, които трябва да бъдат подменени, също ще чакат приемането на въпросния регламент. "Това ще бъде елемент от укрепването на парламентарното мнозинство, а не източник на сътресения, каквито вчера видяхме", обясни Иванов. Той добави, че с лидера на ГЕРБ са потвърдили подкрепата са за общото правителство, както и лично за премиера Денков и вицепремиера Мария Габриел.

Борисов, който беше рамо до рамо с Иванов, подкрепи всичко, което той каза. "Нека, като подпишем, да е ясно мнозинството - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС, за конституционно мнозинство, за регулатори, за служби (промени в ръководството на специалните служби - бел.а.)", каза герберският водач. Той категорично заяви, че няма да иска оставката на финансовия министър Асен Василев, с когото партията му инаме редовно се сблъсква и критикува. И увери, че държавният бюджет и бюджетът на здравната каса ще бъдат подкрепени в пленарната зала.

Отделно от тях говори водачът на депутатите на ДПС Делян Пеевски, който лаконично коментира, че "темата приключи". Разбра се, че е съгласен с одобреното от герберите и десните решение - шефовете на НЗОК да се оттеглят, а новите да бъдат избрани според нов регламент. Той даде да се разбере, че движението смята да участва в съставите на другите регулатори, като напомни, че ДПС вече получи подуправител на БНБ. А също и че стои до ГЕРБ и няма да спре с редовните си атаки срещу Николай Денков. "Ще разговаряме с премиера, ако той започне да работи за хората. Пълна подкрепа има вицепремиерът Габриел (издигната от ГЕРБ - бел.а.)", обяви Пеевски.

 

ПРИМИРИЕ И ЗА БЮДЖЕТА

Микрофоните в кулоарите не бяха още заглъхнали, когато в пленарна зала се стигна до гласуване на здравния бюджет. ГЕРБ-СДС дисциплинирано подкрепиха законопроекта и той мина на първо четене с гласовете на ДПС и ПП-ДБ. Против бяха "Възраждане", БСП и ИТН. Преди това имаше не малко разправии и станалите вече традиция нецензурни обиди. Опозицията твърдеше, че парите се увеличават с над 1 млрд. лв., но се наливат в каца без дъно и няма никакви реформи. ПП-ДБ пък обясняваха, че вече с трети бюджет финансирането се измества приоритетно към извънболничната и първичната помощ - необходима посока за по-добър баланс в системата. Проф. Костадин Ангелов (ГЕРБ) обясни, че подкрепят самите разчети, но са против разнопосочната позиция на управителя Станимир Михайлов по отношение на разкриването на нови болници.

Управителят на НЗОК е дал положително становище за разкриване на нова частна болница във Варна с 500 легла въпреки две отрицателни становища по въпроса - на районната каса във Варна и на колегията на Българския лекарски съюз, обяви проф. Ангелов от трибуната. Станимир Михайлов е заявил в позиция до здравния министър, че новите дейности могат да бъдат финансирани в рамките на утвърдените финансови параметри, въпреки че районната каса във Варна твърди точно обратното - че няма такава възможност. "Това е нарушение и е чиста форма на лобизъм за частно лечебно заведение", коментира проф. Ангелов. На всичкото отгоре, паралелно с този сюжет, Станимир Михайлов подкрепя включването в преходните и заключителни разпоредби на здравния бюджет за 2024 г. на мораториум за разкриването на нови болници. "Именно заради тези разнопосочни становища - хем подкрепя мораториум, хем казва, че ще се сключи договор за нови дейности, няма да подкрепим параграфи 11 и 16 от бюджета между първо и второ четене", обясни Ангелов.

 

УЛТИМАТУМЪТ

Всичко започна, когато рано сутринта Николай Денков даде брифинг в парламентарните кулоари, на който обяви, че очаква от ГЕРБ да оттеглят избрания вчера подуправител на НЗОК. На въпрос по какъв начин да стане това, след като той беше избран от парламента, премиерът отсече: "Това е техен проблем (на ГЕРБ - бел.а.). Те са го създали, те да го решат." Не се разбра обаче какво смята да предприеме, ако това не се случи. Премиерът само повтори, както много пъти е казвал преди, че ако управлението не се движи в правилната посока, тогава няма смисъл от него.

Денков обясни, че има сигнал от ДАНС до прокуратурата за това, че Мавров е "лобирал по начин, който изисква проверка от прокуратурата". Въпросният доклад на агенцията е бил препратен на председателя на парламента Росен Желязков, за да запознае парламентарните групи, включително ГЕРБ и ДПС. Премиерът беше категоричен, че не може човек с проблем да управлява институция с 8 милиарда бюджет. Със същите мотиви вчера ПП-ДБ обявиха, че няма да подкрепят Мавров за поста.

"Вчера абсолютно силово с ДПС и "Възраждане" избраха този човек. Беше демонстриран един начин за вземане на решения, който може да бъде изключително опасен, даже фатален за развитието на България, ако той бъде приложен в следващите дни и седмици, когато очакваме гласуванията за Конституцията, когато очакваме избор на състав на антикорупционната комисия, както и на регулаторите", оплака се Денков.

По думите му, от Европейската комисия са се поинтересували защо се бави приемането на правилата, по които ще се избере състав на антикоруционната комисия. Денков посочи, че не трябва случилото се с избора на Мавров да се повтори и с органа, от който се очаква да се бори с корупцията. "Това означава ние да превъртим играта отново и да се окаже, че хора със съмнителни качества и съмнителна репутация се опитват да управляват България. Ние в това няма да участваме", заплаши премиерът. И настоя, че ГЕРБ трябва да се върне в правилната посока - с подготовката на законите, които трябва да се приемат, и с изпълнението на управленската програма. "Ако не стане, това правителство няма смисъл", предупреди Денков, както многократно е правил и преди.

В същото време, той се изказа доста меко за министрите, с които има проблеми - Калин Стоянов на вътрешните работи и Александър Йоловски на електронното управление. Според Денков той е получил от Стоянов уверения, че ще има конкретни резултати от разследването за полицейско насилие по време на протеста срещу БФС в София. "Това, което следя, е министрите да си изпълняват задълженията. И в двете министерства това се случва", каза Денков.

Накрая той поиска от ГЕРБ да започнат разговори с ПП-ДБ за механизъм, по който да се правят назначенията във властта - нещо, за което се говори от създаването на кабинета. Денков напомни, че още в средата на годината е изпратено предложение на герберите в тази посока, което те все още не желаят да разгледат. А вместо това предпочитат назначенията да се правят на квотен принцип - за всяка партия. "С Мария Габриел сме казали, че това няма да стане. Начинът да се реализира това сътрудничество в управлението е лицата да бъдат приемливи и за мен, и за нея. Вчера това беше нарушено", добави той.

Що се отнася до непрекъснатите провокации от страна на Делян Пеевски, Денков коментира, че "не смятам, че трябва да отговарям на всички глупости в публичното пространство". "Аз съм доста добре с нервите. Изобщо не ме интересуват дребните заяждания и провокации, които са ежедневни. Интересува ме дали вървим в правилната посока", обобщи премиерът.

 

ПАРЛАМЕНТАРЕН НАТИСК

Веднага след брифинга Денков трябваше да участва в парламентарен контрол, на който беше атакуван за направеното от него изявление. Депутатът от ИТН Гроздан Караджов напомни, че по време на предизборния скандал с машинното гласуване премиерът е обявил ДАНС за "пробита" институция, а сега се позовава на агенцията, когато говори срещу Момчил Мавров. Караджов нападна Денков и че не реагира за обвиненията, че съпредседателят на ПП-ДБ е оказвал натиск върху Калин Стоянов и Александър Йоловски. "Имам информация. Знам каква е ситуацията с министрите и в резултат на тази информация смятам, че трябва да продължим така, както до момента действаме. Там, където им повдигнати някакви проверки, те трябва да изкарат някакви резултати", неясно отвърна премиерът.

От ИТН го нападнаха и за твърденията, че финансовият министър Асен Василев е планирал да продава земя от държавния поземлен фонд. "Няма да се продават земи и тази тема е приключена", отсече Денков. Той омаловажи разменените писма между финансовото и земеделското министерство за евентуална такава продажба. Според премиера "напълно нормално е да си пишат министри - единият да попита може ли да се продава земя, друг да му каже, че не може".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?